Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δασοκτόνα "κόλπα" Τζουμάκα

"Δασοκτόνες" οδηγίες προς τις δασικές αρχές δίνει ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, με απόφασή του σχετικά με θέματα χαρακτηρισμού των δασικών εκτάσεων και με την οποία όπως αναφέρει, "γίνεται εναρμόνιση με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ".

Μόνο όμως που η απόφασή του, στο όνομα της επίλυσης διάφορων διαδικαστικών θεμάτων, περιλαμβάνει μια σειρά από "πονηρές" και "φωτογραφικές" διατάξεις. Με βάση τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του υπουργείου και τη σχετική εγκύκλιο, φαίνεται ότι ο Στ. Τζουμάκας με τη δικαιολογία των αποφάσεων του ΣτΕ, καταργεί στην πράξη κρίσιμα άρθρα του νόμου 998/79 και περνάει καταστροφικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο "δασοκτόνο νομοσχέδιο", το οποίο όπως έχει δηλώσει κατ' επανάληψη, θα προωθηθεί στη Βουλή. Επειδή όμως όλα δείχνουν ότι το νομοσχέδιο αυτό θα κριθεί αντισυνταγματικό, επέλεξε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη απόφαση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επί λέξει: "Οι εκτάσεις που βρίσκονται μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια δε διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, ανεξάρτητα αν φέρουν ή όχι δασική βλάστηση. Για να επανέλθουν οι εκτάσεις αυτές στην προστασία του δασικού νόμου θα πρέπει να ανακληθεί το ρυμοτομικό σχέδιο". Με άλλα λόγια, ο υπουργός Γεωργίας επιχειρεί να αποδεσμεύσει από τη δασική νομοθεσία, άλση, πάρκα και δεντροστοιχίες εντός των αστικών περιοχών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στους κερδοσκόπους για την οικοδόμηση χώρων πρασίνου που βρίσκονται μέσα στο ρυμοτομικό σχέδιο, με ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον. Το σημείο αυτό της ανακοίνωσης "φωτογραφίζει" την περίπτωση Λαμπράκη και το Πάρκο Ελευθερίας, καθώς και διάφορους άλλους μεγαλοεργολάβους.

Το χωρίο αυτό της ανακοίνωσης που δεν περιλαμβάνεται στη σχετική υπουργική απόφαση, δημιουργεί ποικίλα ερωτήματα και πάντως, μια τέτοια ρύθμιση είναι αντισυνταγματική, αφού δεν είναι δυνατόν να καταργηθούν διατάξεις νόμου, με υπουργική απόφαση.

Ακόμα, στην απόφαση περιλαμβάνονται "πονηρές" διατάξεις που καταργούν, έμμεσα, τεκμήριο υπέρ του δημοσίου, ανοίγουν το δρόμο για την κατοχύρωση εκτάσεων από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, δίνονται αυξημένες αρμοδιότητες στην αμφιβόλου αποτελεσματικότητας Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων (ΕΕΔΑ), ενώ επίσης περιλαμβάνονται σκόπιμες ασάφειες που οδηγούν στην ακύρωση πράξεων ή προτάσεων αναδασωτέων εκτάσεων, οι οποίες αν και έχουν κηρυχτεί με αντικειμενικά κριτήρια, μπορούν να αμφισβητηθούν από τις (ΕΕΔΑ), έπειτα από αίτημα τυχόν ενδιαφερομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ