ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2002
Σελ. /32
Τα δεδομένα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεδομένο πρώτο: Οι παροχές του σημερινού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι απαράδεκτα χαμηλές και εξευτελιστικές για τη συντριπτικά μεγάλη - τουλάχιστον - πλειοψηφία των εργαζομένων και συνταξιούχων. Βρίσκονται πολύ μακριά από τις στοιχειώδεις, σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.

Δεδομένο δεύτερο: Ο παραγόμενος κοινωνικός πλούτος αυξάνεται συνεχώς. Το ίδιο και ακόμη περισσότερο διευρύνονται συνεχώς οι κοινωνικές ανισότητες. Αρκεί να σκεφθείτε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του 1998 (η κατάσταση σήμερα είναι ακόμη χειρότερη) το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού απολάμβανε το 26,3% του παραγόμενου πλούτου, ενώ το φτωχότερο 10% μόνο το 2,2%. Ακόμη ότι το πλουσιότερο 30% του πληθυσμού απολάμβανε το 54,3% και το υπόλοιπο 70% μόνο το 45,5%. Η κοινωνία του ενός τρίτου είναι ήδη παρούσα...

Δεδομένο τρίτο: Τα όποια οικονομικά προβλήματα του σημερινού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και, ιδιαίτερα του ΙΚΑ, οφείλονται στην πολύμορφη καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων από τις κυβερνήσεις και τη μεγαλοεργοδοσία, στη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, όπως και την ευνοούμενη από την πολιτεία εισφοροδιαφυγή και εισφοροαπαλλαγή. Για παράδειγμα, στο αστρονομικό ύψος των 20 και πλέον τρισ. δραχμών υπολογίζεται το ποσό της καταλήστευσης στη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, ενώ το ΙΚΑ χάνει και σήμερα περισσότερα από 600 δισ. δραχμές ετησίως από την ανασφάλιστη εργασία.

Υπάρχει κανείς που αμφισβητεί, έστω και στο ελάχιστο, τα παραπάνω δεδομένα;

... και ο «διάλογος»

Οχι, κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει τα προαναφερόμενα δεδομένα. Ούτε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ούτε καν η κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός Εργασίας. Απολύτως κανένας. Αλλωστε, οι εκτιμήσεις και τα σχετικά στοιχεία έχουν ληφθεί από σχετικές μελέτες της ΓΣΕΕ και δημόσιων οργανισμών. Δικά τους είναι και όχι δικά μας.

Και, όμως, ο «διάλογος», που έκανε προχτές πρεμιέρα, δεν έχει αντικείμενο την όποια - ελάχιστη έστω - βελτίωση της θέσης των ασφαλισμένων και των εργαζομένων γενικότερα, αλλά το πόσα ακόμη θα χάσουν. Αυτό ξεκίνησαν να συζητούν και, κυρίως, το πώς θα παρουσιάσουν το όποιο αντεργατικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί το όποιο πολιτικό κόστος, να ελαχιστοποιηθούν οι απολύτως δικαιολογημένες αντιδράσεις των εργαζομένων. Αυτό είναι το πραγματικό αντικείμενο του «διαλόγου». Κι αυτό δεδομένο είναι. Κι ας ήταν το «ούτε βήμα πίσω» το βασικό σύνθημα των περσινών, μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων, κάνοντας περισσότερο και από σαφή την εντολή και τη θέληση των εργαζομένων, προς τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Υπάρχει, μήπως, καμιά αμφιβολία και γι' αυτά;

Σύμφυτο στοιχείο

«Διαπλεκόμενα και διαπλοκή πάντα υπάρχει στις αστικές δημοκρατίες» είπε τις προάλλες ο Γερ. Αρσένης, συμπληρώνοντας πως τα όποια μέτρα, θεσμικά ή άλλα, μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο, αλλά όχι και να το εξαφανίσουν. Το σημειώνουμε, πρώτον, γιατί συμφωνούμε με την εκτίμησή του. Στις αστικές δημοκρατίες, όπου κυρίαρχες δυνάμεις είναι το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, η λεγόμενη διαπλοκή είναι αναπόσπαστο στοιχείο του συστήματος και της λειτουργίας του. Και, δεύτερον, γιατί θέλουμε να συμπληρώσουμε, πως το φαινόμενο συνεχώς θα εντείνεται στα πλαίσια του σύγχρονου καπιταλισμού - παρά τα όποια και όσα μέτρα παρθούν. Και τούτο, γιατί σ' αυτή την κατεύθυνση οδηγούν η όλο και περισσότερο έντονη φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων - είτε αυτές είναι «γαλάζιες», είτε «πράσινες», είτε κεντροδεξιές είτε κεντροαριστερές - οι κάθε λογής «απελευθερώσεις» και διαρθρωτικές αλλαγές, ο αχαλίνωτος ανταγωνισμός και το εντεινόμενο κυνηγητό του κέρδους.

Επιτακτική ανάγκη

Πώς αλλάζουν τα πράγματα, έλεγε χτες ένας φίλος της στήλης. Κάποτε, όχι και πολύ παλιά, πριν δυο - τρεις μόνο δεκαετίες, όσες χώρες διέθεταν πλούσιο υπέδαφος (πετρέλαιο, χρυσός, διαμάντια, ορυκτά στρατηγικής σημασίας κλπ.), θεωρούνταν προνομιακές. Τώρα, μάλλον, συμβαίνει το αντίθετο. Οποια χώρα, για παράδειγμα, διαθέτει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου ή γειτονεύει με τέτοια, κινδυνεύει να μετατραπεί σε στόχο της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας του Μπους. Μετά το Αφγανιστάν, έγιναν στόχοι το Ιράκ, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα και τώρα η Γεωργία, χώρια σε πόσες άλλες εγκαταστάθηκαν, ήδη, αμερικανικές δυνάμεις κι αυτές που έχουν μετατραπεί σε ΝΑΤΟικά προτεκτοράτα. Κι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή. Βγαίνει η αμερικανική ηγεσία και λέει πως «μετακόμισε» εκεί ο μπιν Λάντεν και αυτό ήταν...

Δεν έχει κι άδικο. Και μπορεί το γεγονός να εξηγείται από τη δυσμενή αλλαγή του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων, με την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Ευρώπης, αλλά αναδείχνει και τη μεγάλη, επιτακτική ανάγκη, να ορθώσουν οι λαοί το αντίπαλο δέος της συντονισμένης αντιπολεμικής και αντιιμπεριαλιστικής τους πάλης.

Ποια τιμή;

«Για την τιμή των όπλων» και μόνο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει τυπικά την κινητοποίηση της Τετάρτης η πλειοψηφία της ηγεσίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Αυτό μαθαίνουμε πως αφέθηκε να εννοηθεί - αν δεν ειπώθηκε κιόλας - στη συνάντηση που είχε χτες το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ με τον υπουργό Οικονομίας, ενώ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Χρ. Φώλιας, δήλωσε βοηθός της κυβέρνησης στο στόχο της να μαζέψει χρήματα.

Αυτοί είναι οι επικεφαλής του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ. Δεν έμαθαν, όμως, ότι οι φύλακες έχουν γνώση και ότι θα τους βρίσκουν μπροστά τους; Περίπου όπως τους βρήκαν όλο το τελευταίο διάστημα, που αυτοί οι κύριοι και οι πλειοψηφίες τους ίδρωναν προσπαθώντας να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των ΕΒΕ, αλλά οι μεθοδεύσεις τους δεν πέρασαν.

Συνεταιράκια σχολεία και σουπερμάρκετ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οταν η γνώση γίνεται εμπόρευμα, τα πάντα είναι πιθανά. Οπως τα σχολεία να γίνονται συνεταιράκια με τα σούπερ μάρκετ και να μοιράζουν στους γονείς κουπόνια αγορών! (αυτός και αν είναι ρόλος) για να... χρηματοδοτηθούν τα λειτουργικά τους έξοδα. Η είδηση έρχεται από τη Βρετανία (BBC NEWS), τη χώρα που αποτελεί πρότυπο για την κυβέρνησή μας σε ό,τι αφορά στην «αναδιάρθρωση» της εκπαίδευσης της χώρας μας. Σ' αυτή λοιπόν, την «προοδευμένη» στα εκπαιδευτικά πράγματα χώρα, υπάρχουν σχολεία που δίνουν κουπόνια στους γονείς για να τα χρησιμοποιήσουν κατά τις αγορές τους σε καταστήματα τροφίμων. Χρησιμοποιώντας τα κουπόνια, οι γονείς έχουν έκπτωση στον τελικό λογαριασμό που πληρώνουν στο εκάστοτε κατάστημα και τα σχολεία παίρνουν τη διαφορά χρημάτων προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «School Plus», στοχεύει στην «αύξηση των εσόδων των σχολείων» κι «έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε 300 σχολεία».

Και εις ανώτερα! Στο μέλλον μπορεί να δούμε για παράδειγμα σχολεία που να συνεργάζονται με πιτσαρίες για να δίνουν σε κάθε οικογένεια στις τρεις πίτσες τη μια δώρο! Ως πού θα φτάσει το ξεπούλημα κι η κατρακύλα της δημόσιας εκπαίδευσης;

Γρηγοριάδης Κώστας

«Κομμένο» βαμβάκι

Πολιτική εξαφάνισης της βαμβακοκαλλιέργειας ακολουθεί η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, προς μεγάλη ικανοποίηση της ΕΕ. Η αντιαγροτική πολιτική της συρρίκνωσης της παραγωγής, των περιορισμών και των προστίμων συνυπευθυνότητας «μεγαλουργεί» εδώ και ένα χρόνο περίπου σε βάρος της βαμβακοκαλλιέργειας και των βαμβακοπαραγωγών. Και μια βασική ελληνική καλλιέργεια, υπό την «εκσυγχρονιστική» υπόκρουση της... ανάπτυξης, συρρικνώνεται βιαίως από την κυβέρνηση. Πρόκειται για άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα για το πώς εννοεί η κυβέρνηση την ανάπτυξη της γεωργίας. Αλλά η πολιτική αυτή με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει τη βαμβακοκαλλιέργεια στην πλήρη εξαφάνιση, αφού κάπως έτσι ξεκίνησε το 1992 επί ΝΔ το πράγμα και στον καπνό και τώρα η ΕΕ έχει προσδιορίσει και την ημερομηνία λήξης αυτής της καλλιέργειας.

Η κυβέρνηση προς το παρόν επιχειρεί να αποκρύψει τα όσα καταστροφικά έχουν αποφασιστεί και πρόκειται να αποφασιστούν σε βάρος της βαμβακοκαλλιέργειας. Επιστρατεύοντας κάθε πρωτόγνωρη μεθόδευση και κάθε λογής αυθαιρεσία, επιδιώκει να εμπαίξει ασύστολα τους βαμβακοπαραγωγούς, συνοδεύοντας τα «ανομήματά» της με την αναγγελία εικονικών οικονομικών ωφελειών προς τους αγρότες. Για την περσινή παραγωγή που ήταν 1.343.000 τόνοι, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι πρέπει να επιδοτηθούν 1.146.000 τόνοι. Οι υπόλοιποι 200.000 περίπου τόνοι θα λάβουν, επειδή έτσι θέλει η κυβέρνηση, μια τιμή τέσσερις φορές μικρότερη. Αυτή η παραγωγή, δηλαδή, τι όφελος θα έχει αν επιτευχθεί τάχα η μέγιστη εισροή κοινοτικών πόρων και οι βαμβακοπαραγωγοί που την κατέχουν πόσο θα αυξήσουν το εισόδημά τους; Προφανώς της κυβέρνησης της αρκεί να ανακοινώσει ότι η εξόφληση επιδότησης θα είναι 50 φράγκα...

Το κακό βέβαια δε σταματά στα παραπάνω. Για το 2002 η κυβέρνηση αποφάσισε μια νέα παρτίδα περιοριστικών μέτρων σε βάρος της βαμβακοκαλλιέργειας. Πέρσι η κυβέρνηση μείωσε έστω και στα χαρτιά τη βαμβακοκαλλιέργεια στα 3.805.000 στρέμματα και τελικά αναγνώρισε μια παραγωγή 1.146.000 τόνους. Φέτος μειώνει στην πράξη τη βαμβακοκαλλιέργεια στα 3.600.000 στρέμματα και θα αναγνωρίσει μια παραγωγή 1.100.000 τόνους. Αλλά αυτό βέβαια που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να «νομιμοποιήσει» στα μάτια των βαμβακοπαραγωγών την περσινή παρανομία και να προχωρήσει σε μια νέα ακόμα παρανομία, προκειμένου να συγκαλυφτούν οι ολέθριες επιπτώσεις του νέου καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι.

Και τι σχεδίασε η κυβέρνηση για να πετύχει φέτος τα ολέθρια σχέδιά της; Λέει γενικώς στους βαμβακοπαραγωγούς: Θα καλλιεργήσετε ό,τι δηλώσατε πέρσι στο ΟΣΔΕ. Και λέει επίσης ότι θα επιβληθούν περιορισμοί στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για να σπείρει και τη διχόνοια. Ομως τα σπασμένα αυτής της πολιτικής θα τα πληρώσουν όλοι οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί, είτε έχουν το χαρακτηρισμό κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, είτε όχι. Γιατί σε όλους επιβάλλεται ατομικό πλαφόν περιορισμού (δικαιώματα) και σε στρέμματα και σε κιλά. Τους επιβάλλεται δηλαδή διπλός χαλκάς. Και μάλιστα όσοι βαμβακοπαραγωγοί συμμορφωθούν με τον στρεμματικό περιορισμό, αλλά βγάλουν παραγωγή που θα ξεπερνάει το 10% του νέου νομαρχιακού «πλαφόν» στρεμματικής απόδοσης, θα έχουν και φέτος μη επιλέξιμα βαμβάκια! Θα τα επιτρέψουν όλα αυτά οι βαμβακοπαραγωγοί;


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ