Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Ψήφισαν την κατεδάφιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας
  • Ολοκληρώθηκε χτες η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας
  • Μοριοδότηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την πρόσληψή τους

Την ώρα ακριβώς που οι χιλιάδες διαδηλωτές έξω από τη Βουλή διατράνωναν τη θέλησή τους για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, στην αίθουσα της Βουλής ολοκληρωνόταν η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο "στήνεται στο απόσπασμα" η δημόσια δωρεάν παιδεία.

Ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης, όπως άλλωστε το είχε προαναγγείλει, έμεινε αμετάκλητος μέχρι τέλους στις θέσεις του και το μόνο που δέχτηκε να κάνει είναι μια τροποποίηση για τους ήδη υπηρετούντες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και την τύχη τους μετά την κατάργηση της επετηρίδας.

Σύμφωνα με αυτήν στους διαγωνισμούς που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της πενταετίας 1998 - 2003 για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, η συνολική βαθμολογία των επιτυχόντων στο διαγωνισμό που υπηρέτησαν ως προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στα δημόσια σχολεία και εφόσον έχουν συμπληρώσει προϋπηρεσία δύο τουλάχιστον διδακτικών ετών με πλήρες διδακτικό ωράριο, προσαυξάνεται με ποσοστό 2% για κάθε διδακτικό έτος. Στις περιπτώσεις διδακτικής προϋπηρεσίας με μειωμένο ωράριο, γίνεται αναγωγή στο υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας. Η διαμορφούμενη συνολική βαθμολογία προσδιορίζει τη σειρά εγγραφής των υποψηφίων στους πίνακες επιτυχίας.

Με την πρόταση αυτή γίνεται σαφές ότι σε κάθε περίπτωση οι ήδη υπηρετούντες αναπληρωτές (που δε θα απορροφηθούν από την επετηρίδα στο μεταβατικό στάδιο) θα περάσουν από τη διαδικασία της εξέτασης, προκειμένου να διοριστούν στην εκπαίδευση.

Ο Γερ. Αρσένης δήλωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα προσληφθούν τουλάχιστον 20.000 εκπαιδευτικοί και με βάση τη ρύθμιση της μεταβατικής περιόδου 8.000 από αυτούς θα διοριστούν με την επετηρίδα. Το 90% αυτών θα είναι σύμφωνα με τον υπουργό αναπληρωτές. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είναι 17.800 από τους οποίους σύμφωνα με τον υπουργό διορίστηκαν φέτος 5.400 και άρα οι αδιόριστοι αναπληρωτές είναι 12.400. Ο Γερ. Αρσένης ισχυρίστηκε ότι με την πενταετή μεταβατική περίοδο και με τη μοριοδότηση που θα δίνεται καλύπτεται πλήρως περίπου ο αριθμός των αδιορίστων αναπληρωτών.

Ο υπουργός Παιδείας αρνήθηκε πρόταση βουλευτών να τύχουν μοριοδότησης και όσοι εκπαιδευτικοί υπηρετούν στα ιδιωτικά σχολεία ενώ περιμένουν να διοριστούν στα δημόσια.

Μιλώντας για το θέμα της επετηρίδας ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας ζήτησε από τη μία να γίνει εκκαθάριση της επετηρίδας και από την άλλη να διοριστεί όλος ο αναγκαίος αριθμός εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αφού βέβαια μειωθεί και ο αριθμός των μαθητών κατά τμήμα. Οσον αφορά την ποιότητα των εκπαιδευτικών ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι πρέπει να στηριχτούν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα, που χορηγούν αυτά τα πτυχία και κατέληξε τονίζοντας ότι με βάση αυτές τις παρατηρήσεις το ΚΚΕ επιμένει στη διατήρηση της επετηρίδας.

Με την "καλυτέρευση" των όρων κατάργησης της επετηρίδας ασχολήθηκαν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων. Η ΝΔ, συμφωνώντας με την κατάργηση, πρότεινε να είναι μεγαλύτερο το μεταβατικό διάστημα αντικατάστασής της από το διαγωνισμό. Ο ΣΥΝ κατέθεσε πρόταση που προβλέπει μετά από μία πενταετία την αντικατάσταση της επετηρίδας με "αξιοκρατικό σύστημα μετρήσιμων ποιοτικών κριτηρίων", ενώ το ΔΙΚΚΗ, αφού ζήτησε να γίνει εκκαθάριση της επετηρίδας, στη συνέχεια να καταργηθεί με "αντικειμενικό και αδιάβλητο σύστημα".

Χωρίς καμία αλλαγή ψηφίστηκε και το άρθρο για την αξιολόγηση, το οποίο, όπως είπε ο Α. Τασούλας, καθιερώνει ελεγκτικούς μηχανισμούς και πελατειακές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ