Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οργώνουν τη χώρα οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί

Eurokinissi

Οργώνουν τη χώρα οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί ως συνέπεια της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις Βάσεις και της στρατηγικής σύμπλευσης των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2 και σε αυτό το ζήτημα.

Χαρακτηριστικά, στη Σούδα αγκυροβόλησαν τα πλοία υποστήριξης του αμερικανικού στόλου «USNS YUMA» και «USNS LARAMIE», όπως και τα τάνκερ «SERENA» και «STENA POLARIS», που ανεφοδίασαν την αμερικανική βάση με καύσιμα, καθώς πλοία του ευρωατλαντικού άξονα που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο πηγαινοέρχονται για υποστήριξη στη βάση.

ΑμερικανοΝΑΤΟική δραστηριότητα σημειώνεται και σε άλλες ζώνες της χώρας, σε επίρρωση όσων ανέφερε χτες ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, ότι η χώρα «έχει μία διακριτή και δυναμική παρουσία στη διεθνή σκηνή και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή μας και έχει αναδειχθεί σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας», εκφράζοντας την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά αναλαμβάνοντας ρόλους ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο Ορος Πάικο επιχειρησιακή εκπαίδευση με τη συμμετοχή τμημάτων και μέσων της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και της 12th Combat Aviation Brigade των ΗΠΑ. Η συνεκπαίδευση περιλάμβανε την εξέταση πλήθους επιχειρησιακών αντικειμένων και διαδικασιών, όπως σχεδίαση και διεξαγωγή αεροκίνητων επιχειρήσεων σε συνεργασία με μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα. «Η εν λόγω δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πλέγματος των διεθνών συνεργασιών με φίλιες και σύμμαχες χώρες που σχεδιάζονται από το ΓΕΕΘΑ και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των ασκούμενων τμημάτων των δύο χωρών», αναφέρεται επισήμως.

Επιπλέον, την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση μεταξύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και αεροσκάφους AC-130 Gunship των ΗΠΑ, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κρήτης και ανατολικά της Πελοποννήσου.

Στη συνεκπαίδευση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν: Από την Πολεμική Αεροπορία, ένα ζεύγος μαχητικών Α/Φ F-4 σε αποστολές συνοδείας και παροχής Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support - CAS). Από το Πολεμικό Ναυτικό, προσωπικό της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) με ένα σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου - Ταχείας Μεταφοράς. Από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, μία Ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών (Joint Terminal Attack Controller - JTAC) και προσωπικό με ένα ταχύπλοο σκάφος.

Κατά τη διεξαγωγή της εκτελέστηκαν πυρά από το αμερικανικό αεροσκάφος, με κατάδειξη από την ομάδα JTAC, στο Πεδίο Βολής «Καράβια» στο Μυρτώο. «Η συνεκπαίδευση εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε ό,τι αφορά τις δράσεις στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ και συνέβαλε στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, καθώς και στη βελτίωση του επιπέδου συναντίληψης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών συμμετεχουσών Ενόπλων Δυνάμεων», αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ