ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το τελευταίο διάστημα έρχονται στη δημοσιότητα πολλά διατροφικά και άλλα «σκάνδαλα», ως απειλές κατά της δημόσιας υγείας (Τα τελευταία κρούσματα αφορούν στην ανεύρεση ζωυφίου σε συσκευασία ουροκαθετήρα στα αποθέματα του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων και κομματιών γυαλιού στο γαλλικής προέλευσης μεταλλικό νερό «Evian»). Η δημοσιογραφική κριτική για τη διόγκωση αυτού του «φαινομένου» στρέφεται κατά των αρμόδιων υπηρεσιών της πολιτείας, που δεν κάνουν όλους τους απαραίτητους ελέγχους, και κατά των εμπόρων και των καταστηματαρχών, που επιδεικνύουν «κακή νοοτροπία».

Βεβαίως, υπάρχει και τέτοιο πρόβλημα, αλλά αυτή η κριτική δε φτάνει στην ουσία. Το βασικό αίτιο του προβλήματος συνδέεται με το ίδιο το κοινωνικοπολιτικό σύστημα. Οι κυβερνήσεις δεν ευθύνονται μόνο, ή τόσο για την έλλειψη των ελέγχων, αλλά, κυρίως, για το νομικό πλαίσιο που διαμορφώνουν και τη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζουν, προωθώντας παντού την κερδοσκοπική ασυδοσία. Κι αυτή είναι που δημιουργεί τη «νοοτροπία της απάτης και της αρπαχτής», η οποία δεν αποτελεί προσωπικό «κουσούρι», αλλά «αναγκαστικό» τρόπο λειτουργίας στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, που κινείται στη λογική του άκρατου ανταγωνισμού και δε «σηκώνει» διαφορετική νοοτροπία...

... και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν

Οι περισσότερες απειλές κατά της δημόσιας υγείας σχετίζονται με το διατροφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και τη λειτουργία του συστήματος Υγείας. Το διατροφικό πρόβλημα οφείλεται, κυρίως, στη διατροφική εξάρτηση της Ελλάδας, στην οποία η ΕΕ δεν επιτρέπει να αναπτύξει την παραγωγή πολλών και ποιοτικών ειδών. Κι επειδή έχει και ταξικά χαρακτηριστικά, τη μεγαλύτερη διατροφική απειλή δέχονται τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, αναγκάζονται να καταναλώνουν χαμηλής ποιότητας προϊόντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 60% των ελληνικών νοικοκυριών αναγκάζονται ν' αλλάξουν προς το χειρότερο το επίπεδο διατροφής τους.

Οσον αφορά στο σύστημα Υγείας, η πολιτική της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων το καθιστούν άκρως επικίνδυνο για την υγεία του λαού, καθώς οι κερδοσκόποι που έχουν εισβάλει, προκειμένου ν' αυξήσουν τα κέρδη τους, δε λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή.

Επομένως, αν δε θιχτεί η «πηγή» του προβλήματος - δηλαδή, αν δεν ανατραπεί το σύστημα που το δημιουργεί και το αναπαράγει - κανένας έλεγχος στην αγορά δεν μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικός και δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει η «κακή νοοτροπία».

«Ιδεοληψίες και σκοπιμότητες»

Μια βασική απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου - την πραγματοποίηση της οποίας πρόθυμα μεθοδεύει η κυβέρνηση - να λειτουργούν τα καταστήματα 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, επανέλαβε ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ), δρ Φουντουκάκος. Σχολιάζοντας την εξέλιξη που δρομολογεί η κυβέρνηση για άνοιγμα των καταστημάτων επτά - σε πρώτη φάση - Κυριακές το χρόνο, ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων προτρέπει να συζητηθεί «χωρίς ιδεοληψίες και σκοπιμότητες». Παρέπεμψε, μάλιστα, στα ψιλικατζίδικα και τα περίπτερα για να αποδείξει την προπαγάνδα των θιασωτών της πλήρους «απελευθέρωσης», ότι «όσοι δουλεύουν περισσότερο κερδίζουν και περισσότερα»!

«Ιδεοληψίες και σκοπιμότητες», βρίσκονται, λοιπόν, κατά τους εμποροβιομηχάνους πίσω από τον αγώνα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων να δουλεύουν με ανθρώπινες συνθήκες και ωράρια. Και, ακόμα, αν τα πράγματα είναι όπως τα λέει και υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στις ώρες δουλιάς και τα κέρδη, γιατί η εκάστοτε διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων συνοδεύτηκε από αντιστρόφως ανάλογη πορεία στον τζίρο τους; Και δε μιλάμε, βέβαια, για τις «αλυσίδες» και τις πολυεθνικές, αφού γι' αυτές γίνονται όλες αυτές οι αντεργατικές ρυθμίσεις...


Τα ... συνταγματικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ είπε ο Κώστας Καραμανλής περί της συνταγματικής αναθεώρησης και ήδη ...έχουν αρχίσει τα όργανα. Φαεινές ιδέες, απόψεις και θέσεις ακούγονται από παντού. Πολλοί μοιάζουν σαν καταπιεσμένοι που βρήκαν την ευκαιρία να εκτονωθούν.

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει η δημόσια τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ζήτησε αλλαγές στο Σύνταγμα που ...θα μας φέρουν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό περιβάλλον!

Οχι πως ακούγεται αναντίστοιχη με τις γενικότερες θέσεις της αυτή η άποψη. Ομως, ...πόσο πιο κοντά;

Αν θυμηθούμε ότι στην τελευταία αναθεώρηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συναποφάσισαν την εκχώρηση ακόμη και μέρους της εθνικής κυριαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τι άλλο μπορεί να συμβεί;

Εκτός πια αν πρόκειται να χαθούν ακόμη και αυτά τα στοιχειώδη προσχήματα και να θεσμοθετηθεί με τον πλέον απόλυτο τρόπο η πραγματικότητα που λέει ότι οι Βρυξέλλες δίνουν εντολές και οι ελληνικές κυβερνήσεις απλά εγκρίνουν και εφαρμόζουν.

ΕΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ φορές στο παρελθόν κυβερνήσεις προσπαθήσει να «θάψουν» θέματα, ιδίως όταν αυτά αφορούσαν στις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα. Αυτή τη φορά όμως - με την υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών - όχι μόνο το παρακάνουν αλλά το παρακάνουν και ...άγαρμπα.

Μπορούμε να υποθέσουμε πόσο μεγάλες είναι οι πιέσεις που δέχονται για να σταματήσει ο θόρυβος όπως και να πιθανολογήσουμε για τις συμβουλές των κυβερνητικών επικοινωνιολόγων. Πλην, όμως, δεν μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν ότι δεν τρέχει τίποτε...

Εκτός πια κι αν αλλάξουν τακτική και δούμε τον Θοδωρή Ρουσόπουλο να δηλώνει στο «πρες ρουμ» ότι οι απαγωγές έγιναν από ...εξωγήινους.

Πάντως, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι και το ΠΑΣΟΚ, παρότι συνήθως εκμεταλλεύεται κάθε περίσταση προκειμένου να ασκήσει φωνακλάδικη αντιπολίτευση εντυπώσεων, σε αυτή την ιστορία δε φαίνεται καθόλου δραστήριο.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πράγμα που δε μας προκαλεί, φυσικά, καμιά έκπληξη μια και τις συμφωνίες που καλύπτουν τέτοιες πράξεις έχει υπογράψει η κυβέρνησή του.

Εχει ο κατήφορος πάτο;

Είπε πολλά και διάφορα ο Αλ. Αλαβάνος στη Βουλή. Αλλα ήταν απλώς γλαφυρά, προκαλούσαν γενική θυμηδία ενίοτε και γέλια. Συνολικά, όμως, η ομιλία του δε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δικαιολογημένη αστειότητα, που έτσι κι αλλιώς αυτή προκαλεί, ακόμα και σε καλοπροαίρετους φίλους του ΣΥΝ, με τους οποίους έτυχε να παρακολουθούμε την ομιλία από την τηλεόραση. Αυτό όμως που δε σηκώνει καθόλου καλαμπούρι και είναι πολύ σοβαρό, τόσο που ο πρόεδρος του ΣΥΝ οφείλει να δώσει εξηγήσεις, είναι η σχετική αναφορά του στις θέσεις του κόμματός του για το Μάαστριχτ, το ΚΚΕ και τον παράλληλο συσχετισμό που επιχείρησε με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο.

Χωρίς, όπως πάντα, ο Αλ. Αλαβάνος να πει τα πράγματα με το όνομά τους, ότι δηλαδή ο ΣΥΝ τάχτηκε από κοινού με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπέρ της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αναφέρθηκε σε μεταγενέστερες περιόδους που «όλα τα αριστερά κόμματα στις πολύχρονες διαβουλεύσεις της Ευρώπης που δημιούργησαν το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, πέρα από τις θέσεις τις οποίες είχαν, τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης του Συμφώνου Σταθερότητας που προβλέπει το Μάαστριχτ», προσθέτοντας αμέσως ότι όταν κάποιο κόμμα αλλάζει θέσεις, πρέπει να τις καλοδεχόμαστε, αφού «δεν έχει νόημα να φέρονται οι πολιτικές δυνάμεις μεταξύ τους, ζητώντας πιστοποιητικό προγενέστερου έντιμου βίου».

Ας αφήσουμε κατά μέρος το γεγονός ότι οι πολιτικές θέσεις των κομμάτων και η υπενθύμισή τους δεν έχουν τίποτα κοινό με τα «πιστοποιητικά προγενέστερου εντίμου βίου» που επικαλείται για ευνόητους λόγους η προπαγάνδα του ΣΥΝ και του προέδρου της. Αλλωστε, στα όρια της πολιτικής επιχειρηματολογίας και αντιπαράθεσης, είναι «ένα το κρατούμενο» να γίνεται γνωστό ποιος, ιστορικά, τάσσεται υπέρ της μιας ή της άλλης επιλογής και όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

Εκείνο, όμως, που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, ερωτηματικά και προβληματισμό για το βηματισμό που ακολουθεί ο ΣΥΝ και ο πρόεδρός του, είναι η καταληκτική αποστροφή των σχετικών διατυπώσεων του κ. Αλαβάνου, ο οποίος, αναφερόμενος στις σχέσεις των κομμάτων και των επιχειρημάτων που ανταλλάσσουν μεταξύ τους, και αμέσως αφότου είπε όλα τα παραπάνω, έκλεισε το θέμα ως εξής:

«Αυτό νομίζω ότι πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα στις σημερινές πονηρές εποχές, όπου έχουμε την προσπάθεια απόφασης από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης που καταδικάζει τα κομμουνιστικά κόμματα».

Ο Αλέκος Αλαβάνος οφείλει να δώσει συγκεκριμένη και πειστική απάντηση για το τι ακριβώς εννοεί. Πού το πάει; Τι σκέφτεται: Τι είδους ζυγαριές χρησιμοποιεί; Τι συμψηφισμούς έχει στο νου του;

Τελικά, ναι. Ο κατήφορος για τον ΣΥΝ, τον πρόεδρό του και τους ΣΥΝ αυτώ δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε μία στο εκατομμύριο, να έχει πάτο...


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ