ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Κυβέρνηση και «σύμμαχοι» δρομολογούν επικίνδυνες εξελίξεις

Αποκαλυπτικά για μια ακόμα φορά τα «ευχολόγια» ΗΠΑ και ΕΕ που σπρώχνουν με χέρια και πόδια το «διάλογο» για «διευθετήσεις» και σχέδια συνεκμετάλλευσης

Από τη συνάντηση Πομπέο - Δένδια την περασμένη Παρασκευή

Eurokinissi

Από τη συνάντηση Πομπέο - Δένδια την περασμένη Παρασκευή
Σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που ανοιχτά δρομολογούν επικίνδυνες διευθετήσεις σε βάρος των λαών της περιοχής και σχέδια συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, δείχνει για «λύση» η κυβέρνηση στα Ελληνοτουρκικά, προϊδεάζοντας για ακόμα πιο επικίνδυνες εξελίξεις, στο άμεσο μάλιστα μέλλον.

Διόλου τυχαία, άλλωστε, παρά τα ...καντάρια «στήριξης» και «αλληλεγγύης» που μας φόρτωσαν τις προηγούμενες μέρες οι «μεγάλοι σύμμαχοι» της ντόπιας αστικής τάξης, το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» συνεχίζει για δεύτερη βδομάδα στη σειρά να αλωνίζει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνοδευόμενο από σημαντική δύναμη τουρκικών πολεμικών πλοίων και υποβρύχιο, ενώ στον αέρα η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιεί αδιάκοπα, όλες αυτές τις μέρες, παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Συγκεκριμένα, σε ένα «διπλωματικό μαραθώνιο», όπως τον παρουσιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, τις προηγούμενες μέρες, την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, συναντήθηκε στη Βιέννη με τον Αμερικανό ομόλογο του, Μ. Πομπέο (ο οποίος στη συνέχεια συναντήθηκε και με τον Τούρκο ομόλογό του. Βλέπε και σχετικό θέμα). Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έβγαλε κατόπιν ανακοίνωση, λέγοντας ότι στο επίκεντρο βρέθηκε «η επείγουσα ανάγκη για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο προκείμενο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα και τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις, εξισώνοντάς τις στην ουσία με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, στη λογική των «διαφιλονικούμενων υδάτων», προκειμένου να μη διαρραγεί η λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή.

«Η σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις με την Τουρκία»

Ο Ν. Δένδιας πήρε μέρος, την Παρασκευή, και στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο παρά τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης δεν πήρε καμία απόφαση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εξαιτίας των προκλητικών ενεργειών της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ, παραπέμποντας στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που συνέρχεται άτυπα στο Βερολίνο, στις 27 και 28 Αυγούστου.

Αργότερα μόνο εκδόθηκε ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, όπου οι Ευρωενωσιακοί αντιμετωπίζουν την τουρκική προκλητικότητα με ευχολόγια και γενικολογίες, ενώ δεν παραλείπουν να επισημάνουν τη σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις με την ΤουρκίαMinisters recalled the importance they attach to relations with Turkey»), καταρρίπτοντας για ακόμα μία φορά το κυβερνητικό αφήγημα περί «διπλωματικής απομόνωσης» της Αγκυρας.

Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων τους μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων («through dialogue and negotiation»), εξισώνοντας τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις με τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, δείχνοντας το τραπέζι του «διαλόγου» για ένα εφ' όλης της ύλης παζάρι το οποίο επιδιώκει η Τουρκία και το οποίο θα ακουμπά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι «ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ πρόκειται να προετοιμάσει επιλογές για περαιτέρω κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση που οι εντάσεις δεν μειωθούν», παραπέμποντας την απόφαση για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, που τόσο προπαγανδίζει η κυβέρνηση ως μέσο πίεσης και φόβητρο για την Αγκυρα, για αργότερα, στην πραγματικότητα ως ένα ακόμη «χαρτί» στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών παζαριών ΕΕ - Τουρκίας.

Δεν περνά, επίσης, απαρατήρητο ότι το έκτακτο Συμβούλιο, που συγκλήθηκε, υποτίθεται, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για τις τουρκικές προκλήσεις, φρόντισαν να το φορτώσουν και με μια σειρά από άλλα θέματα, συγκεκριμένα την κατάσταση σε Λευκορωσία, Λίβανο, Βενεζουέλα και Βολιβία, υποβαθμίζοντας και στην πράξη τη συζήτηση που επεδίωκε εκεί η ελληνική κυβέρνηση για τα Ελληνοτουρκικά.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί και η χτεσινή δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ανακοίνωσε και επίσημα την πραγματοποίηση ειδικής Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας: «Προτείνω να αφήσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο θέμα κατά τη διάρκεια ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 - 25 Σεπτεμβρίου 2020».

Σενάρια για άμεση επανεκκίνηση των διερευνητικών

Να καταγραφούν εδώ πληροφορίες ότι στο Συμβούλιο σημειώθηκε διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για την ανακοίνωση που θα εκδιδόταν στο πέρας της συνεδρίασης. Οτι η ελληνική πλευρά επέμενε σε μία πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων του «Oruc Reis» και θα καλωσόριζε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ.

Η γερμανική πλευρά φέρεται να αντέδρασε, ειδικά στην αναφορά στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, καθώς το Βερολίνο εμφανίζεται ενοχλημένο για τη συγκυρία στην οποία δημοσιοποιήθηκε - μία μέρα πριν από την ανακοίνωση επανεκκίνησης των λεγόμενων διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, επανεκκίνηση που συμφωνήθηκε τουλάχιστον από τα μέσα Ιούλη, στο Βερολίνο, σε επαφές συμβούλων των Μητσοτάκη και Ερντογάν με γερμανική διαμεσολάβηση.

Ετσι, στο τέλος του Συμβουλίου υπήρξε μια γενικόλογη ανάρτηση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ο οποίος περιορίστηκε να πει ότι η ΕΕ στέκεται «αλληλέγγυα σε Ελλάδα και Κύπρο, καλώντας την Τουρκία σε αποκλιμάκωση και επανάληψη του διαλόγου».

Σημειωτέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο Συμβούλιο συζητήθηκε το ενδεχόμενο στην περίληψη της συζήτησης που θα εξέδιδε το γραφείο του Μπορέλ, να γινόταν μια αναφορά ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ενός «μορατόριουμ» σε «ερευνητικές δραστηριότητες» σε «αμφισβητούμενα ύδατα», μια απαράδεκτη φρασεολογία που χρησιμοποιούν ανοιχτά οι Αμερικανοί και οι Ευρωενωσιακοί, τους τελευταίους μήνες, κάνοντας σαφές πως τα κυριαρχικά δικαιώματα «γκριζάρονται» για να ανοίξει ο δρόμος των επικίνδυνων διευθετήσεων.

Αλλωστε, σύμφωνα με όσα διαρρέονται, η Γερμανία φέρεται να επιθυμεί την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ και η Ουάσιγκτον φέρεται να πιέζει για «αποκλιμάκωση», ζητώντας μεταξύ άλλων από την Αθήνα να μην επιμείνει στην οδό των κυρώσεων, ώστε να ανοίξει ένα «παράθυρο» για επανεκκίνηση των διερευνητικών, ακόμα και πριν από το επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 27 - 28/8, αν το «Oruc Reis» αποχωρήσει από την περιοχή, μετά τη λήξη της τουρκικής NAVTEX στις 23/8.

«Ικανοποιημένη» και έτοιμη για «διάλογο» η κυβέρνηση

Χωμένη μέχρι το λαιμό σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς για λογαριασμό της αστικής τάξης και συνεχίζοντας να εξωραΐζει τον βρώμικο ρόλο των «συμμάχων» και «εταίρων» και την αναπαραγωγή των ευρωατλαντικών μύθων, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, δήλωσε μετά το πέρας του Συμβουλίου «ικανοποιημένος από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο»!

Παραπέρα, ανέφερε ότι ο κατάλογος κυρώσεων που συμφωνήθηκε να καταρτίσουν οι υπηρεσίες της ΕΕ (στο Συμβούλιο της 13/7) «καταρτίζεται» και «θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησής μας στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα», την επόμενη βδομάδα, στο Συμβούλιο της 27 - 28/8, για το οποίο σημειωτέον ήδη κάποιοι παράγοντες φτιάχνουν κλίμα ότι καθώς χαρακτηρίζεται «άτυπο», ούτε εκεί μπορούν τελικά να ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις...

Σε κάθε περίπτωση, ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη. Επισήμως, «οι συνομιλίες θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής».

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει συνεχώς και σε όλους τους τόνους ότι είναι έτοιμη για τον «διάλογο» που στρώνουν μπροστά. Είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας την Παρασκευή: «Παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο και με την Τουρκία. Βεβαίως, όμως, όχι υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμού. Διάλογος διεξάγεται υπό τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Και επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς. Οχι επί παντός του επιστητού», συμπλήρωσε κι ενώ η ίδια η κυβέρνηση επιστρατεύει όλο και πιο συχνά τις διατυπώσεις περί «θαλασσίων ζωνών», που «χωράνε» όλες τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Από κοντά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, που μιλώντας χτες στον τ/σ «Open» τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ξανά τις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας (...) Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να συζητήσουμε με τους γείτονές μας, αν και εκείνοι το επιθυμούν. Να σταματήσουν τις προκλητικές ενέργειες, να υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση για να προχωρήσουμε».

Εγκριση της συμφωνίας Αιγύπτου - Ελλάδας

Η Συνταγματική και Νομοθετική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Αίγυπτο ενέκρινε χτες τη συμφωνία με την Ελλάδα για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ.

«Αυτή η συμφωνία επιτρέπει και στις δύο χώρες να προχωρήσουν στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου», ανέφερε, σύμφωνα με το «Arab News» ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έγκριση της συμφωνίας από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών είναι προαπαιτούμενο για να κοινοποιηθεί η συμφωνία στον ΟΗΕ και να αποκτήσει νομική ισχύ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Με ευρωΝΑΤΟικό «αέρα» στον «σημαδεμένο» διάλογο

Με ευρωατλαντικό «αέρα» συνεχίζει να απλώνει η τουρκική αστική τάξη τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού.

Ετσι, στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έσπευσε στον Αγιο Δομίνικο για να τον συναντήσει, επαναλήφθηκαν το ίδιο ευχολόγιο και οι προτροπές «να σταματήσουν οι εντάσεις και οι διαφορές να λυθούν με διάλογο».

Με αυτόν τον «αέρα», ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν την Κυριακή σημείωσε με έμφαση πως «δεν θα υποκύψουμε στην κλοπή της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά στη γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών». Σχετικά με την ενεργειακή εκμετάλλευση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία δικαιολογείται πλήρως, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των υφιστάμενων Συνθηκών. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα», ανέφερε. «Δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε στην παραμικρή παρενόχληση του πλοίου μας», πρόσθεσε, λέγοντας πως το «Ορούτς Ρέις» θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του έως τις 23 Αυγούστου, ενώ κατέληξε ότι «η μοναδική λύση είναι μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι «θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων ενάντια στα προκλητικά βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Ο δε αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φ. Οκτάι, επικέντρωσε τα πυρά του στη Γαλλία και την παρέμβασή της στην περιοχή, ειδικά σε σχέση με την «αμυντική συνεργασία» με την Κύπρο. Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι αυτή την περίοδο η Γαλλία λαμβάνει μέτρα για την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην τρέχουσα κατάσταση και από αυτή την άποψη, πραγματοποιώντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την ελληνοκυπριακή διοίκηση, αναπτύσσοντας στρατιωτικά αεροσκάφη εκεί, αν και προσωρινά, κατά παράβαση της Συνθήκης του 1960». Προειδοποίησε δε πως «είναι σημαντικό για τη Γαλλία να μην αναζητήσει περιπέτειες σε θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο και να ενεργήσει πολύ πιο υπεύθυνα».

Ταυτόχρονα, η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε νέα Νavtex μέσα στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και στα «οικόπεδα» όπου δραστηριοποιείται η γαλλική «Total», από τις 18 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτέμβρη. Παράλληλα, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι η φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις», που ήταν στη συνοδεία του «Ορούτς Ρέις», αποχώρησε για να σταλεί συνοδεία στο άλλο ερευνητικό σκάφος, «Μπαρμπαρός», που πλέει κι αυτό εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Κύπρου εξέδωσε δική της Navtex, στην ίδια περίπου περιοχή. Σε ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι η τουρκική οδηγία αφορά «μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα του πλοίου γεώτρησης "Γιαβούζ" και των υποστηρικτικών προς αυτό πλοία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αυτή η ενέργεια, προσθέτει, «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και είναι επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας «Yeni Safak», και το «Kanuni», το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, ετοιμάζεται να ξεκινήσει για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες μέρες.

Διεργασίες σε όλα τα μήκη και πλάτη στη «σκακιέρα»

Στο μεταξύ, αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά προκάλεσαν δηλώσεις που είχε κάνει τον περασμένο Φλεβάρη ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, και τις οποίες διάφορα τουρκικά ΜΜΕ επανέφεραν. Εκεί ο Μπάιντεν φέρεται να χαρακτηρίζει τον Ερντογάν αυταρχικό και να λέει ότι «ανησυχεί πολύ μεταξύ άλλων σχετικά με την προσέγγιση του Ερντογάν προς τους Κούρδους στην Τουρκία και τη στρατιωτική συνεργασία του με τη Ρωσία». Την οργή των Τούρκων προκάλεσε και η προτροπή «να στηριχτεί η αντιπολίτευση, όχι με πραξικόπημα αλλά μέσω εκλογών».

Απαντώντας, ο σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν είπε με νόημα ότι «οι εποχές που διέταζαν την Τουρκία έχουν περάσει».

Στον απόηχο των δηλώσεων Μπάιντεν, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ σε συνέντευξή του στο «Fox», επιχειρώντας να τον υποβαθμίσει, είπε ότι δεν μπορεί να συνομιλήσει με άλλους ηγέτες. «Αντιμετωπίζεις σκακιστές παγκόσμιας κλάσης ανάμεσα στους ηγέτες χωρών. Τους ξέρω όλους. Τα πάμε πολύ καλά με όλους αυτούς, τον Ερντογάν της Τουρκίας. Δεν μπορείς να έχεις έναν άντρα (πρόεδρο) που δεν ξέρει πού βρίσκεται». Και τόνισε ότι ο ίδιος είναι ο μόνος «τον οποίο μπορεί να ακούσει ο Ερντογάν», ισχυριζόμενος μάλιστα πως οι παγκόσμιοι ηγέτες τον κάλεσαν την περασμένη βδομάδα, ζητώντας του να διαπραγματευτεί με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες ο Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις στην περιοχή, σε Λιβύη, Συρία και Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικά για την κατάσταση στην Λιβύη τονίστηκε η ανάγκη να γίνουν «πραγματικά βήματα προς μια βιώσιμη εκεχειρία».

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι, σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά, στη συζήτηση δόθηκε έμφαση «στη σημασία της συνέχισης της στενής συνεργασίας και του διαλόγου». Εξάλλου η ρωσική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι προτίθεται να διαμεσολαβήσει σε ένα διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες, με την ίδια λογική, να υπάρξει διαπραγμάτευση.

Επικοινωνία είχαν και οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, και της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν. Οπως ενημέρωσε ο τελευταίος, εξέφρασαν «κοινό ενδιαφέρον» «για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο» και τόνισαν ότι «θα το κάνουμε να γίνει σεβαστό».

Και το Κυπριακό στις «συμπληγάδες» των ανταγωνισμών

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνεται ότι το Κυπριακό και η υποτιθέμενη επίλυσή του περνούν επίσης από τις «συμπληγάδες» του ευρύτερου παζαριού. Χαρακτηριστικά, στη συνάντηση του ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις, Ντέιβιντ Χέιλ, που βρέθηκε το νησί, ο τελευταίος επανέλαβε ότι οι φυσικοί πόροι «πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Τέλος, η κυβέρνηση της Κύπρου, με αφορμή την 46η επέτειο της κατάληψης της Μόρφου κατά την τουρκική εισβολή το 1974, διαμήνυσε ότι είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, κάτι που αποτρέπει η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Ευρωατλαντικότερος» των Ευρωατλαντικών ο ΣΥΡΙΖΑ

Να καταγραφεί και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν χάνει ευκαιρία να εκφράσει την προσήλωσή του στους στρατηγικούς στόχους της αστικής τάξης και στο ευρωατλαντικό πλαίσιο, που δρομολογεί τις επικίνδυνες εξελίξεις.

Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέπτυξε ο Αλ. Τσίπρας, αρθρογραφώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου εγκαλεί την κυβέρνηση για «έλλειμμα στρατηγικής», εμφανίζοντας ως «δομημένη στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος» αυτή των αμερικανοΝΑΤΟικών «διευθετήσεων» που ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ και στις οποίες πρωτοστάτησε η κυβέρνησή του που «είχε κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και είχε θέσει τις βάσεις ύστερα από σειρά τριμερών με Κύπρο - Αίγυπτο - Ισραήλ για τον "East Med" και το σχήμα 3+1 με τις ΗΠΑ».

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο σε ό,τι αφορά το «διάλογο» με την Αγκυρα αναφέρει πως «το μήνυμα στην Τουρκία ήταν σαφές, σταθερά για 4 χρόνια, ότι είχε έρθει η ώρα για επανέναρξη των διερευνητικών για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ».

Για τη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για οριοθέτηση ΑΟΖ αναφέρει ότι «ορθώς η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στη σύναψη ελληνοϊταλικής συμφωνίας» και προσθέτει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν προχώρησε στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο». Ειδικά για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, που έχει προκαλέσει και επιμέρους διαφωνίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, γράφει πως «παρότι "έσπασε" το παράνομο σύμφωνο Σάρατζ - Τουρκίας, οι υποχωρήσεις έναντι της Αιγύπτου δημιουργούν επικίνδυνα προηγούμενα», σπεύδοντας πάντως να ξεκαθαρίσει πως «μια συμφωνία τμηματική με την Αίγυπτο διαπραγματευόμασταν βεβαίως και εμείς από το 2016».

Δεν περνά, τέλος, απαρατήρητη η θέση του ότι «η συνολική διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να γίνει χωρίς στο τραπέζι του διαλόγου να κάθεται και η Τουρκία», παραπέμποντας ίσως και σε ένα «διάλογο» με τη συμμετοχή και άλλων κρατών, σε αυτό το σχήμα διαπραγμάτευσης «όλοι με όλους», για μια συνολική «διευθέτηση» στην περιοχή με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους Γ. Κατρούγκαλο, Ν. Παππά και Β. Καλπαδάκη, έσπευσε χτες να συναντηθεί με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ.

Οπως γνωστοποίησε κατόπιν ο Γ. Κατρούγκαλος, εστίασαν στην «τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις», για τη «βελτίωση» των οποίων τόσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, και τόσο κόπτεται σήμερα ως αντιπολίτευση.

Ο δε Πάιατ σε ανάρτησή του έγραψε ότι μίλησαν για τις «περιφερειακές εξελίξεις», «επαναβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα ως πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας», τονίζοντας ταυτόχρονα την «ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις προωθώντας ταυτόχρονα τη συνεργασία και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο»...

ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Βαθαίνει η κρίση, πολλαπλασιάζονται οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις

Στο 15% σε ετήσια βάση έφτασε η βύθιση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη στη διάρκεια του δεύτερου φετινού τριμήνου, ενώ στα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Γιούροστατ αποτυπώνεται η γενικευμένη κατρακύλα στην οικονομική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες ανισομετρίες μεταξύ των κρατών - μελών.

Μεταξύ άλλων, στη Γερμανία καταγράφεται πτώση 11,7%, στη Γαλλία 19%, στην Ιταλία 17,3%, στην Ισπανία 22,1% κ.ο.κ., ενώ συνολικά στην ΕΕ η κατρακύλα διαμορφώθηκε στο 14,1%.

Σύμφωνα με τις Θερινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο προβλεπόμενος ρυθμός της κατρακύλας για το 2020 στην Ευρωζώνη φτάνει στο 8,7%, και συνολικά στην ΕΕ στο 8,3%. Για το 2021 προβλέπεται η κάλυψη ενός μόνο τμήματος των απωλειών, με ρυθμό ανάκαμψης 6,1% στην Ευρωζώνη και 5,8% συνολικά στην ΕΕ.

Τα παραπάνω προδιαγράφουν την εξέλιξη του ΑΕΠ και στην ελληνική οικονομία, ενώ τα σχετικά στοιχεία για το β' τρίμηνο θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ελληνική οικονομία προβλέπονται πτώση 9% για το 2020 και μόνο μερική ανάκαμψη, 6%, το 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντείνονται οι διεργασίες σχετικά με τη συγκρότηση του «Ταμείου Ανάκαμψης» και ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ «ακονίζει μαχαίρια» απέναντι στο λαό. Παράλληλα, η κυβέρνηση προσβλέπει στην έναρξη των εκταμιεύσεων από το πρόγραμμα «SURE», προκειμένου βέβαια να καλύψει τους εργοδότες αλλά και τις εκταμιεύσεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ ένας «πυλώνας» του «αναπτυξιακού» σχεδιασμού της κυβέρνησης για το εγχώριο κεφάλαιο θα είναι οι εκταμιεύσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης «μεταμνημονιακής» εποπτείας, με βάση τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι λεγόμενες ισχυρές συμμαχίες που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι η πηγή του προβλήματος

Σε ανακοίνωσή του για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και τη συνάντηση Δένδια - Πομπέο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί και οι ψεύτικες προσδοκίες περί στήριξης της ΕΕ, μαζί με τα "ευχαριστώ" του Ν. Δένδια προς τον Μ. Πομπέο, αποτελούν πρόκληση για το λαό, αφού ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, από κοινού με την ΕΕ, τροφοδοτούν την επιθετικότητα της Τουρκίας σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.

Μάλιστα η κυβέρνηση αποκρύπτει το γεγονός ότι τα προβλήματα στην περιοχή και η όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας ήταν υποβαθμισμένα στην ατζέντα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Οι λεγόμενες ισχυρές συμμαχίες που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι η πηγή του προβλήματος, γιατί μεγαλώνουν την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και οξύνουν την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Μέσα από όλα αυτά τα κυβερνητικά "πήγαινε - έλα" και τη δήθεν "διπλωματική αντεπίθεση" προετοιμάζεται η οδυνηρή λύση της συνεκμετάλλευσης, με δραστήριο ρόλο της Γερμανίας και της Γαλλίας, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Γι' αυτό ο λαός μας δεν πρέπει να δείξει καμία εμπιστοσύνη στις επιλογές της κυβέρνησης αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, οι οποίοι έχουν εναποθέσει την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και την ειρήνη στην περιοχή στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και στην ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ