Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο αγώνας συνεχίζεται
  • Δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας χτες. Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε πολλές άλλες πόλεις
  • Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση σήμερα στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ

Με τη λέξη "αγώνας" να επαναλαμβάνεται από χιλιάδες στόματα και το σύνθημα "τούτη η πορεία είναι η αρχή", υποδέχτηκαν έξω από τη Βουλή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διάλυση της δημόσιας παιδείας εκπαιδευτικοί, φοιτητές και εργαζόμενοι, οι οποίοι έδωσαν δυναμικά το μήνυμα ότι ο αγώνας τους δε σταματά με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά θα συνεχιστεί για να ακυρωθούν στην πράξη όλα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από την πλατεία Κάνιγγος μετά τις 12 το μεσημέρι και στα πηγαδάκια των συγκεντρωμένων το πρώτο θέμα συζήτησης δεν μπορούσε να είναι άλλο από τα μέτρα για την παιδεία. "Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν παιδεία συνεχίζεται", έγραφε το πανό της Β ΕΛΜΕ Αθήνας, "Επετηρίδα, αξιοπρέπεια, διαφάνεια", ζητούσαν οι αδιόριστοι από την Καρδίτσα, "απόσυρση του νομοσχεδίου, διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα", έγραφε το πανό της ΔΟΕ. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΚΣ της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ, του συλλόγου φοιτητών Φιλοσοφικής, του συντονιστικού νυχτερινών σχολείων Αθήνας, του Οικονομικού και του Πολιτικού τμήματος της Νομικής, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, του συνδικάτου Μετάλλου, του συνδέσμου φυλακισθέντων Μακρονήσου, των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας και Πειραιά και της ΑΚΟΑ. Απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της ΓΣΕΕ τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν προωθεί το στόχο για αναβαθμισμένη παιδεία και επισήμανε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε εκδηλώσεις ενάντια στα νέα μέτρα. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν. Τσούλιας και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χρ. Χρήστου.

Η πορεία

Στις 12.45 οι συγκεντρωμένοι βγήκαν στο δρόμο. Με το πανό της ΟΛΜΕ που έγραφε "να αποσυρθεί τώρα το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο αγώνας για δημόσια δωρεάν παιδεία" μπροστά, η πορεία κατευθύνθηκε μέσω των οδών Πατησίων, Σταδίου και Γεωργίου Α στη Βουλή. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν "οι εκπαιδευτικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία","Οχι παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς", "Οι εκπαιδευτικοί μαζί με το λαό για σύγχρονο σχολείο δημοκρατικό", "Αρσένη, Σημίτη και Λαμπράκη το σχολειό δεν είναι δικό σας μαγαζάκι", "Δάσκαλος σκυφτός, υπόδουλος λαός", "Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών όχι στην παιδεία των περικοπών".

Η πορεία έφτασε μπροστά στη Βουλή λίγο πριν τις 2.30 και ενώ ήδη είχε ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας. Εκεί τους περίμενε ισχυρή αστυνομική δύναμη. Οι καθηγητές παρέμειναν έξω από τη Βουλή για δύο ώρες περίπου και μέσα από τα συνθήματα τους τόνιζαν την ανάγκη να αποκρουστούν τα μέτρα που εισάγει το νομοσχέδιο με αγώνες: "Αγώνας μαζικός πανεκπαιδευτικός θα 'ναι η απάντηση από δω και μπρος", "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη", "Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά, δημόσια παιδεία για όλα τα παιδιά".

Σήμερα στη ΔΕΘ

Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα, στο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται στη Θεσσαλονίκη σήμερα την ώρα των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, στις 5.00 το απόγευμα. Οπως ανακοίνωσαν, σήμερα, στις 9.00 το πρωί αναχωρούν λεωφορεία από τη Μητρόπολη για τη Θεσσαλονίκη, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Το συλλαλητήριο διοργανώνουν οι πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, ο σύλλογος καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Ελλάδας, οι σύλλογοι δασκάλων και νηπιαγωγών υπαίθρου Ζ περιφέρειας, η Ενωση καθηγητών Τεχνικής Εκπαίδευσης, ο σύλλογος του παιδαγωγικού τμήματος του ΑΠΘ και οι παράνομα απολυμένοι εργαζόμενοι της"Γκουντγίαρ".

Συγκέντρωση και πορεία χτες στη Θεσσαλονίκη

Την απόφασή τους να ανατρέψουν στην πράξη τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση και τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, διαδήλωσαν χτες οι εκπαιδευτικοί, οι αδιόριστοι συνάλελφοί τους και οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη, με συγκέντρωση που έγινε στο χώρο της Καμάρας και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην υπονόμευση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, στην πολιτική λιτότητας και ανεργίας που ακολουθεί η κυβέρνηση και έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον εργασιακό μεσαίωνα που επανέρχεται μέσα από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Με συνθήματα όπως "Οχι παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς", "Οχι στις δαπάνες τις πολεμικές σίτιση και στέγαση για τους φοιτητές", "Αγώνας μαζικός αγώνας διαρκείας θα 'ναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας", περπάτησαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Εξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή του νομοσχεδίου, για σταθερή δουλιά για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς, για μόρφωση δημόσια και δωρεάν χωρίς αποκλεισμούς. Ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για σήμερα στις 5 το απόγευμα μπροστά στο Λευκό Πύργο.

Σέρρες - Εβρος

Ανάλογες σε μαζικότητα και δυναμισμό ήταν και οι συγκεντρώσεις που έγιναν στην Πόλη των Σερρών, στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα.

Στις Σέρρες, οι εκπαιδευτικοί και οι αδιόριστοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια πορεία προς τη νομαρχία.

Με μαχητική συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης και πορεία στη νομαρχία, είπαν ΟΧΙ στα σχέδια της κυβέρνησης για ξεθεμέλιωμα της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί, οι αγρότες και οι εργαζόμενοι της πόλης.

Ισχυρό μήνυμα αντίστασης έστειλαν οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί της Ορεστιάδας και του Διδυμότειχου με μαζική συγκέντρωση στην κεντρική Πλατεία της Ορεστιάδας.

Πάτρα

Δυναμικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στην Πάτρα όπου γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Με κεντρικά συνθήματα "Αγώνας μαζικός πανεκπαιδευτικός θα 'ναι η απάντηση από δω και μπρος" και "Κάτω τα χέρια απ' την επετηρίδα" οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στην πλ. Αγ. Γεωργίου.

Ζάκυνθος

Μαζικά - δυναμικά απάντησαν οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και των εργαζομένων και στη Ζάκυνθο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συντονιστικού που απαρτίζεται από την ΕΛΜΕ Ζακύνθου, το Εργατικό κέντρο, την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, τους συλλόγους των γονέων. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και οι διαδηλωτές επέδωσαν ψήφισμα στη νομαρχία, με το οποίο καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.

Καλαμάτα

Τη δική τους απάντηση στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης έδωσαν χτες εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στην Καλαμάτα. Χτες το βράδυ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μαρτίου και πορεία στους δρόμους της πόλης ενάντια στο νομοσχέδιο για την παιδεία που ψηφίστηκε στη Βουλή. Στην πορεία συμμετείχε το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων, ο σύλλογος γυναικών και καθηγητές.

Τρίκαλα

Συγκέντρωση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν χτες εκπαιδευτικοί, μαθητές και εργαζόμενοι στα Τρίκαλα δηλώνοντας την αντίθεση τους στα νέα μέτρα της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ