ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
Ενδιαφέροντα στοιχεία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις και συμπεράσματα εξάγονται από τα στοιχεία πανευρωενωσιακής δημοσκόπησης, για λογαριασμό της ΕΕ, σχετικά με το πρόβλημα των ναρκωτικών στους νέους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη, ανάμεσα σε νέους 15 έως 24 χρονών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δημοσκόπηση αυτή, προκύπτουν τα εξής: Μόλις το 7% των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει δοκιμάσει κάνναβη και το 1% άλλα ναρκωτικά, φέρνοντας τη χώρα μας στις τελευταίες (ευτυχώς) θέσεις της σχετικής λίστας, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στη Δανία και την Ιρλανδία είναι 45% και 22%.

Από την άλλη, όμως, η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δηλώνει ότι γνωρίζει πού να προμηθευτεί ναρκωτικά, με τους δύο στους τρεις να δηλώνει ότι θεωρούν εύκολη την προμήθεια «μέσα ή κοντά» στο σχολείο, με τα πρωτεία να καταλαμβάνουν τα κλαμπ, τα μπαρ και τα ποικίλα πάρτι (ποσοστά από 81% έως 87% των Ελλήνων θεωρούν εύκολη την προμήθεια στους χώρους αυτούς). Ποσοστά, τα οποία είναι υψηλότερα απ' αυτά των άλλων χωρών της ΕΕ. Τέλος, σκόπιμο είναι να σημειωθεί - μια και φανερώνει λαθεμένους προσανατολισμούς - πως ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό των νέων της χώρας μας (90%) υποστηρίζει την επέκταση του αλκοτέστ και του τεστ διαπίστωσης χρήσης ναρκωτικών στο δρόμο, ενώ το 85% υποστηρίζει την επέκταση αυτών των τεστ και μέσα στα σχολεία και στους χώρους εργασίας, ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος βρίσκεται στο 58%.

Ιδού ο φταίχτης!

Οι αγρότες που, αυτές τις μέρες, βρίσκονται στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι επειδή οι τιμές των προϊόντων τους είναι πολύ χαμηλές και μεγάλο μέρος της παραγωγής τους μένει απούλητο - όπως και πολλοί άλλοι που δεν αγωνίζονται, αλλά αγωνιούν - πρέπει να 'χουν ξεκάθαρο στο μυαλό τους, τι και ποιος φταίει. Πρέπει, για παράδειγμα, να συνειδητοποιήσουν ότι οι αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, που εκτοπίζουν από την αγορά τα ντόπια, είναι αποτέλεσμα της «ελεύθερης» αγοράς και των συμφωνιών που υπογράφουν οι ελληνικές κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Μια τέτοια συμφωνία είναι η ΓΚΑΤΤ, με την οποία η χώρα μας δεσμεύτηκε να διευκολύνει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, μειώνοντας τους δασμούς κατά 36% και να δυσκολέψει τις εξαγωγές της, μειώνοντας το ύψος των εξαγωγικών επιδοτήσεων κατά 36% και την ποσότητα των επιδοτήσεων εξαγωγών κατά 21%. Ταυτόχρονα, μειώνει τις επιδοτήσεις στην εγχώρια παραγωγή κατά 20%.

Εχοντας αυτά υπόψη τους οι αγρότες θα πρέπει αναλόγως να διαμορφώσουν το διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, στοχεύοντας στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που δημιουργεί τα προβλήματά τους. Διότι, αν περιοριστούν στο αίτημα για απορρόφηση της φετινής σοδειάς, με μερικά λεπτά παραπάνω στην τιμή, δεν πρόκειται να δουν καλύτερες μέρες...

Αυτός είναι...

Διευρύνεται το χάσμα και, μάλιστα, με εντεινόμενους ρυθμούς, μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την έκθεση, που έδωσε τις προάλλες στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ, για την κατάσταση του παγκόσμιου πληθυσμού. Ενώ, το 1960 η αναλογία (του κατά κεφαλήν εισοδήματος) ήταν 1:30, το 1999 έφτασε το 1:60 και σήμερα είναι 1:75. Κι όλ' αυτά, όταν ο παγκόσμιος πλούτος οκταπλασιάστηκε από το 1950 μέχρι σήμερα.

Βέβαια, η τάση αυτή δεν υπάρχει μόνο στις τελευταίες δεκαετίες. Η εμφάνιση και κυριαρχία του καπιταλισμού, τον 18ο και 19ο αιώνα, σε μια σειρά χώρες έδωσε σοβαρή ώθηση στη διεύρυνση των ανισοτήτων και την όξυνση των αντιθέσεων. Κι ακόμη περισσότερο, όταν ο καπιταλισμός πέρασε στο ανώτατο και τελευταίο στάδιό του, τον ιμπεριαλισμό. Χαρακτηριστική γι' αυτό απόδειξη αποτελούν τα παρακάτω στοιχεία: Το 1820 η αναλογία φτωχών και πλούσιων χωρών ήταν 3 προς 1. Το 1913 η αναλογία έγινε 11 προς 1. Το 1950 έγινε 35 προς 1. Το 1973 έγινε 44 προς 1 και το 1992 έφτασε στις 72 προς 1.

... ο σύγχρονος καπιταλισμός

Τα προαναφερόμενα στοιχεία, βέβαια, αδυνατούν να εμφανίσουν το πραγματικό μέγεθος και ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων στο σύγχρονο κόσμο. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι οι μεσοσταθμικοί όροι, είτε αναφέρονται στο μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είτε συνολικά σε χώρες, μόνο σ' ένα βαθμό φανερώνουν την πραγματικότητα. Αλλωστε, ακόμη και στις φτωχές χώρες της Αφρικής και της Ασίας υπάρχουν πλούσιες μικρές μειοψηφίες - «τοποτηρητές» των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών. Οπως υπάρχουν και εκατοντάδες εκατομμύρια φτωχοί στις λεγόμενες πλούσιες χώρες της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής.

Στην πραγματικότητα και παρά την τεράστια αύξηση του παραγόμενου παγκόσμιου πλούτου, που έχει συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ο πλανήτης Γη μοιάζει σήμερα με μια τεράστια έρημο μεγαλύτερης ή μικρότερης φτώχειας και εξαθλίωσης, με κάποιες ελάχιστες οάσεις τεράστιου και απροσμέτρητου πλούτου.


Τα θεσμικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ, όπως διαβάζουμε (οι περισσότεροι - φοβόμαστε - υποκριτικά), ότι είναι ...θεσμικό το πρόβλημα της διαπλοκής και της διαφθοράς και ήρθε η ώρα να θωρακιστούν αποφασιστικά οι μηχανισμοί. Μάλλον ξεχνούν, όμως, ότι τα υποτιθέμενα «παγκόσμια πρότυπα» στο θέμα έχουν αποτύχει παταγωδώς!

Μήπως, οι ...φοβεροί και ...τρομεροί μηχανισμοί διαφάνειας των ΗΠΑ και της Γερμανίας έχουν κάνει τέτοια φαινόμενα να εκλείψουν και την αγορά να κινείται τίμια και με τους «ίδιους για όλους» κανόνες;

Οχι, βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς τα σκάνδαλα στα οποία έχουν εμπλακεί κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων των δύο χωρών και ποιος ξέρει τι έχουμε να δούμε ακόμη...

Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν τους λόγους τους να μη θέλουν να κατανοήσουν πως όταν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα «μυριστούν» κέρδος, όχι απλά συγκρούονται, αλλά προσπερνούν και κάθε είδους κανόνα.

Ας μπουν στον κόπο να ρωτήσουν και λίγο τη γνώμη του απλού κόσμου που ακούει όλες αυτές τις θεωρίες. Στην καλύτερη των περιπτώσεων γελάει, αν και οι περισσότεροι βρίζουν. Κανείς δεν ανέχεται την κοροϊδία.

ΠΑΝΤΩΣ, μάλλον, προστατευτικός και όχι επικριτικός προς την κυβέρνηση ήταν με τις χτεσινές δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για το θέμα, όταν είπε ότι «η επιλεκτική εχθρότητα είναι εξίσου απαράδεκτη με την επιλεκτική εύνοια»!

Είναι προφανές ότι κατανοεί τη ματαιότητα των κυβερνητικών χειρισμών που θέλουν να δείχνουν πρόσκαιρη «εχθρότητα» με εκείνα τα συμφέροντα με τα οποία αύριο θα συνεργαστούν θαυμάσια.

Προφανώς, κάτι γνώριζε επί του θέματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που επέλεξε να μην απαντήσει στις δηλώσεις. Αλλωστε, νομοσχέδιο διασφάλισης συμφερόντων ετοιμάζει, επ' αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Γρηγοριάδης Κώστας

Καμία αγωνία για Πρόεδρο...

Δε χρειάζονται ούτε «μυστικές επαφές» ούτε «παρασκηνιακές διαβουλεύσεις» για να επιτευχθεί η συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Απλούστατα, γιατί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι «προϊόν» δικομματικής συναίνεσης, που ιστορικά έχει επαληθευτεί. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί και συνταγματική «επιταγή». Αν ήθελαν οι δύο μονομάχοι, θα μπορούσαν να είχαν «κλείσει» το θέμα, ανακοινώνοντας τη συμφωνία τους σε μια κοινή υποψηφιότητα. Υπάρχει, άλλωστε, ατέλειωτη λίστα «προθύμων», πολιτικών και μη, να ανταποκριθούν στο «κάλεσμα» των ηγεσιών του δικομματισμού. Ομως δεν το κάνουν και οι λόγοι είναι προφανείς...

Βολεύει τόσο την κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ να «σέρνεται» η υπόθεση και να επισκιάζει την επικαιρότητα, τουλάχιστον για τους δύο επόμενους μήνες. Μαζί με τη διαπλοκολογία, τη σκανδαλολογία και τις εξεταστικές επιτροπές, η προεδρολογία είναι ένα ακόμα εργαλείο αντιπερισπασμού και δημιουργίας σύγχυσης στην «κοινή γνώμη». Οπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έτσι και η κυβέρνηση της ΝΔ γοητεύεται από την ιδέα να προκαλεί τεχνητά επικοινωνιακό κουρνιαχτό, ώστε στη σκιά του να προωθούνται σειρά σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Και η αλήθεια είναι ότι το προσεχές δίμηνο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση σειράς πολιτικών μέτρων, που μόνο δυσάρεστες εκπλήξεις επιφυλάσσουν στις λαϊκές μάζες. Από τον προϋπολογισμό της λιτότητας και το νέο φορολογικό (φορομπηχτικό) νομοσχέδιο, μέχρι τον «αναπτυξιακό» νόμο (των κινήτρων στο κεφάλαιο) και τις νέες ιδιωτικοποιήσεις («σπάμε αυγά» σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, «Ολυμπιακή Αεροπορία», σύμφωνα την πρωθυπουργική ρήση). Την ίδια ώρα η ακρίβεια γδέρνει στην κυριολεξία τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ ο εφιάλτης της ανεργίας έχει φωλιάσει σε κάθε σπίτι... Εύλογα, λοιπόν, η κυβέρνηση προτιμά να αιωρείται το θέμα μέχρι την «ύστατη στιγμή», προωθώντας ταυτόχρονα και άλλα παιγνίδια «ηγεμονισμού». Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, προτιμά να «παίζει» με την προεδρολογία, παρά να απογυμνώνεται καθημερινά στα μάτια των οπαδών της με τη νεοφιλελεύθερη πλειοδοσία στις κυβερνητικές επιλογές.

Η πραγματικότητα είναι ότι κανένας εργαζόμενος δεν αγωνιά για το ποιος θα τοποθετηθεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, αφού είναι απολύτως βέβαιο ότι θα συμβολίζει και στηρίζει την κυρίαρχη πολιτική σε όλες τις πτυχές της. Ο Κ. Στεφανόπουλος είναι λαμπρό παράδειγμα, έχοντας ανεβάσει ψηλά τον πήχη για το διάδοχό του. Δεν έχει, λοιπόν, την παραμικρή σημασία αν ο επόμενος Πρόεδρος είναι ο Μολυβιάτης, ο Σημίτης ή ο Κωνσταντόπουλος, που εσχάτως ανακάλυψε ότι μπορεί να μετατοπίσει τον «συναινετικό άξονα (σ.σ. του δικομματισμού) σε προοδευτική κατεύθυνση».

Αν κάτι μένει από την προεδρολογία, είναι ότι παρά τους εικονικούς εν πολλοίς καυγάδες τους, στο τέλος η συναίνεση «νικά» και μαζί συγκροτούν ένα ενιαίο μπλοκ απέναντι στις λαϊκές μάζες. Ακριβώς γι' αυτό οι εργαζόμενοι δεν έχουν την πολυτέλεια ούτε το χρόνο να ασχολούνται με τα αστεία καμώματά τους. Εχουν να κοιτάξουν το δικό τους δρόμο...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ