Τρίτη 15 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Εντείνονται οι διεργασίες

Εντείνονται οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, προς αναζήτηση σταθερών κυβερνητικών σχημάτων και εγκλωβισμό ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων στα ζητούμενα του κεφαλαίου.

Στο φόντο και των πρόσφατων αντεγκλήσεων Φ. Γεννηματά - Στ. Θεοδωράκη, με αντικείμενο την πρόταση της πρώτης για άμεση προσφυγή στις κάλπες, χτες στις διεργασίες και αντεγκλήσεις στο Κίνημα Αλλαγής ήρθε να προστεθεί και η τοποθέτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δ. Κρεμαστινού, που εμφανίστηκε ανοιχτός σε διάλογο για συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Οπως είπε, «είναι λογικό οι ηγεσίες των δύο κομμάτων να αναζητήσουν ένα πλαίσιο συμφωνίας αξιόπιστο απευθυνόμενο προς τους ψηφοφόρους τους. Για το λόγο αυτό, πρότεινα ο αρχηγός του κοινοβουλευτικά μεγαλύτερου κόμματος να αναζητήσει έναν διάλογο με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, στον οποίο να τεθούν οι βάσεις κοινής συμφωνίας. Εάν όμως δεν υπάρξει συμφωνία, δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαθεί η χώρα. Είδατε ότι το SPD στη Γερμανία συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες», πρόσθεσε, κρατώντας ανοιχτή την πόρτα και προς την άλλη κατεύθυνση.

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, ο Δ. Κρεμαστινός προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, σημειώνοντας ότι «είναι απόλυτα επιβεβλημένη η στρατηγική της αυτόνομης πορείας και του αυτοδύναμου πρωταγωνιστικού ρόλου μας» και ότι «στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών διαλόγου και συνεννόησης όλων των πολιτικών δυνάμεων για τα μεγάλα θέματα της χώρας».

Ακόμα, ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης έγραφε στα «Νέα» ότι μετά τις εσωπαραταξιακές εκλογές το Νοέμβρη για την ανάδειξη ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ «δεν υπήρξε η απαιτούμενη συνέχεια. Δεν κατορθώσαμε να κάνουμε το χώρο μας πυρήνα συμμετοχής των μελών του στη λήψη αποφάσεων για τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα». Μιλά επίσης για «αρχηγισμό» και «βαβελοποίηση» στο νέο φορέα.

Παρέμβαση επιχείρησε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, που μιλώντας στο «Βήμα» υποστήριξε ότι «ο μεσαίος χώρος είναι προνομιακός για τη ΝΔ. Κατά συνέπεια, οι ψήφοι του μεσαίου χώρου είναι απολύτως διεκδικήσιμοι από μένα». Πρόσθεσε πάντως πως «με ενδιαφέρει την επόμενη μέρα να υπάρχουν αξιόπιστοι συνομιλητές, γιατί σε μια σειρά από ζητήματα, πολιτικά και πολιτειακά, θα χρειαστεί να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις».

Επίσης, σχολιάζοντας πληροφορίες για προσπάθειες να στηθεί ένας «ΣΥΡΙΖΑ» της «κοινωνικής - λαϊκής δεξιάς», με συστράτευση στελεχών όπως ο Θ. Λυμπερόπουλος, ο Γ. Μανώλης και ένα κομμάτι των ΑΝΕΛ, έσπευσε να απαξιώσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως επίσης και το Ποτάμι: «Δεν βλέπω λόγο ύπαρξης κόμματος στα δεξιά μας. Σε κάτι γραφικές ιστορίες που ακούω δεν δίνω καμία σημασία. Δεν υπάρχει ζωτικός χώρος ούτε στα δεξιά της ΝΔ ούτε στο μεταρρυθμιστικό κέντρο για νέο κόμμα. Αν το Ποτάμι είχε λόγο ύπαρξης όταν ιδρύθηκε, αυτός δεν υπάρχει πια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ