Τρίτη 15 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Ισχυρό μεταμνημονιακό πλαίσιο» με διεύρυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

ΤΑΤΣΗΣ

Στη «διέξοδο» του ισχυρού... «μεταμνημονιακού πλαισίου» αναφορικά με το διαρκή έλεγχο και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων δείχνει και η πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέχεια βέβαια αντίστοιχων επισημάνσεων από το Γιούρογκρουπ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτό το φόντο, αύριο, Τετάρτη, ξεκινά στην Αθήνα ο νέος κύκλος συνεννοήσεων της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου. Την ίδια ώρα, τα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης» συζητήθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, στο πλαίσιο της οποίας τέθηκαν και οι «ουρές» της 3ης «αξιολόγησης», που συνδέονται με την εκταμίευση υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος.

Να σημειωθεί ότι οι υπολειπόμενες παρεμβάσεις της προηγούμενης (3ης) «αξιολόγησης» αφορούν την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλες τις περιοχές της χώρας καθώς και στην τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που βρισκόταν σε εξέλιξη χτες το βράδυ, μετείχε και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν.

Διεύρυνση και εμβάθυνση των «μεταρρυθμίσεων»

«Ενα ισχυρό πλαίσιο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα μείωνε επίσης τους κινδύνους από απρόσμενες διαταραχές», επισήμανε ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, Φρ. Ντρούντι.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» τόνισε ότι τα «προσεχή χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές με διατηρήσιμο τρόπο». Μια πρώτη προϋπόθεση σε αυτή την κατεύθυνση είναι «η επάνοδος σε πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης», που με τη σειρά της «μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσω της συνεχιζόμενης δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις», δηλαδή με τη διατήρηση και επέκταση των αντιλαϊκών μέτρων.

Αναφορικά με το λεγόμενο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης υπογράμμισε: «Η στρατηγική περιέχει μια σειρά από θετικά στοιχεία. Γενικά, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες ακολουθώντας την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και να διευρύνει και να εμβαθύνει την εφαρμογή τους».

Επιπλέον, το στέλεχος της ΕΚΤ σημειώνει ότι «θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μια πειστική συμφωνία σχετικά με τη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την εξασφάλιση διαρκούς πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων», προσθέτοντας ότι «προκειμένου να συμβεί αυτό, απαιτείται η πλήρης υλοποίηση του προγράμματος, όπως έχει επανειλημμένως τονίσει το Γιούρογκρουπ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η μεταβλητότητα στις ελληνικές χρηματοπιστωτικές αγορές τους τελευταίους μήνες σίγουρα επηρεάστηκε από τις διεθνείς εξελίξεις μετά την κάμψη των τιμών των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια τον Φεβρουάριο. Η αύξηση των διαφορών αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η οποία ήταν εντονότερη από ό,τι σε άλλες χώρες, υποδηλώνει ότι το κλίμα στις αγορές σχετικά με την Ελλάδα παραμένει μάλλον ασταθές». Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι «χρειάζεται ένα ορθά καθορισμένο πρόγραμμα (επίσης προληπτικού χαρακτήρα), με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους, προκειμένου η ΕΚΤ να διατηρήσει την παρέκκλιση (waiver) σχετικά με την αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων για όσο διάστημα οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις παραμένουν χαμηλότερες του επενδυτικού βαθμού».

Σχετικά με τα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης» ο Φρ. Ντρούντι εστίασε στην «αναθεώρηση» του πλαισίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δηλαδή στις παρεμβάσεις που αφορούν στο λεγόμενο νόμο Κατσέλη. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «ο υπερβολικός αριθμός αιτημάτων που έχουν κατατεθεί στα ελληνικά δικαστήρια και οι σχετικές ακροαματικές διαδικασίες, που μπορεί να διαρκέσουν πολλά χρόνια, έχουν παγιδεύσει σε δικαστικές διαδικασίες ένα σημαντικό ύψος κεφαλαίων χορηγήσεων, με αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νέες χορηγήσεις στην ελληνική οικονομία».

Πέρα από το ζήτημα του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιεραρχώντας ψηλά τις εκκρεμότητες της τρέχουσας «αξιολόγησης», ανέφερε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, την αγορά Ενέργειας, τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.

Σε ρυθμούς επιβράδυνσης η Ευρωζώνη

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, επανέλαβε ότι «η ανάπτυξη φέτος θα είναι χαμηλότερη από πέρυσι. Ολες οι προβλέψεις για το 2019 δείχνουν χαμηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με το 2018. Πρόκειται για μία φυσιολογική επιβράδυνση», ενώ με αφορμή την προετοιμασία από την Ιρλανδία ενός ταμείου για «δύσκολους καιρούς», σημείωσε ότι είναι καλό να δημιουργούνται δημοσιονομικά «μαξιλάρια» κατά τη διάρκεια των «καλών εποχών». Καταλήγοντας τόνισε ότι θα υπάρξει κάποτε μία πτωτική πορεία, καθώς οι οικονομίες κινούνται με κύκλους, ενώ «το υψηλότερο σημείο του κύκλου για την Ευρώπη ήταν πέρυσι».

Σε ρότα ματωμένων πλεονασμάτων

Με μόνιμη «επωδό» την παραγωγή υπερ-πλεονασμάτων συνεχίζεται και η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, με «μόνιμες σταθερές» τη διαρκή συμπίεση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών και την ενίσχυση της φοροληστείας.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το α' τετράμηνο (Γενάρης - Απρίλης) του 2018 εμφανίζουν τα εξής:

-- Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 15,3 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 16,4 δισ. ευρώ πέρυσι, είναι δηλαδή κατακρεουργημένες κατά 1,1 δισ. ευρώ!

Το ύψος των κρατικών δαπανών ανά κατηγορία θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα, ωστόσο δεδομένη είναι η κατακρεούργηση των κονδυλίων που αφορούν ακόμη και σε στοιχειώδεις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας...

-- Το σύνολο των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) εμφανίζεται στα 14,4 δισ. ευρώ, διευρυμένο κατά περίπου 690 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο.

-- Το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται σε 2,3 δισ. ευρώ, από 1,7 δισ. πέρυσι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με «σημαία» τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης(2022-04-29 00:00:00.0)
Στέλνουν μήνυμα αντιλαϊκής κλιμάκωσης από το πρωί της «επόμενης μέρας»(2019-07-05 00:00:00.0)
Προς νέο κύκλο αντιλαϊκής επίθεσης με ενιαία στρατηγική(2018-03-10 00:00:00.0)
«Τρέχουν» την αντιλαϊκή ατζέντα σε όλα τα επίπεδα...(2017-04-04 00:00:00.0)
«Πράσινο φως» στην πρώτη εκταμίευση(2015-08-20 00:00:00.0)
Εκταμίευση δόσης και μέτρων(2014-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ