Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Συνεχίζονται οι λαϊκές διαμαρτυρίες

Δυναμικές λαϊκές διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στην Αλγερία

Copyright 2019 The Associated

Δυναμικές λαϊκές διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στην Αλγερία
Σε τροχιά αυξημένης κοινωνικής και οικονομικής έντασης παραμένει εδώ και περίπου 10 μήνες η Αλγερία. Στις εκλογές της 12ης Δεκέμβρη κέρδισε ο 74χρονος πρώην πρωθυπουργός Αμπντελμαντζίντ Τεμπούν με 58,13% των ψήφων, ωστόσο το μεγάλο ποσοστό αποχής, που έφθασε το 60%, δείχνει τη δυσαρέσκεια μεγάλων τμημάτων του λαού. Κάθε Τρίτη και Παρασκευή, εδώ και πολύ καιρό, γίνονται διαδηλώσεις από το λεγόμενο Κίνημα ή Χιράκ (όπως λέγεται στα Αραβικά) και αμφισβητείται η εκλογή του Τεμπούν που συνδέεται με το καθεστώς του επί μία 20ετία πρώην Προέδρου Α. Μπουτεφλίκα, το στρατό και με εκείνο το τμήμα της αστικής τάξης που έχει την εξουσία από την περίοδο της ανεξαρτησίας το 1962.

Ο αιφνίδιος θάνατος του πανίσχυρου στρατηγού και αρχηγού του στρατού Αχμεντ Γκαΐντ Σάλεχ σε ηλικία 79 ετών στις 23 Δεκέμβρη, από ανακοπή καρδιάς, σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Αλγερίου, ενδεχομένως να επηρεάσει τις μετέπειτα εξελίξεις. Μεταξύ άλλων γιατί ο Σάλεχ θεωρείται αυτός που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην «παραίτηση» του Α. Μπουτεφλίκα τον περασμένο Απρίλη, δρομολογώντας στη συνέχεια τις προεδρικές εκλογές.

Οι λαϊκές διαδηλώσεις δεν είναι τυχαίο πως εντείνονται σε μία περίοδο κατά την οποία συσσωρεύονται τα προβλήματα και τα χρέη στην καπιταλιστική οικονομία, ως απόρροια της κρίσης και των μειωμένων εσόδων από την πώληση του παραγόμενου πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Αλγερία, ας μην ξεχνάμε, διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου παγκοσμίως, τα δέκατα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου παγκοσμίως και τα δέκατα έκτα αποδεδειγμένα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου.

Οικονομικές πιέσεις και διαδηλώσεις

Εως την άνοιξη του 2014 που οι τιμές υδρογονανθράκων ήταν ακόμη υψηλές, η αστική τάξη της Αλγερίας και η κυβέρνηση του παντοδύναμου στρατού συσσώρευαν αμύθητα πλούτη και γέμιζαν τα κρατικά αποθεματικά σε ξένο συνάλλαγμα. Οταν όμως τον Ιούνη του 2014 ξεκίνησε η κατρακύλα των διεθνών τιμών πετρελαίου η οικονομική κατάσταση άλλαξε.

Από τα 195 δισ. δολάρια σε συνάλλαγμα που είχε η Αλγερία το 2015, απέμειναν μόλις 72,6 δισ. δολάρια τον περασμένο Απρίλη. Μέσα σε αυτό το διάστημα, τα κρατικά έσοδα μειώθηκαν σημαντικά με συνέπειες δυσβάσταχτες για τα φτωχά, λαϊκά στρώματα εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας σε καύσιμα, βασικά τρόφιμα, καπνό, εκατοντάδες εισαγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες.

Οι έντονες οικονομικές πιέσεις, σε συνδυασμό με τη μέση ανεργία που χτυπά επισήμως τουλάχιστον το 12% του εργατικού δυναμικού (με πολλαπλάσια ποσοστά σε νέους και γυναίκες), προκάλεσαν εύλογες διαμαρτυρίες από τα λαϊκά στρώματα που άρχισαν να κινητοποιούνται καθώς διαπίστωσαν ότι πλέον άρχισαν να τους στερούν ακόμη και αυτά τα ψίχουλα που είχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Το ποτήρι ξεχείλισε τον περασμένο Φλεβάρη όταν εκπρόσωπος Τύπου του 82χρονου Προέδρου Α. Μπουτεφλίκα (καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα τα τελευταία 6 χρόνια) ανακοίνωσε την πρόθεση του τελευταίου να διεκδικήσει πέμπτη θητεία. Ο κόσμος ξεσηκώθηκε γνωρίζοντας πως αυτοί που κινούσαν τα νήματα ήταν στην πραγματικότητα ο στρατός και ο μικρότερος αδελφός του Προέδρου, Σαΐντ Μπουτεφλίκα, που μερικούς μήνες αργότερα καταδικάστηκε, μαζί με πρώην υπουργούς, κυβερνήτες και άλλους αξιωματούχους, σε πολυετή ποινή κάθειρξης για διαφθορά. Η απόφαση για την πραγματοποίηση προεδρικών εκλογών με τον παλιό εκλογικό νόμο φούντωσε και άλλο τη λαϊκή οργή. Ο στρατός, που ανέλαβε την εξουσία ως «εγγυητής» της σταθερότητας, εξακολούθησε να αντιμετωπίζει βίαια τους διαδηλωτές και τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης, τους συνδικαλιστές μη εργοδοτικών ή κρατικών συνδικάτων. Η πυγμή των δυνάμεων ασφαλείας προκάλεσε μέσα στους τελευταίους μήνες χιλιάδες συλλήψεις και φυλακίσεις πολλών εκατοντάδων.

Σε μία προσπάθεια εκτόνωσης των πιέσεων που άσκησαν στην Αλγερία ξένα μονοπώλια κυρίως σε βάρος της πανίσχυρης κρατικής εταιρείας Ενέργειας «Sonatrach», η μεταβατική» κυβέρνηση στην Αλγερία προχώρησε το περασμένο φθινόπωρο σε ορισμένες αλλαγές στον τομέα Ενέργειας, επιτρέποντας υπό όρους σε ξένες εταιρείες να κάνουν επενδύσεις και έρευνες για σχιστολιθικό φυσικό αέριο ακόμη και σε περιοχές της νότιας Αλγερίας που συγκλονίστηκαν το 2017 από μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και του βιοτικού τους επιπέδου. Οι πρόσφατες πληροφορίες για νέα υποθαλάσσια κοιτάσματα στην αλγερινή ΑΟΖ σε συνδυασμό με το πλιάτσικο που ετοιμάζεται από ντόπια και ξένα μονοπώλια με τη μορφή «μεταρρυθμίσεων» είναι σχεδόν σίγουρο πως θα παρατείνουν την ένταση και την κατάσταση αβεβαιότητας. Σε αυτήν τη φάση είναι κρίσιμο να δυναμώσει το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα, προϋπόθεση για να απαντήσει ο λαός στην επίθεση του κεφαλαίου.


Δ. Ο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις κάλπες σήμερα για νέο Πρόεδρο (2019-12-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2017-02-21 00:00:00.0)
Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα (2013-01-20 00:00:00.0)
Περιοδεία Κλίντον με ατζέντα επεμβάσεων και πιέσεων (2012-10-30 00:00:00.0)
Αρση της «έκτακτης ανάγκης» (2011-02-04 00:00:00.0)
Ανετη επικράτηση για τον μοναδικό υποψήφιο... (1999-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ