ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα παιδιά(!) της Αλ. Παπαρήγα

Με τα... παιδιά της Αλέκας Παπαρήγα ασχολούνται εδώ και πάνω από 15 χρόνια διάφοροι επιτήδειοι, καθώς και με τις σπουδές αυτών των παιδιών στα ανά τον κόσμο κολέγια!!!

Το γεγονός λέγεται από "δημοσιογράφους" ραδιοφωνικών σταθμών και γράφεται από συναδέλφους τους των εφημερίδων. Αναπαράγεται από μικρόνοες, αφελείς και μη αφελείς, καθώς και από διάφορες "Κατίνες", που παρεμβαίνουν σε ραδιοφωνικές εκπομπές, όπως "η κυρία Μαίρη από το Γαλάτσι"... Και ξαναγράφεται σε "σοβαρές" έρευνες, όπως αυτή της χτεσινής "Ελευθεροτυπίας", η οποία ανακάλυψε (για πολλοστή φορά και παρά τις διαψεύσεις), ότι η κόρη της Αλ. Παπαρήγα σπούδασε στο Κολέγιο Ψυχικού!

Το γεγονός ότι η Αλ. Παπαρήγα δεν έχει παιδιά, αλλά ένα παιδί, το οποίο φοίτησε και τέλειωσε το Δημόσιο Γυμνάσιο και Λύκειο και όχι το ιδιωτικό, εδώ και 12 χρόνια μάλιστα, και το οποίο σπούδασε την αγγλική γλώσσα στο Deree, δε φαίνεται να ενδιαφέρει τους επιτήδειους...

Τα ίδια επανέλαβε χτες στο "Φλας" και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Θ. Αναστασιάδης!

Γιατί επέλεξαν αυτή τη στιγμή να επαναφέρουν τις υπερβολές και τις ψευτιές τους; Ο λόγος, πέρα από τον αντικομμουνισμό τους, που εκφράζεται και με αυτόν το χυδαίο τρόπο, είναι ο εξής: Να εμφανίσουν το ΚΚΕ ίδιο με τα άλλα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ιδιωτικής Παιδείας. Και να υποδαυλίσουν το γνωστό: "Το ΚΚΕ υποκινεί τους μαθητές που χάνουν έτσι τα μαθήματα και υποβαθμίζεται το δημόσιο σχολείο, ενώ τα στελέχη του στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά"!!!

Μήπως έχει ξεχαστεί ότι το ΚΚΕ ζητά επίμονα την κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής Παιδείας, ελληνικής και ξένης; Μήπως έχει ξεχαστεί ότι το ΚΚΕ ζητά να μην αναγνωρίζονται ως επίσημα πτυχία, τα πτυχία που δίνονται από ξένα ιδρύματα στην Ελλάδα;

Το δάσος του ... Σελίμ Αγά

Τρίτη μέρα μετά την αποκάλυψη του "Ρ" για το όργιο των καταπατήσεων στον Υμηττό και δεν ακούστηκε κουβέντα από την πλευρά της κυβέρνησης για το θέμα. Ορισμένες δικαιολογίες ψέλλισε προχτές ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, έτσι γενικά και αόριστα. Επικαλέστηκε, μάλιστα, και σχετικό έγγραφο προς το νομάρχη Αθήνας Δ. Ευσταθιάδη, για να πείσει ότι δεν πρόκειται να οικοδομηθεί το δάσος του Υμηττού, δίπλα στην υπό κατασκευή περιφερειακή λεωφόρο του Υμηττού...

Ας θυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι πρόκειται για τον ίδιο υπουργό που πριν μερικούς μήνες έστειλε για έγκριση στο ΣτΕ ένα Προεδρικό Διάταγμα. Και θυμίζουμε ότι το "πόνημα" - μνημείο περιβαλλοντικής "ευαισθησίας" του ΥΠΕΧΩΔΕ κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Ε Τμήμα του ΣτΕ.

Δημοσιεύουμε γι' αυτό το λόγο και το σχετικό απόσπασμα από την απόφαση του ΣτΕ, που δείχνει ακριβώς και την πραγματική πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Υμηττό. Πολλοί τόνοι τσιμέντου...

(Σ.σ.: Ο "Ρ" θα επανέλθει σύντομα με νέες αποκαλύψεις για το θέμα. Φαίνεται ότι ο Σελίμ Αγάς και οι πελάτες του έχουν κάνει καλή "δουλιά" εκεί ψηλά στον Υμηττό και όχι μόνο...).

Κυβερνητική απομόνωση

Εξίσου αποκαλυπτικά, όμως, είναι και ορισμένα άλλα στοιχεία της δημοσκόπησης. Οπως, για παράδειγμα, πώς απαντούν οι ερωτώμενοι στο πού οφείλονται - κατά τη γνώμη τους - οι καταλήψεις στα σχολεία. Το 54,7% των ερωτηθέντων θεωρεί πως είναι αυθόρμητη η αντίδραση των μαθητών, ενώ μόνο ένα 27,3% θεωρεί πως υποκινούνται από κάποιο ή κάποια κόμματα κι ένα 5,8% θεωρεί πως υποκινούνται από τους καθηγητές.

Ουσιαστικά, δηλαδή, ούτε καν οι μισοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δε συμφωνούν με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, περί υποκίνησης των μαθητών, κάνοντας ολοφάνερη την πλήρη απομόνωση της κυβέρνησης.

Οι προαναφερόμενες εκτιμήσεις, όμως, σχετικά με την απομόνωση της κυβέρνησης, γίνονται ακόμη περισσότερο φανερές από τις απαντήσεις στο ερώτημα "Ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη που δεν έγινε αρκετός διάλογος". Ιδού τα σχετικά ποσοστά: Το 71,5% θεωρεί πως ευθύνεται η κυβέρνηση, το 14,1% όλοι, το 5,6% οι καθηγητές, το 4,4% τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ το 3,8% δεν εξέφρασε γνώμη.

Να αναβληθεί

Η δημοσκόπηση, όμως, έχει κι ένα στοιχείο, που αφορά το τι πρέπει να γίνει σήμερα και γι' αυτό το λόγο αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Να πώς απαντούν οι ερωτώμενοι στο ερώτημα: "Πιστεύετε ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να εφαρμοστεί από φέτος με τις αλλαγές που ήδη έγιναν δεκτές ή να αναβληθεί η εφαρμογή της ώστε να γίνουν και άλλες αλλαγές;".

Το 76,9% θεωρεί πως η μεταρρύθμιση πρέπει να αναβληθεί, ενώ μόνο το 15% ζητά την άμεση εφαρμογή της κι ένα 8,1% δεν εκφράζει γνώμη.

Τι άλλο, άραγε, χρειάζεται ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Παιδείας και όλοι οι υπόλοιποι της κυβέρνησης, για να καταλάβουν πως το λιγότερο που μπορούν και πρέπει να κάνουν σήμερα είναι η αναστολή - τουλάχιστον - της εφαρμογής των νόμων της περιβόητης μεταρρύθμισης και το άνοιγμα ενός ουσιαστικού χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα διαλόγου, σε όλα τα επίπεδα;

Μήπως νομίζουν πως μπορεί να εφαρμοστεί ένας νόμος, που βρίσκει αντίθετη τη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας; Η, μήπως, στα πλαίσια της εκσυγχρονιστικής λογικής τους, θεωρείται αυτό δημοκρατία;

Αποκαλυπτική δημοσκόπηση

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της δημοσκόπησης, σχετικά με τη λεγόμενη μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, που δημοσιεύονται στα χτεσινά "Νέα". Ερχονται, να επιβεβαιώσουν με συγκεκριμένο και χεροπιαστό τρόπο, την έτσι κι αλλιώς ολοφάνερη και μέχρι τώρα, καταδίκη της κυβερνητικής μεταρρύθμισης από τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού.

Ας δούμε, όμως, ορισμένα συγκεκριμένα στοιχεία της δημοσκόπησης.

Η κυβερνητική μεταρρύθμιση απορρίπτεται από το 57,2% των ερωτηθέντων, ενώ θετική τη θεωρεί το 30,1% κι ένα 12,7% δεν είχε ή δεν εξέφραζε γνώμη. Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης, το γεγονός, πως οι αρνητικές γνώμες διαπερνούν όλες τις ηλικίες και τα κοινωνικά στρώματα, συγκεντρώνοντας πλειοψηφίες, που κυμαίνονται από 55 έως 60%. Ακόμη και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ η κυβερνητική μεταρρύθμιση συγκεντρώνει ένα 42,3% θετικές γνώμες, ενώ το 40,8% την αξιολογεί αρνητικά.

Και πρέπει να σημειωθεί ακόμη, πως οι αρνητικές γνώμες έχουν ή προσεγγίζουν - τουλάχιστον - την έννοια της κατηγορηματικής καταδίκης, αφού οι ερωτώμενοι απαντούν, ως εξής, όταν καλούνται να συγκρίνουν τη σημερινή μεταρρύθμιση με το προηγούμενο σύστημα: Το 51,6% τη θεωρεί χειρότερη, το 32,1% καλύτερη και το 16.3% δεν εξέφρασε γνώμη.

Μήπως παρακολουθήσατε την προχτεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του Κ. Σημίτη στον "Αντέννα"; Αν ναι, μη μας πείτε ότι δε σας έφερε στο νου, το γνωστό "η εγχείρηση επέτυχε, ο δε ασθενής απεβίωσε"!

Και το σημειώνουμε, γιατί η πολιτική ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ - για την οποία υπερηφανεύεται ιδιαίτερα ο Κ. Σημίτης - μπορεί να φέρει τον ποθούμενο για το μεγάλο κεφάλαιο στόχο, αλλά οι εργαζόμενοι και ο λαός θα γνωρίσουν ακόμη χειρότερες μέρες...

Το αποκρουστικό πρόσωπο της κυβέρνησης Σημίτη

Το αποκρουστικό, αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης Σημίτη, της χειρότερης κυβέρνησης που πέρασε στη χώρα από τη μεταπολίτευση, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά από την προχτεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού. Οποιος είχε το κουράγιο να παρακολουθήσει μέχρι το τέλος τον αντιλαϊκό μονόλογο του Κ. Σημίτη, δεν μπορεί να μην ένιωσε αποστροφή και αγανάκτηση για την εμμονή του στον "εθνικό στόχο", την ένταξη στην ΟΝΕ, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τις αρνητικές συνέπειες στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι και το μοναδικό "χαρτί" του Κ. Σημίτη απέναντι στους ισχυρούς προστάτες του. Γι' αυτό και δεν ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα να πείσει τους θεατές. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ήταν αστεία και μετέωρα, δηλαδή, η μείωση του πληθωρισμού και των στεγαστικών επιτοκίων, τα οποία οι εργαζόμενοι τα έχουν πληρώσει ακριβά με τη λιτότητα, την κατακρεούργηση των κοινωνικών δαπανών, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, κ.ο.κ.

Ο Κ. Σημίτης επιβεβαίωσε, ακόμα μια φορά, ότι σκέφτεται και ενεργεί ως στυγνός διαχειριστής μιας χούφτας ισχυρών συμφερόντων, ενώ για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού η πολιτική του επιφυλάσσει μόνο δεινά και χειροτέρευση της κατάστασής της.

Το συμπέρασμα από τη συνέντευξη ήταν προφανές: Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να ανατραπεί για να μπορέσει να ανακουφιστεί ο ελληνικός λαός, για να μπορέσει να κρατήσει ανοιχτό το παράθυρο σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ερήμην...

Απ' έξω

απ' τη συζήτηση

του νόμου

μ' έχουν βγάλει

και προσπαθούν

για μένανε

ν' αποφασίσουν

άλλοι,

δε θ' αγοράσω,

ευχαριστώ,

"γουρούνι

στο τσουβάλι"!

Απ' έξω

απ' το διάλογο,

απ' έξω

απ' τη θύρα,

"απών"

απ' τη συζήτηση

για τη δική μου

μοίρα,

δε θα δεχτώ

απόφαση,

που εγώ

δεν την επήρα!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ