ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο αγώνας συνεχίζεται
  • Δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας χτες. Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε πολλές άλλες πόλεις
  • Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση σήμερα στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ

Με τη λέξη "αγώνας" να επαναλαμβάνεται από χιλιάδες στόματα και το σύνθημα "τούτη η πορεία είναι η αρχή", υποδέχτηκαν έξω από τη Βουλή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διάλυση της δημόσιας παιδείας εκπαιδευτικοί, φοιτητές και εργαζόμενοι, οι οποίοι έδωσαν δυναμικά το μήνυμα ότι ο αγώνας τους δε σταματά με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά θα συνεχιστεί για να ακυρωθούν στην πράξη όλα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από την πλατεία Κάνιγγος μετά τις 12 το μεσημέρι και στα πηγαδάκια των συγκεντρωμένων το πρώτο θέμα συζήτησης δεν μπορούσε να είναι άλλο από τα μέτρα για την παιδεία. "Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν παιδεία συνεχίζεται", έγραφε το πανό της Β ΕΛΜΕ Αθήνας, "Επετηρίδα, αξιοπρέπεια, διαφάνεια", ζητούσαν οι αδιόριστοι από την Καρδίτσα, "απόσυρση του νομοσχεδίου, διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα", έγραφε το πανό της ΔΟΕ. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΚΣ της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ, του συλλόγου φοιτητών Φιλοσοφικής, του συντονιστικού νυχτερινών σχολείων Αθήνας, του Οικονομικού και του Πολιτικού τμήματος της Νομικής, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, του συνδικάτου Μετάλλου, του συνδέσμου φυλακισθέντων Μακρονήσου, των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας και Πειραιά και της ΑΚΟΑ. Απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της ΓΣΕΕ τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν προωθεί το στόχο για αναβαθμισμένη παιδεία και επισήμανε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε εκδηλώσεις ενάντια στα νέα μέτρα. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν. Τσούλιας και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χρ. Χρήστου.

Η πορεία

Στις 12.45 οι συγκεντρωμένοι βγήκαν στο δρόμο. Με το πανό της ΟΛΜΕ που έγραφε "να αποσυρθεί τώρα το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο αγώνας για δημόσια δωρεάν παιδεία" μπροστά, η πορεία κατευθύνθηκε μέσω των οδών Πατησίων, Σταδίου και Γεωργίου Α στη Βουλή. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν "οι εκπαιδευτικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία","Οχι παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς", "Οι εκπαιδευτικοί μαζί με το λαό για σύγχρονο σχολείο δημοκρατικό", "Αρσένη, Σημίτη και Λαμπράκη το σχολειό δεν είναι δικό σας μαγαζάκι", "Δάσκαλος σκυφτός, υπόδουλος λαός", "Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών όχι στην παιδεία των περικοπών".

Η πορεία έφτασε μπροστά στη Βουλή λίγο πριν τις 2.30 και ενώ ήδη είχε ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας. Εκεί τους περίμενε ισχυρή αστυνομική δύναμη. Οι καθηγητές παρέμειναν έξω από τη Βουλή για δύο ώρες περίπου και μέσα από τα συνθήματα τους τόνιζαν την ανάγκη να αποκρουστούν τα μέτρα που εισάγει το νομοσχέδιο με αγώνες: "Αγώνας μαζικός πανεκπαιδευτικός θα 'ναι η απάντηση από δω και μπρος", "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη", "Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά, δημόσια παιδεία για όλα τα παιδιά".

Σήμερα στη ΔΕΘ

Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα, στο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται στη Θεσσαλονίκη σήμερα την ώρα των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, στις 5.00 το απόγευμα. Οπως ανακοίνωσαν, σήμερα, στις 9.00 το πρωί αναχωρούν λεωφορεία από τη Μητρόπολη για τη Θεσσαλονίκη, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Το συλλαλητήριο διοργανώνουν οι πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, ο σύλλογος καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Ελλάδας, οι σύλλογοι δασκάλων και νηπιαγωγών υπαίθρου Ζ περιφέρειας, η Ενωση καθηγητών Τεχνικής Εκπαίδευσης, ο σύλλογος του παιδαγωγικού τμήματος του ΑΠΘ και οι παράνομα απολυμένοι εργαζόμενοι της"Γκουντγίαρ".

Συγκέντρωση και πορεία χτες στη Θεσσαλονίκη

Την απόφασή τους να ανατρέψουν στην πράξη τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση και τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, διαδήλωσαν χτες οι εκπαιδευτικοί, οι αδιόριστοι συνάλελφοί τους και οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη, με συγκέντρωση που έγινε στο χώρο της Καμάρας και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην υπονόμευση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, στην πολιτική λιτότητας και ανεργίας που ακολουθεί η κυβέρνηση και έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον εργασιακό μεσαίωνα που επανέρχεται μέσα από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Με συνθήματα όπως "Οχι παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς", "Οχι στις δαπάνες τις πολεμικές σίτιση και στέγαση για τους φοιτητές", "Αγώνας μαζικός αγώνας διαρκείας θα 'ναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας", περπάτησαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Εξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή του νομοσχεδίου, για σταθερή δουλιά για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς, για μόρφωση δημόσια και δωρεάν χωρίς αποκλεισμούς. Ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για σήμερα στις 5 το απόγευμα μπροστά στο Λευκό Πύργο.

Σέρρες - Εβρος

Ανάλογες σε μαζικότητα και δυναμισμό ήταν και οι συγκεντρώσεις που έγιναν στην Πόλη των Σερρών, στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα.

Στις Σέρρες, οι εκπαιδευτικοί και οι αδιόριστοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια πορεία προς τη νομαρχία.

Με μαχητική συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης και πορεία στη νομαρχία, είπαν ΟΧΙ στα σχέδια της κυβέρνησης για ξεθεμέλιωμα της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί, οι αγρότες και οι εργαζόμενοι της πόλης.

Ισχυρό μήνυμα αντίστασης έστειλαν οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί της Ορεστιάδας και του Διδυμότειχου με μαζική συγκέντρωση στην κεντρική Πλατεία της Ορεστιάδας.

Πάτρα

Δυναμικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στην Πάτρα όπου γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Με κεντρικά συνθήματα "Αγώνας μαζικός πανεκπαιδευτικός θα 'ναι η απάντηση από δω και μπρος" και "Κάτω τα χέρια απ' την επετηρίδα" οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στην πλ. Αγ. Γεωργίου.

Ζάκυνθος

Μαζικά - δυναμικά απάντησαν οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και των εργαζομένων και στη Ζάκυνθο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συντονιστικού που απαρτίζεται από την ΕΛΜΕ Ζακύνθου, το Εργατικό κέντρο, την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, τους συλλόγους των γονέων. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και οι διαδηλωτές επέδωσαν ψήφισμα στη νομαρχία, με το οποίο καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.

Καλαμάτα

Τη δική τους απάντηση στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης έδωσαν χτες εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στην Καλαμάτα. Χτες το βράδυ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μαρτίου και πορεία στους δρόμους της πόλης ενάντια στο νομοσχέδιο για την παιδεία που ψηφίστηκε στη Βουλή. Στην πορεία συμμετείχε το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων, ο σύλλογος γυναικών και καθηγητές.

Τρίκαλα

Συγκέντρωση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν χτες εκπαιδευτικοί, μαθητές και εργαζόμενοι στα Τρίκαλα δηλώνοντας την αντίθεση τους στα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

ΒΟΥΛΗ
Ψήφισαν την κατεδάφιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας
  • Ολοκληρώθηκε χτες η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας
  • Μοριοδότηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την πρόσληψή τους

Την ώρα ακριβώς που οι χιλιάδες διαδηλωτές έξω από τη Βουλή διατράνωναν τη θέλησή τους για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, στην αίθουσα της Βουλής ολοκληρωνόταν η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο "στήνεται στο απόσπασμα" η δημόσια δωρεάν παιδεία.

Ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης, όπως άλλωστε το είχε προαναγγείλει, έμεινε αμετάκλητος μέχρι τέλους στις θέσεις του και το μόνο που δέχτηκε να κάνει είναι μια τροποποίηση για τους ήδη υπηρετούντες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και την τύχη τους μετά την κατάργηση της επετηρίδας.

Σύμφωνα με αυτήν στους διαγωνισμούς που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της πενταετίας 1998 - 2003 για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, η συνολική βαθμολογία των επιτυχόντων στο διαγωνισμό που υπηρέτησαν ως προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στα δημόσια σχολεία και εφόσον έχουν συμπληρώσει προϋπηρεσία δύο τουλάχιστον διδακτικών ετών με πλήρες διδακτικό ωράριο, προσαυξάνεται με ποσοστό 2% για κάθε διδακτικό έτος. Στις περιπτώσεις διδακτικής προϋπηρεσίας με μειωμένο ωράριο, γίνεται αναγωγή στο υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας. Η διαμορφούμενη συνολική βαθμολογία προσδιορίζει τη σειρά εγγραφής των υποψηφίων στους πίνακες επιτυχίας.

Με την πρόταση αυτή γίνεται σαφές ότι σε κάθε περίπτωση οι ήδη υπηρετούντες αναπληρωτές (που δε θα απορροφηθούν από την επετηρίδα στο μεταβατικό στάδιο) θα περάσουν από τη διαδικασία της εξέτασης, προκειμένου να διοριστούν στην εκπαίδευση.

Ο Γερ. Αρσένης δήλωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα προσληφθούν τουλάχιστον 20.000 εκπαιδευτικοί και με βάση τη ρύθμιση της μεταβατικής περιόδου 8.000 από αυτούς θα διοριστούν με την επετηρίδα. Το 90% αυτών θα είναι σύμφωνα με τον υπουργό αναπληρωτές. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είναι 17.800 από τους οποίους σύμφωνα με τον υπουργό διορίστηκαν φέτος 5.400 και άρα οι αδιόριστοι αναπληρωτές είναι 12.400. Ο Γερ. Αρσένης ισχυρίστηκε ότι με την πενταετή μεταβατική περίοδο και με τη μοριοδότηση που θα δίνεται καλύπτεται πλήρως περίπου ο αριθμός των αδιορίστων αναπληρωτών.

Ο υπουργός Παιδείας αρνήθηκε πρόταση βουλευτών να τύχουν μοριοδότησης και όσοι εκπαιδευτικοί υπηρετούν στα ιδιωτικά σχολεία ενώ περιμένουν να διοριστούν στα δημόσια.

Μιλώντας για το θέμα της επετηρίδας ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας ζήτησε από τη μία να γίνει εκκαθάριση της επετηρίδας και από την άλλη να διοριστεί όλος ο αναγκαίος αριθμός εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αφού βέβαια μειωθεί και ο αριθμός των μαθητών κατά τμήμα. Οσον αφορά την ποιότητα των εκπαιδευτικών ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι πρέπει να στηριχτούν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα, που χορηγούν αυτά τα πτυχία και κατέληξε τονίζοντας ότι με βάση αυτές τις παρατηρήσεις το ΚΚΕ επιμένει στη διατήρηση της επετηρίδας.

Με την "καλυτέρευση" των όρων κατάργησης της επετηρίδας ασχολήθηκαν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων. Η ΝΔ, συμφωνώντας με την κατάργηση, πρότεινε να είναι μεγαλύτερο το μεταβατικό διάστημα αντικατάστασής της από το διαγωνισμό. Ο ΣΥΝ κατέθεσε πρόταση που προβλέπει μετά από μία πενταετία την αντικατάσταση της επετηρίδας με "αξιοκρατικό σύστημα μετρήσιμων ποιοτικών κριτηρίων", ενώ το ΔΙΚΚΗ, αφού ζήτησε να γίνει εκκαθάριση της επετηρίδας, στη συνέχεια να καταργηθεί με "αντικειμενικό και αδιάβλητο σύστημα".

Χωρίς καμία αλλαγή ψηφίστηκε και το άρθρο για την αξιολόγηση, το οποίο, όπως είπε ο Α. Τασούλας, καθιερώνει ελεγκτικούς μηχανισμούς και πελατειακές σχέσεις.

Πανθεσσαλική Συνδιάσκεψη της ΚΝΕ

Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η 1η Πανθεσσαλική Συνδιάσκεψη της ΚΝΕ στην πόλη της Λάρισας.

Οι αντιπρόσωποι της συνδιάσκεψης - στελέχη των τεσσάρων Νομαρχιακών Οργανώσεων της περιοχής - συζήτησαν με ενθουσιασμό τα συμπεράσματα από το άνοιγμα που πραγματοποιείται αυτό τον καιρό με τις εκδηλώσεις του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", τη ζωντανή επαφή με πολλές εκατοντάδες νέους και νέες στα χωριά και τις πόλεις. Μπροστά στα κεντρικά διήμερα του Φεστιβάλ στις πρωτεύουσες των νομών μπήκαν ανεβασμένοι στόχοι κινητοποίησης της νεολαίας, για την επιτυχή κορύφωση του Φεστιβάλ στη Θεσσαλία.

Η συνδιάσκεψη στάθηκε ιδιαίτερα στις δρομολογούμενες εξελίξεις στο χώρο της παιδείας, με την ψήφιση του αντιδραστικού νόμου Αρσένη και την ανάγκη άμεσα να παρθούν πρωτοβουλίες σε όλους τους χώρους, ιδιαίτερα στα σχολεία και τα ΤΕΙ, για την απόκρουση αυτής της νέας επίθεσης.

Βασιζόμενοι στην πλούσια εμπειρία του Κόμματος, αλλά και της ίδιας της ΚΝΕ στην περιοχή, σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις του περασμένου χειμώνα, οι αντιπρόσωποι εκτίμησαν τις δυνατότητες που υπήρχαν, αλλά και την ανάγκη να αναπτυχθεί και πάλι το κίνημα της νεολαίας στους νομούς της Θεσσαλίας για τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και της ολιγαρχίας. Ως άμεση κίνηση αποφασίστηκε η παγκινητοποίηση δυνάμεων από όλα τα τμήματα της νεολαίας για την επαίσχυντη και πολιτική δίκη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών στις 16 Σεπτέμβρη στη Λάρισα.

Η απόφαση της Συνδιάσκεψης, στηριζόμενη στις αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου της ΚΝΕ και τις αποφάσεις του ΚΚΕ, κατέληξε σε σχεδιασμό και προγραμματισμό της δράσης της Οργάνωσης Θεσσαλίας στα διάφορα μέτωπα πάλης, στοχεύοντας στην καλύτερη δυνατή συμβολή για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού μετώπου του λαού, στην οποία το κόμμα της εργατικής τάξης πρωτοστατεί.

Η Πανθεσσαλική Συνδιάσκεψη της ΚΝΕ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του 7ου Συνεδρίου της Οργάνωσης και εναρμονιζόμενη με το Καταστατικό, προχώρησε σε εκλογή Συμβουλίου Περιοχής, το οποίο εξέλεξε γραμματέα τον Ρίζο Μαρούδα,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Τη συνδιάσκεψη παρακολούθησαν εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γιάννης Χώτος,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και ο Τάσος Τσιαπλές,μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας. Από την ΚΝΕ παρακολούθησαν τις εργασίες της συνδιάσκεψης οι Ηρακλής Τσαβδαρίδης και Γιώργος Χαρίτος,μέλη του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Τροπολογίες βουλευτών του ΚΚΕ

Τέσσερις τροπολογίες κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αλλά ο Γερ. Αρσένης δεν τις έκανε δεκτές, λέγοντας ότι δε θα δεχτεί καμία τροπολογία από κανένα βουλευτή. Να σημειωθεί ότι μερικές από τις τροπολογίες οι βουλευτές του ΚΚΕ τις είχαν καταθέσει και σε προηγούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και τότε ο Γερ. Αρσένης είχε δηλώσει πως θα τις συζητήσει σε επόμενο, δήλωση που όπως αποδείχτηκε δεν ήταν ειλικρινής.

Με την πρώτη τροπολογία ζητιόταν να ρυθμιστεί το ζήτημα της μετεγγραφής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια όσων φοιτητών του εξωτερικού αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή αναπηρίας ή είναι παιδιά πολυτέκνων.

Με τη δεύτερη ζητούνταν να επεκταθεί η καταβολή του μηνιαίου ειδικού επιδόματος που παίρνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου και στο προσωπικό των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αιγινήτειου - Αρεταίειου.

Με άλλη τροπολογία προβλεπόταν ότι όσοι ολοκλήρωσαν το πρώτο έτος σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και στη συνέχεια διέκοψαν τις σπουδές τους και εντάχθηκαν σε προγράμματα απεξάρτησης σε μία από τις αναγνωρισμένες από το κράτος Θεραπευτικές Κοινότητες, να μπορούν κατόπιν εξετάσεων να μετεγγραφούν σε ελληνικό ΤΕΙ ή ΑΕΙ.

Τέλος ζητιόταν η επέκταση της πρόβλεψης για μετεγγραφή σε ελληνικά ΑΕΙ και σε όσους πάσχουν από βαριά μυοπάθεια τύπου Duchene.

Απέχουν οι πανεπιστημιακοί

Αυξάνονται συνεχώς οι σύλλογοι των πανεπιστημιακών που προχωρούν σε αποχή από το διδακτικό και εξεταστικό έργο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τη μη κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή από το υπουργό Παιδείας, σχετικά με το νέο πανεπιστημιακό μισθολόγιο.

Από την περασμένη Δευτέρα απέχουν οι πανεπιστημιακοί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας και στη Φυσικομαθηματική, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα, αποχή ξεκινούν στο Πανεπιστήμιο Πάτρας και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Στη γενική συνέλευση του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πάτρας, που έγινε χτες, αποφασίστηκε η αποχή από "από το διδακτικό, το εξεταστικό και διοικητικό έργο, από τη Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη 1997, και η μη κατάθεση βαθμολογιών για όσες εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν", με αιτήματα την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για το πανεπιστημιακό μισθολόγιο και απόσυρση των διατάξεων του νομοσχεδίου για τους Ελεύθερους Κύκλους Σπουδών, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, τα Προγράμματα Επιλογής Σπουδών, τα δίδακτρα κλπ.

Ναι μεν, αλλά... ο ΣΥΝ

Τις γνωστές θέσεις που υποστήριξε και στη Βουλή ο ΣΥΝ επανέλαβε χτες σε συνέντευξη Τύπου για το νομοσχέδιο Αρσένη. Αν και, όπως εκτίμησε, "το νομοσχέδιο αποτελεί ένα σύνολο επιμέρους ρυθμίσεων που αφορούν σοβαρά εκπαιδευτικά ζητήματα, τα οποία εντάσσονται σε μια συνολική προσπάθεια ανασυγκρότησης του τεχνοκρατικού εκσυγχρονισμού της ελληνικής εκπαίδευσης, με συντηρητικό όμως προσανατολισμό" περιόρισε την κριτική του σε επιμέρους ζητήματα, κυρίως της επετηρίδας και της αξιολόγησης. Οσον αφορά τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και των άλλων ενδιαφερόμενων φορέων, αντί να απαντήσει αν στηρίζει τον αγώνα και το σύνολο των αιτημάτων των κινητοποιούμενων, απλώς κάλεσε την κυβέρνηση να διαμορφώσει κλίμα συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς - έτσι, για να μη χαλάσει η "σούπα" της Κεντροαριστεράς...

"Αυτή η πορεία είναι η αρχή", φώναζαν οι συγκεντρωμένοι έξω από τη Βουλή

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία των φοιτητών στη χτεσινή πορεία

Δυναμικά διαδήλωσαν χτες εκπαιδευτικοί φορείς και εργαζόμενοι την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ