ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
Μποναμάς στους μεγαλοκαναλάρχες

Γρηγοριάδης Κώστας

Στο όριο της απόλυτης πρόκλησης για τα λαϊκά στρώματα της χώρας φτάνει η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση σε όφελος των μεγαλοκαναλαρχών και των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων που διαφημίζονται στις τηλεοράσεις. Στο νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, περιλαμβάνεται διάταξη η οποία σε πρώτη δόση μειώνει (από 20% σε 10%) το φόρο που ισχύει πάνω στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Κι από την 1η Νοέμβρη 2006 ο συγκεκριμένος φόρος καταργείται πλήρως, όπως ακριβώς αξίωναν οι μεγαλοκαναλάρχες σε σύσκεψη που είχαν τις προάλλες με πρωτοκλασάτους υπουργούς της ΝΔ. Και ήταν τέτοια η σπουδή της κυβέρνησης, ώστε σύμφωνα με τη ρύθμιση η μείωση στο 10% ξεκίνησε από την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου (δηλαδή από χτες). Οι μεγαλοκαναλάρχες δεν μπορούσαν να περιμένουν ούτε μέρα παραπάνω, ούτε καν το τυπικό της ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Η απίστευτη πρεμούρα τους να ικανοποιήσουν το αίτημα των επιχειρηματιών της «ενημέρωσης» ήταν τέτοια ώστε οι ημερομηνίες εφαρμογής του μέτρου είναι άλλες στο νομοσχέδιο και άλλες στη συνοδευτική «αιτιολογική έκθεση». Και κάτι ακόμη: Στον προϋπολογισμό για το 2006 - κατατέθηκε τις προάλλες - το συγκεκριμένο κονδύλι προβλεπόταν στα 100 εκατ. ευρώ (από 90 εκατ. για το 2005). Τα ποσά αυτά θα πάνε τώρα στις τσέπες των «διαπλεκόμενων» καναλαρχών, προς δόξαν των «ελλειμμάτων»...

Βήματα... ανανέωσης

Μπορεί το γεγονός να πέρασε σχετικά απαρατήρητο, αλλά αποτελεί μια ακόμη απόδειξη των συνεχιζομένων βημάτων... ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ, υπό την καθοδήγηση του Γ. Παπανδρέου και γι' αυτό το σημειώνουμε. Τις προάλλες, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισε υπέρ - μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ - του νομοσχεδίου για την «απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας», κάνοντας μια ανούσια κριτική σε επιμέρους σημεία του. Την ίδια στιγμή, η κυριαρχούμενη από την ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ πραγματοποιούσε πανελλαδική απεργία. Οχι κατά της ουσίας του νομοσχεδίου, αλλά για τα προαναφερόμενα επιμέρους σημεία του.

Ετσι, όλοι μένουν ...ευχαριστημένοι. Η πολιτική της «απελευθέρωσης» και της παράδοσης του τομέα στο πολυεθνικό κεφάλαιο μένει στο απυρόβλητο, το νομοσχέδιο προχωρά και, μάλιστα, με τις ευλογίες και του ΠΑΣΟΚ και η ΠΑΣΚΕ κάνει... απεργία, παριστάνοντας την αντίθετη.

Κέρδη, διαφήμιση...

Στις περισσότερες χτεσινές εφημερίδες, διαβάσαμε πληρωμένη ανακοίνωση του παραρτήματος της πολυεθνικής «ΝΕΣΤΛΕ στην Ελλάδα, όπου αναφέρεται πως το παιδικό γάλα «Nestle ΝΑΝ 2 σε πράσινη συσκευασία» - που αποσύρθηκε από τις αγορές της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και τελευταία της χώρας μας, επειδή διαπιστώθηκε πως περιείχε μελάνι από την ετικέτα της συσκευασίας - «δεν είναι επικίνδυνο» για τη δημόσια υγεία.

Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι πως το μελάνι - που είχε απορροφηθεί από την ετικέτα και το ήπιαν τα παιδιά μας με το γάλα - «δεν είναι τοξικό» και άρα «δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας του προϊόντος» για τη δημόσια υγεία!

Τα αφεντικά της πολυεθνικής «Nestle», που όπως και όλες οι πολυεθνικές θέτουν υπεράνω όλων το κέρδος, λειτουργούν με το εξής σκεπτικό: Θα προμηθευόμαστε το «φτηνότερο» γάλα - το οποίο συσκευάζουμε με τη «φτηνότερη εργατική δύναμη» στη φτηνότερη συσκευασία - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Και αν κάποια στιγμή αποκαλυφθεί η υποβαθμισμένη ποιότητα ή άλλα προβλήματα, που έχουν να κάνουν και με τη δημόσια υγεία, θα τα βολέψουμε. Με μια πληρωμένη ανακοίνωση/ διαφήμιση στα μέσα ενημέρωσης, θα πούμε πως «αν και δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας του προϊόντος», εμείς είμαστε μεγαλόψυχοι και το αποσύρουμε προληπτικά.

... και οι «πλάτες» του κράτους

Βέβαια, ξέρουν τι κάνουν οι πολυεθνικές. Το κόστος της όποιας διαφήμισης - αν και όταν δουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σχετικά με την υποβαθμισμένη ποιότητα ενός προϊόντος - είναι μηδαμινό μπροστά στα παχυλά κέρδη που συσσωρεύουν από τη συμπίεση του κόστους ή των δαπανών, που έχουν να κάνουν με την προστασία της δημόσιας υγείας...

Κι όχι μόνο ξέρουν τι κάνουν, αλλά και «βρίσκουν» να τα κάνουν, αφού έχουν τις πλάτες των εκάστοτε κυβερνώντων, των καρεκλοκένταυρων των Βρυξελλών και του καπιταλιστικού κράτους. Ο καθένας, για παράδειγμα, μπορεί και πρέπει να αναρωτηθεί το εξής: Γιατί δεν ανακοινώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων τα όποια ευρήματα των ερευνών τους για το μολυσμένο γάλα της «Νεστλέ» και τους ενδεχόμενους κινδύνους για τη δημόσια υγεία; Ποιος, τέλος πάντων, έχει την ευθύνη για την ενημέρωση των καταναλωτών, η «Νεστλέ» ή οι αρμόδιες για το σκοπό αυτό υπηρεσίες; ΄Η, μήπως, ούτε καν έχουν γίνει ανάλογες έρευνες, αφήνοντας την ευθύνη αυτή στον κάθε κεφαλαιοκράτη - ιδιοκτήτη της όποιας πολυεθνικής;


Τα ... μαλακά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ, ομολογούν - μερικές φορές - τις προθέσεις τους εκεί στο ΠΑΣΟΚ, οπότε όποιος θέλει πραγματικά να καταλάβει τι συμβαίνει, μπορεί να δώσει λίγη προσοχή. Βλέπετε, και η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει συνεχώς εξετάσεις για το «χρίσμα» από τα μεγάλα συμφέροντα.

Χαρακτηριστική περίπτωση η Αννα Διαμαντοπούλου, που, μιλώντας για την κατάργηση του 8ωρου και τα υπόλοιπα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, δήλωσε με σαφήνεια ότι ...χρειάζονται αλλαγές, αλλά με μελέτη των ιδιαιτεροτήτων, που δε θα προκαλέσουν κοινωνικό σοκ...

Εν ολίγοις, το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται ότι μπορεί να κάνει ακριβώς όσα κάνει η Νέα Δημοκρατία - ίσως και ακόμη περισσότερα - αλλά ...πιο μαλακά και με λιγότερες αντιδράσεις. Σίγουρα, η ΠΑΣΚΕ αποτελεί και μια μορφή «εγγύησης» για το δεύτερο σκέλος του πράγματος.

Πώς συμβιβάζονται τώρα όλα τα παραπάνω με την «ανάλγητη πολιτική της δεξιάς», την οποία χιλιοκαταγγέλουν (κρύβοντας προσεκτικά και με λεξιπαίγνια τις δικές τους θέσεις) μόνο το ...νέο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου το γνωρίζει.

ΚΑΙ ΜΑΝΑΤΖΕΡ στα πανεπιστήμια, μαζί με τη διεύρυνση των «ιδιωτικών χορηγιών», θέλει τώρα η Μαριέττα Γιαννάκου και μάλιστα ετοιμάζει νόμο, ο οποίος αναμένεται (για ευνόητους λόγους) τους μήνες του επόμενου καλοκαιριού.

Προφανώς, οι άνθρωποι θα ήθελαν να ...τα δώσουν με πλειστηριασμό κατευθείαν σε ιδιώτες τα πανεπιστήμια της χώρας, αλλά φαίνεται πως επέλεξαν την περίφημη οδό της «ήπιας προσαρμογής».

Αλλωστε, έχει κάνει και το ΠΑΣΟΚ «εναλλακτικές» προτάσεις για τον ίδιο στόχο, ώστε οι ιδιώτες να μπαίνουν στα πανεπιστήμια μέσω «ανεξάρτητων» και «μη κερδοσκοπικών» δημοτικών αρχών. Ισως να θέλουν να τις σκεφθούν και αυτές.

Αυτά, την ώρα που στα γυμνάσια και τα λύκεια - σας θυμίζουμε - οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες διοργανώνουν πανελλαδικές εκδηλώσεις υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης και οι τράπεζες ...διδάσκουν πόσο καλός είναι ο καπιταλισμός, οι νόμοι της αγοράς και η ζούγκλα του ανταγωνισμού. Ετσι, για να ξέρουμε τι μας γίνεται και να έχουμε πλήρη την εικόνα.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι δύο όψεις της οικονομίας

Η πρώτη σελίδα της οικονομικής εφημερίδας «Εξπρές» της περασμένης Τετάρτης ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Σκιαγραφούσε ανάγλυφα τόσο το παρόν της ελληνικής οικονομίας (όπως έχει διαμορφωθεί με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις μέχρι σήμερα) όσο και το μέλλον της όπως διαμορφώνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ (με τον προϋπολογισμό του 2006 και τις πολιτικές τις οποίες προτίθεται να εφαρμόσει τα επόμενα χρόνια, για όσο θα βρίσκεται στην εξουσία).

Στο πρώτο θέμα της, η εφημερίδα φιλοξενεί τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη για τον προϋπολογισμό του 2006 με τον τίτλο «Σε μαύρη λίστα οι ΔΕΚΟ χωρίς κοινωνικό όφελος» και υπέρτιτλο «Αύξηση φόρων σε καύσιμα - τσιγάρα και κατάργηση των δημόσιων οργανισμών το 2006». Επίσης, με άλλα θεματάκια στην πρώτη σελίδα, μας πληροφορούσε ότι στο 9μηνο του 2005 το δημόσιο χρέος έφτασε τα «217,4 δισ. ευρώ» και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 40%, ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ πιέζει την κυβέρνηση για «αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και 5% για το 2006» κλπ. Επίσης, με 3 αναγγελτικά από την 1η σελίδα η εφημερίδα μας πληροφορεί πως στο εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2005 η Aspis Bank εμφανίζει «εκτίναξη κερδών κατά 353%», ο «Ομιλος Μυτιληναίου» παρουσιάζει «τριπλασιασμό των λειτουργικών προ φόρων κερδών» και ο «Ομιλος Φουρλή» κατέγραψε «υπερδιπλασιασμό των κερδών μετά φόρων»!

Από τα θέματα της πρώτης σελίδας της «Εξπρές», η ελληνική οικονομία εμφανίζεται να έχει δύο όψεις. Η πρώτη όψη είναι αυτή που εμφανίζει την οικονομία «άρρωστη» και «αδύναμη» να ικανοποιήσει τα λαϊκά αιτήματα. Η δεύτερη εμφανίζει την οικονομία «εύρωστη» και «ισχυρή».

Η όψη της «άρρωστης» ελληνικής οικονομίας ενισχύεται και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών της κυβέρνησης της ΝΔ, οι οποίοι συχνά αναγνωρίζουν το «δίκαιο» πολλών από τα αιτήματα - που προβάλλονται από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των ανέργων κλπ. - για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τα επιδόματα και τις κοινωνικές παροχές των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων. Αρνούνται, όμως, να τα ικανοποιήσουν, με το στερεότυπο επιχείρημα ότι «δεν αντέχει η οικονομία» ή «τα ταμεία είναι άδεια» και άλλα παρόμοια, επαναλαμβάνοντας στην ουσία τα ίδια επιχειρήματα που ακούγαμε μέχρι τις 8 Μάρτη 2004 και από τους υπουργούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη. Αυτή της «εύρωστης» και «ακμάζουσας» ελληνικής οικονομίας, για την οποία δεν πολυμιλούν οι σημερινοί κυβερνώντες (ως γνήσιοι εκπρόσωποι της φιλελεύθερης παράταξης), όπως δε μιλούσαν και οι χτεσινοί (που εκπροσωπούσαν υποτίθεται το σοσιαλισμό). Αυτή η δεύτερη όψη αποτυπώνεται όχι μόνο με την αξιόλογη αύξηση του ΑΕΠ (δηλαδή του πλούτου που παράγεται από τους εργαζόμενους), αλλά και τη συνεχιζόμενη - για πολλοστή χρονιά - προκλητική κερδοφορία των μεγάλων τραπεζικών, βιομηχανικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ολα τα παραπάνω βεβαιώνουν πως η οικονομία αντέχει σε αυξήσεις μισθών και άλλες κοινωνικές παροχές που διεκδικούν οι εργαζόμενοι. Απλά η κυβέρνηση της ΝΔ τις απορρίπτει, επειδή προτιμά να στηρίζει με τις πολιτικές της - όπως έκανε και το ΠΑΣΟΚ - την αύξηση των κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο κι αν ενοχλεί.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ