ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαγείες...

ΜΠΡΑΒΟ κ. Παπαντωνίου. Την έχεις πατάξει τη φοροδιαφυγή. Μέχρι και ένας... αποκρυφιστής διαμαρτυρόταν χτες από την εκπομπή του Τράγκα, για τα αντικειμενικά κριτήρια και το φόρο 18% στις υπηρεσίες άσκησης "μαύρης μαγείας".

***

Βέβαια, τι να ξέρει αυτός από "μαύρη μαγεία", τα μαγικά του Γιάννου είναι υπεράνω όλων και μαύρα. Κατάμαυρα.

***

Αλλοι εξαφανίζουν λαγούς και βγάζουν περιστέρια, αυτός εξαφανίζει μισθούς και βγάζει φόρους.

***

Οσο για τον υπολογισμό των αυξήσεων, εκεί να δεις μαγικά που κάνει. Πώς τα φέρνει έτσι με τις "ενσωματώσεις", τις "ωριμάνσεις", τις "εφάπαξ εισφορές" και τα "διορθωτικά", ώστε ενώ έπαιρνες 100 χιλιάδες, παίρνεις 90 χιλιάδες και σου λέει ότι είχες και αύξηση 10%!

***

ΤΕΛΙΚΑ τι είναι αυτή η ΟΝΕ, που υποτίθεται ότι πληρώνουμε όλοι για να μπούμε και λένε ότι πρέπει να ασκηθεί τέτοια εξοντωτική πολιτική; Οργανισμός Ναυαγισμένων Εθνών;

***

ΕΝΑΣ χρόνος πέρασε από την είσοδο του Α. Παπανδρέου στο "Ωνάσειο". Στα χτεσινά δελτία ειδήσεων, μετρήσαμε είκοσι δύο δηλώσεις στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που έλεγαν όλοι σχεδόν το ίδιο πράγμα: Πρέπει να σεβαστούμε τη μνήμη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό... δεν πρέπει να κάνουμε δηλώσεις!

***

Καλύτερη απ' όλους η βουλευτίνα Ν. Κατσέλη. Εκανε δήλωση τέσσερα λεπτά, καταλήγοντας στο ότι "το καλύτερο απ' όλα είναι η σιωπή"!

***

Τι να κάνουμε, είναι φαίνεται στη φύση αυτού του κόμματος και των στελεχών του, να κατηγορούν στα λόγια αυτό ακριβώς που κάνουν και κυρίως την ώρα που το κάνουν...

***

Για παράδειγμα, αυτήν την περίοδο των οικονομικών μέτρων, ο Σημίτης καταγγέλλει το συντηρητισμό.

***

ΠΑΡΑΛΙΓΟ να 'χουμε και τραυματίες στη χτεσινή έξοδο της Δ. Λιάνη από τον ανακριτή, καθώς οι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να "πλασαριστούν" για να "πάρουν" τη δήλωση (ποια δήλωση;). Οχι βρε παιδιά, ειλικρινά δεν αξίζει τον κόπο...

Χαιρετίσματα από τις Βρυξέλλες

Αλλη μια απόδειξη για το διακοσμητικό ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και για την κυρίαρχη πολιτική βούληση των Βρυξελλών απέναντι στην Τουρκία. Το Συμβούλιο Υπουργών Προϋπολογισμού "έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του" το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, για πάγωμα της κοινοτικής χρηματοδότησης προς την Τουρκία, που είχε περιληφθεί μάλιστα και στην "πρώτη ανάγνωση" του προϋπολογισμού από το Ευρωκοινοβούλιο, και διατήρησε τις πιστώσεις στον προϋπολογισμό, ύψους 95 εκατ. ECU.

Κατά τα λοιπά, ο Κ. Σημίτης εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι μέσω της ΟΝΕ θα μπορούμε να επηρεάζουμε τις αποφάσεις που μας αφορούν και θα αναβαθμιστεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Επίκαιρη λύση - απλή απάντηση!

Σφόδρα ενοχλημένοι έδειξαν οι υπεύθυνοι δύο εφημερίδων προχτές, από το σύνολο του Τύπου, για την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, για να απαντήσει στη Βουλή για το "πότε, επιτέλους, θα τερματιστεί η ταλαιπωρία 350 πολιτικών προσφύγων από τη Ρουμανία, που σήμερα είναι χωρίς συνταξιουχικά δικαιώματα", καθώς "και για τις άλλες κατηγορίες χιλιάδων πολιτικών προσφύγων, για τους οποίους υπάρχει εκκρεμότητα".

Πρόκειται για τις εφημερίδες "Καθημερινή" και "Αδέσμευτος", που παρ' ολίγον να εγκαλέσουν το ΚΚΕ γιατί προτάσσει αυτό το ζήτημα, το οποίο "δεν είναι επίκαιρο", όπως ισχυρίζονται, ούτε, πολύ περισσότερο, "προσφέρεται για στρίμωγμα του πρωθυπουργού", όπως λένε.

Ακριβώς γι' αυτούς τους δύο λόγους, που επικαλείστε, με περισσή αφέλεια, κατατέθηκε η επίκαιρη ερώτηση!

Πρώτον,συμφωνούμε απολύτως ότι δεν είναι καθόλου επίκαιρο το ζήτημα αυτό, γιατί εκκρεμεί επί 20 ολόκληρα χρόνια (!). Είναι επιτακτικά αναγκαία και επίκαιρη, όμως, η λύση του, που πρέπει να δοθεί εδώ και τώρα.

Δεύτερον,όντως, δεν προσφέρεται για δημαγωγικό "στρίμωγμα" του Σημίτη, όπως μας έχουν συνηθίσει οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Απλά, ο κ. Σημίτης πρέπει να απαντήσει στο συγκεκριμένο με ένα ΝΑΙ ή με ένα ΟΧΙ.

Μήπως στην πραγματικότητα, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό ακριβώς σας ενόχλησε;

0+0=8!

Καινούρια

μαθηματικά,

μοντέρνα,

προηγμένα,

μηδέν - μας λένε -

συν μηδέν,

όχι ίσον

κανένα,

αλλά... οχτώ

παρακαλώ,

σωστά,

στρογγυλεμένα!

Καινούρια

μαθηματικά,

που λίγο

και τα ψάξεις

θα δεις, καλά,

πως πρόκειται

για αναισχύντων

"πράξεις",

που στόχο πάλι

έβαλαν

τις λαϊκές

τις τάξεις!

Ο οίστρος

Το μόνο λάθος...

Οι τρεις στους τέσσερις (76,3%) Ελληνες βλέπουν τηλεόραση σε καθημερινή βάση, ενώ άλλο ένα ποσοστό, 12,2%, βλέπει αρκετές φορές τη βδομάδα. Παρ' όλ' αυτά, όμως, θεωρούν σε μεγάλα ποσοστά αναξιόπιστη την τηλεόραση, σύμφωνα με έρευνα που έκανε η εταιρία "Metron Analysis", για λογαριασμό του ραδιοσταθμού "Φλας 96,1".

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα αυτή, μόνο το 5% θεωρεί ότι τα πράγματα συμβαίνουν, όπως τα δείχνει η τηλεόραση, ένα 39% τοποθετείται στο περίπου, ενώ το 32% στο αρκετά διαφορετικά, το 22% στο εντελώς διαφορετικά και μόνο το 2% δεν απαντά. Ακόμη χειρότερα ποσοστά συγκεντρώνουν οι εκπομπές - τηλεοπτικές συζητήσεις, που αφορούν πρόσωπα. Πολύ ικανοποιημένο δηλώνει ένα 5,2%, αρκετά ένα 13%, όχι και τόσο ένα 29,1% και καθόλου ικανοποιημένο ένα 51,1%.

Προφανώς και έχουν δίκιο. Στο μόνο, που κάνουν λάθος, είναι ότι βλέπουν τηλεόραση....

Κρίσιμα ερωτήματα

"Ενα νέο κέντρο λήψης αποφάσεων σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργείται. Είναι η Οικονομική και Νομισματική Ενωση στα πλαίσια της ΕΕ. Εκεί θα παίρνονται οι αποφάσεις που θα αφορούν και θα προδικάζουν όλα τα θέματα της εθνικής μας πολιτικής. Πρέπει να είμαστε σ' αυτόν τον πυρήνα, γιατί τότε μονάχα θα μπορέσουμε να έχουμε αποφασιστικό λόγο στις αποφάσεις που μας αφορούν".

Οι διαπιστώσεις ανήκουν στον πρωθυπουργό και τις ανέφερε κατά λέξη στο προχτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Χρειάζονται, μήπως, περισσότερες αποδείξεις για να δικαιωθούν πέρα για πέρα οι από χρόνια δημόσια κατατεθειμένες προειδοποιήσεις του ΚΚΕ, για το χαρακτήρα της ΕΕ και ακόμη περισσότερο της ΟΝΕ, όπως και για την επιχειρούμενη ολοκληρωτική πλέον απαλλοτρίωση της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της χώρας μας; Χρειάζονται, μήπως, επιχειρήματα, για να πειστεί ο Ελληνας εργαζόμενος, ότι τα δικά του συμφέροντα και της χώρας συνολικά, μόνο αποφασιστικό λόγο δε θα 'χουν στο "νέο κέντρο", είτε μετέχει η χώρα μας σ' αυτό είτε όχι;

Και τα μεγάλα και κρίσιμα ερωτήματα είναι: Πότε ενημερώθηκε για όλ' αυτά ο ελληνικός λαός; Πότε ρωτήθηκε και έδωσε τη γνώμη του και πολύ περισσότερο τη συγκατάθεσή του, για να "παίρνονται οι αποφάσεις, που θα προδικάζουν όλα τα θέματα της εθνικής μας πολιτικής" από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών πολυεθνικών του κεφαλαίου;

Τα... δίκαια κέρδη της ολιγαρχίας

"Σκληρά αλλά δίκαια" χαρακτήρισε την καταιγίδα των νέων αντιλαϊκών μέτρων, προχτές, ο Κ. Σημίτης. Χαρακτηρισμός που έτυχε ιδιαίτερης προβολής από τα ραδιοτηλεοπτικά και τα έντυπα ΜΜΕ.

Και όσον αφορά, βέβαια, το "σκληρά" καμιά αντίρρηση, αν και μάλλον... σεμνά τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός. Θα ήταν περισσότερο ακριβής, εάν τα χαρακτήριζε σκληρότατα. Αλλά, εκείνο το "δίκαια", τι το 'θελε;

Πώς είναι δίκαια τα μέτρα, που εξάγγειλε η κυβέρνησή του, αφού ολοφάνερα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι - και κοντά σ' αυτούς οι μικρομεσαίοι αγρότες, επαγγελματίες, κλπ. - θα γίνουν αρκετά έως πολύ φτωχότεροι μέσα στο 1997, ενώ τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλεμπόρων θα αυξηθούν και μάλιστα, σε ποσοστά πολλαπλάσια του πληθωρισμού (όχι του επίσημα, αλλά του πραγματικά αναμενόμενου);

Η, μήπως, έχει την εντύπωση ο καθηγητής - πρωθυπουργός, ότι τα συνεχώς αυξανόμενα κέρδη της ολιγαρχίας δημιουργούνται από το τίποτε και σε "κενό αέρος"..;

Κατήφορος

Η "Αυγή" είναι η μοναδική εφημερίδα, που κυκλοφόρησε χτες χωρίς να έχει την παραμικρή αναφορά, ούτε ένα μονόστηλο, για την προχτεσινή τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων! Ούτε καν τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΝ δε φιλοξενεί!

Δεν παύει, βέβαια, σε άλλες στήλες της να επαναλαμβάνει τις πλέον χυδαίες επιθέσεις σε βάρος ενός κλάδου, που έχει γράψει τη δική του θυελλώδη ιστορία στους δημοκρατικούς και ταξικούς αγώνες, συνεχίζοντας την κατάπτυστη προσπάθεια σπίλωσης της υπεύθυνης και μαχητικής παρουσίας του στην περιφρούρηση του μηνύματος και του περιεχομένου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου!

Μακριά οι οικοδόμοι, μακριά οι εργάτες από το Πολυτεχνείο, που είναι υπόθεση των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας, κραυγάζουν οι - εκτός των άλλων - ανιστόρητοι (;) παραχαράκτες και του περιεχομένου της εξέγερσης του Νοέμβρη, που σφραγίστηκε από το σύνθημα: "Εργάτες, αγρότες και φοιτητές". Αυτοί που σκόπιμα ξεχνάνε τον ειδικό ρόλο που έπαιξαν και ΤΟΤΕ οι οικοδόμοι, ο κατ' εξοχήν κλάδος που μπόρεσε να παρέμβει μαζικά, με οργάνωση και σχεδιασμό, στην ανάπτυξη των μεγάλων λαϊκών διαδηλώσεων έξω από το Πολυτεχνείο, στους δρόμους της Αθήνας. Αυτοί που δε θέλουν να θυμούνται - ίσως δεν μπορούν καν να το νιώσουν πλέον - τα ρίγη ενθουσιασμού και συγκίνησης, που σκόρπισε ΤΟΤΕ το μήνυμα που εξέπεμπε ο σταθμός "των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων": "Ερχονται οι οικοδόμοι!".

Αραγε, είναι μόνο τα σύνδρομα που θολώνουν την κρίση και τη μνήμη ή ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός ορισμένων έχει προχωρήσει τόσο, που να "εξαγνίζει" ακόμα και τις βόμβες, όταν στοχεύουν τον ίδιο στόχο μ' αυτούς;

Αντίδραση ΤΩΡΑ

Δεν περιμέναμε, βέβαια, από τους φερόμενους ως "εκσυγχρονιστές", να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας για την οικονομική τους πολιτική και ειδικά για τη βαρβαρότητα του κρατικού προϋπολογισμού του 1997. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κρατικός προϋπολογισμός είναι "κοινωνικά δίκαιος", "αναπτυξιακός" και "η χρυσή τομή μεταξύ των στόχων της σύγκλισης και της κοινωνικής συνοχής".

Τώρα πώς μπορεί να εξυπηρετεί τους στόχους αυτούς σε μια κοινωνία εκ φύσεως άδικη, με μια πολιτική που αναπαράγει σε μεγαλύτερη έκταση και βάθος την ύφεση και τη φτώχεια, ενώ παράλληλα υλοποιεί άκριτα τις κατευθυντήριες γραμμές των Βρυξελλών, είναι ένα ερώτημα προς απάντηση. Δεν προσπαθούμε, βέβαια, να πείσουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι εμείς έχουμε δίκιο και αυτός άδικο. Και εμείς και αυτός υπηρετούμε ρόλους διακριτούς. Απλά, εμείς θέλουμε να προειδοποιήσουμε τον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση με τον κρατικό προϋπολογισμό επέλεξε την πολιτική του άγριου καπιταλισμού, όπου η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου θα συνοδεύεται με την εξάπλωση της εξαθλίωσης και της φτώχειας της προπολεμικής περιόδου. Απλά, θέλουμε να προειδοποιήσουμε τους ανυποψίαστους να ενεργοποιηθούν ΤΩΡΑ, γιατί αύριο ίσως είναι αργά.

Ασυνείδητα, όμως;..

Η άποψη του Δ. Τσοβόλα, προέδρου του ΔΗΚΚΙ, για το σκεπτικό που πρέπει να διέπει την οικονομική πολιτική της χώρας: "Μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία, μια πολιτική ρεαλιστική που μπορεί να συμβιβαστεί με την Ενωμένη Ευρώπη, όμως να μην έχει συνειδητά συντηρητικές πολιτικές αντιλήψεις".

Με δεδομένους τους επαχθείς για τους εργαζόμενους όρους της πορείας της λεγόμενης σύγκλισης των ευρωπαϊκών οικονομιών, ο Δ. Τσοβόλας μάλλον ζητά μια πολιτική, που να έχει... "ασυνείδητα (αντί συνειδητά) συντηρητικές πολιτικές αντιλήψεις"!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ