Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Τριμερής με επίκεντρο και την Κορεατική Χερσόνησο

ΤΣΕΝΓΚΝΤΟΥ.--

Οι διήμερες εργασίες της 8ης τριμερούς Συνόδου Κίνας - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 25 Δεκέμβρη στην πόλη Τσενγκντού της νοτιοδυτικής Κίνας. Aυτήν τη φορά επικεντρώθηκαν ειδικά στις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο.

Παραβρέθηκαν οι πρωθυπουργοί Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, και ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν τζε ιν. Σύμφωνα με τον Λι οι τρεις χώρες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στον διάλογο για την επίλυση του «ζητήματος της Βόρειας Κορέας» ενώ συμφώνησαν και να βοηθήσουν στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ για να τερματιστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, επισημαίνοντας ότι η ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο είναι «προς το κοινό συμφέρον» και των τριών χωρών.

Αναλυτές έσπευσαν να σχολιάσουν ότι η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες «συνεννόησης» με σημαντικές δυνάμεις σε Ασία - Ειρηνικό προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση της έναντι των ΗΠΑ (που επίσης ιεραρχούν ψηλά την περιφέρεια για τους ευρύτερους σχεδιασμούς τους) και με δεδομένο ότι οι εξελίξεις στη Χερσόνησο θα επιδράσουν καταλυτικά σε ευρύτερες διεθνείς ισορροπίες.

Σημειωτέον, ο Αμπε - με αφορμή την επίσκεψή του στην Κίνα - συνάντησε στο Πεκίνο και τον Πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, που αναφέρθηκε σε διαρκείς προσπάθειες που καταβάλλουν και οι δύο πλευρές με αποτέλεσμα τη συνεχή βελτίωση των διμερών σχέσεων. Ο Σι αναφέρθηκε και στην επίσημη επίσκεψη που έκανε εκείνος στην Ιαπωνία πριν από κάποιους μήνες και «ανοίξαμε από κοινού νέο μέλλον στις διμερείς σχέσεις». Πρόσθεσε δε ότι «σήμερα οι σχέσεις Κίνας - Ιαπωνίας έχουν σημαντικές ευκαιρίες να αναπτυχθούν γι' αυτό και η κινεζική πλευρά επιθυμεί να διατηρήσει στενή επικοινωνία με την ιαπωνική». Από τη μεριά του ο Αμπε υπογράμμισε ότι η χώρα του και η Κίνα έχουν και οι δύο «μεγάλη ευθύνη για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία» στην Ασία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «αντιμετωπίσουν πολύ επιτυχώς» οποιοδήποτε «πρωτοχρονιάτικο δώρο» τους κάνει η Βόρεια Κορέα, απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις του Βορειοκορεάτη ομολόγου του (ότι η Ουάσιγκτον θα λάβει ένα «χριστουγεννιάτικο δώρο»). «Θα μάθουμε ποια είναι η έκπληξη και θα την αντιμετωπίσουμε πολύ επιτυχώς», δήλωσε, μεταξύ σεναρίων για πιθανή νέα βαλλιστική ή πυρηνική δοκιμή από την Πιονγιάνγκ. «Ισως είναι ένα ωραίο δώρο... ένα δώρο όπου μου στέλνει ένα όμορφο βάζο, τελείως αντίθετο από μια δοκιμή πυραύλου», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ