ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Προμηνύονται νέες προκλήσεις κατά του Παλαιστινιακού λαού

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός σε δράση στην παλαιστινιακή Δυτική Οχθη

Copyright 2019 The Associated

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός σε δράση στην παλαιστινιακή Δυτική Οχθη
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Νερό στο μύλο επιδείνωσης της κατάστασης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και στην πιθανή προσάρτηση το επόμενο διάστημα της Κοιλάδας του Ιορδάνη, της βόρειας Νεκράς Θάλασσας και δεκάδων παράνομων εβραϊκών εποικισμών από το Ισραήλ ρίχνει η σαρωτική επανεκλογή του Ισραηλινού υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην ηγεσία του δεξιού κόμματος Λικούντ. Η αναμενόμενη νίκη ήρθε με 72,5% των ψήφων του περίπου 50% των μελών του κόμματος. Ο μοναδικός άλλος υποψήφιος ήταν ο πρώην υπουργός Γκιντόν Σάαρ, που πήρε 27,5% και συμμετείχε στις εκλογές προσδοκώντας πλεονεκτική θέση έναντι ανταγωνιστών, σε μελλοντική διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος.

Ο Νετανιάχου, πανηγυρίζοντας, προέβλεψε ότι μπορεί να πετύχει μεγάλη νίκη και στις νέες (τρίτες κατά σειρά) πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 2 Μάρτη. Παρουσίασε έτσι σχέδιο έξι βασικών σημείων με τους επόμενους μεγαλεπήβολους στόχους: Τελικό καθορισμό των συνόρων του Ισραήλ, αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, στη βόρεια Νεκρά Θάλασσα, αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στους εβραϊκούς εποικισμούς της Ιουδαίας - Σαμάριας (δηλαδή στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη) «χωρίς εξαιρέσεις», επίτευξη αμερικανοϊσραηλινής στρατιωτικής συμμαχίας «που θα επιτρέπει ελευθερία δράσης στο Ισραήλ», αποφασιστική αναχαίτιση του Ιράν και των συμμάχων του, ομαλοποίηση των σχέσεων και συμφωνίες ειρήνης με αραβικές χώρες.

Επικρίνοντας την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ισραήλ επί των δύο θητειών του πρώην Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο Νετανιάχου πρόσθεσε: «Μας πήρε 11 ολόκληρα χρόνια να αλλάξει η αμερικανική πολιτική, και όταν αυτό συνέβη αμέσως ενήργησα για να προωθήσω σπουδαία επιτεύγματα».

Νέα επιδρομή Ισραηλινών στη Γάζα

Νωρίτερα, ξημερώματα της Πέμπτης, ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν άλλη μία αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, με αφορμή την αναίμακτη ρίψη ρουκέτας από τα παλαιστινιακά εδάφη. Εκπρόσωπος της ισλαμικής «Χαμάς» στη Γάζα δήλωσε πως οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις φέρουν «πλήρη ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης στη Γάζα». Κατηγόρησε μάλιστα την ισραηλινή κυβέρνηση ότι μεταφέρει τις «εσωτερικές κρίσεις» της στη Λωρίδα της Γάζας και διαβεβαίωσε πως η οργάνωσή του θα παλέψει για να υπερασπιστεί το λαό της περιοχής «παρά τις θυσίες».

Ωρες μετά, διεθνή πρακτορεία, επικαλούμενα πηγές στη «Χαμάς», μετέδωσαν πως από τις αρχές του 2020 θα περιοριστούν οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν εδώ και ένα χρόνο στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ χιλιάδες Παλαιστίνιοι για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους. Μεταδόθηκε ότι οι κινητοποιήσεις εφεξής θα γίνονται μία φορά το μήνα, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Μάρτη.

Κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός στη Βόρεια Συρία

Νέες έμμεσες, πλην σαφείς, απειλές έναντι Ρωσίας, Συρίας και Ιράν, με πρόσχημα τους θανάτους αμάχων κατά τις σφοδρές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ κατά τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών, εκτόξευσε τα Χριστούγεννα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Με ανάρτησή του στο «Τουίτερ» κάλεσε τις τρεις χώρες να μη ...σκοτώνουν αμάχους στο Ιντλίμπ τονίζοντας πως η Τουρκία τάχα εργάζεται σκληρά για να σταματήσει τη σφαγή. «Η Ρωσία, η Συρία και το Ιράν σκοτώνουν ή είναι καθ' οδόν να σκοτώσουν χιλιάδες αθώους πολίτες στην επαρχία Ιντλίμπ. Μην το κάνετε! Η Τουρκία εργάζεται σκληρά για να σταματήσει αυτήν τη σφαγή», έγραψε.

Πάντως, η ρωσική στρατονομία έθεσε υπό τον έλεγχό της πρώην βάση των ΗΠΑ κοντά στη Ράκα της βορειοανατολικής Συρίας, την οποία μέχρι και πριν από μερικές μέρες χρησιμοποιούσε ο αμερικανικός στρατός. Το ρωσικό πρακτορείο «Tass» μετέδωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη Ράκα στις αρχές του μήνα, σπεύδοντας να καλύψουν το κενό που άφησε η αποχώρηση των Αμερικανών. Η βάση, ένα πρώην σχολείο στο χωριό Ταμ Σαμίν, βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο, σε μια διασταύρωση που συνδέει τη Ράκα με την κεντρική Συρία και τις βόρειες επαρχίες.

Υπό παραίτηση και ο Πρόεδρος στο Ιράκ

Το ίδιο διάστημα, στο Ιράκ συνεχίζονται οι πολύμηνες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα Βαγδάτη ενάντια στη φτώχεια και την ανασφάλεια που επέφεραν στη χώρα οι κυβερνήσεις μετά την ιμπεριαλιστική επίθεση το 2003 των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος του Ιράκ, Μπαρχάμ Σάλεχ, απείλησε με παραίτηση σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την απόφασή του να μην εγκρίνει το διορισμό του νέου σιίτη πρωθυπουργού Ασαντ αλ Εϊντάνι που πρότεινε μεσοβδόμαδα η φιλοϊρανική πλειοψηφία της «Φατάχ» στη Βουλή. Πιο πριν, χιλιάδες Ιρακινοί διαδηλωτές στη Βαγδάτη αποδοκίμασαν την υποψηφιότητα Εϊντάνι ζητώντας «πρόσωπο ανεξάρτητο από πολιτικές πιέσεις».

Τα γυμνάσια Κίνας, Ιράν και Ρωσίας

Ναυτικά γυμνάσια σε Κόλπο Ομάν και Ινδικό Ωκεανό ξεκίνησαν την Παρασκευή ναυτικές δυνάμεις από Ιράν, Κίνα και Ρωσία. Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως επιδιώκουν την «αύξηση της εμπειρίας στην ασφάλεια του διεθνούς εμπορίου στην περιοχή», στην «καταπολέμηση της πειρατείας και της τρομοκρατίας». Επίσης, η Ιαπωνία επιβεβαίωσε ότι θα αναπτύξει στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού, το επόμενο διάστημα, ναυτική δύναμη για την εξασφάλιση της ναυσιπλοΐας ιαπωνικών εμπορικών σκαφών σε μία νευραλγική για το διεθνές εμπόριο ζώνη.

ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Τριμερής με επίκεντρο και την Κορεατική Χερσόνησο

ΤΣΕΝΓΚΝΤΟΥ.--

Οι διήμερες εργασίες της 8ης τριμερούς Συνόδου Κίνας - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 25 Δεκέμβρη στην πόλη Τσενγκντού της νοτιοδυτικής Κίνας. Aυτήν τη φορά επικεντρώθηκαν ειδικά στις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο.

Παραβρέθηκαν οι πρωθυπουργοί Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, και ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν τζε ιν. Σύμφωνα με τον Λι οι τρεις χώρες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στον διάλογο για την επίλυση του «ζητήματος της Βόρειας Κορέας» ενώ συμφώνησαν και να βοηθήσουν στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ για να τερματιστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, επισημαίνοντας ότι η ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο είναι «προς το κοινό συμφέρον» και των τριών χωρών.

Αναλυτές έσπευσαν να σχολιάσουν ότι η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες «συνεννόησης» με σημαντικές δυνάμεις σε Ασία - Ειρηνικό προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση της έναντι των ΗΠΑ (που επίσης ιεραρχούν ψηλά την περιφέρεια για τους ευρύτερους σχεδιασμούς τους) και με δεδομένο ότι οι εξελίξεις στη Χερσόνησο θα επιδράσουν καταλυτικά σε ευρύτερες διεθνείς ισορροπίες.

Σημειωτέον, ο Αμπε - με αφορμή την επίσκεψή του στην Κίνα - συνάντησε στο Πεκίνο και τον Πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, που αναφέρθηκε σε διαρκείς προσπάθειες που καταβάλλουν και οι δύο πλευρές με αποτέλεσμα τη συνεχή βελτίωση των διμερών σχέσεων. Ο Σι αναφέρθηκε και στην επίσημη επίσκεψη που έκανε εκείνος στην Ιαπωνία πριν από κάποιους μήνες και «ανοίξαμε από κοινού νέο μέλλον στις διμερείς σχέσεις». Πρόσθεσε δε ότι «σήμερα οι σχέσεις Κίνας - Ιαπωνίας έχουν σημαντικές ευκαιρίες να αναπτυχθούν γι' αυτό και η κινεζική πλευρά επιθυμεί να διατηρήσει στενή επικοινωνία με την ιαπωνική». Από τη μεριά του ο Αμπε υπογράμμισε ότι η χώρα του και η Κίνα έχουν και οι δύο «μεγάλη ευθύνη για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία» στην Ασία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «αντιμετωπίσουν πολύ επιτυχώς» οποιοδήποτε «πρωτοχρονιάτικο δώρο» τους κάνει η Βόρεια Κορέα, απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις του Βορειοκορεάτη ομολόγου του (ότι η Ουάσιγκτον θα λάβει ένα «χριστουγεννιάτικο δώρο»). «Θα μάθουμε ποια είναι η έκπληξη και θα την αντιμετωπίσουμε πολύ επιτυχώς», δήλωσε, μεταξύ σεναρίων για πιθανή νέα βαλλιστική ή πυρηνική δοκιμή από την Πιονγιάνγκ. «Ισως είναι ένα ωραίο δώρο... ένα δώρο όπου μου στέλνει ένα όμορφο βάζο, τελείως αντίθετο από μια δοκιμή πυραύλου», κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ