Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
Κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός στη Βόρεια Συρία

Νέες έμμεσες, πλην σαφείς, απειλές έναντι Ρωσίας, Συρίας και Ιράν, με πρόσχημα τους θανάτους αμάχων κατά τις σφοδρές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ κατά τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών, εκτόξευσε τα Χριστούγεννα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Με ανάρτησή του στο «Τουίτερ» κάλεσε τις τρεις χώρες να μη ...σκοτώνουν αμάχους στο Ιντλίμπ τονίζοντας πως η Τουρκία τάχα εργάζεται σκληρά για να σταματήσει τη σφαγή. «Η Ρωσία, η Συρία και το Ιράν σκοτώνουν ή είναι καθ' οδόν να σκοτώσουν χιλιάδες αθώους πολίτες στην επαρχία Ιντλίμπ. Μην το κάνετε! Η Τουρκία εργάζεται σκληρά για να σταματήσει αυτήν τη σφαγή», έγραψε.

Πάντως, η ρωσική στρατονομία έθεσε υπό τον έλεγχό της πρώην βάση των ΗΠΑ κοντά στη Ράκα της βορειοανατολικής Συρίας, την οποία μέχρι και πριν από μερικές μέρες χρησιμοποιούσε ο αμερικανικός στρατός. Το ρωσικό πρακτορείο «Tass» μετέδωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη Ράκα στις αρχές του μήνα, σπεύδοντας να καλύψουν το κενό που άφησε η αποχώρηση των Αμερικανών. Η βάση, ένα πρώην σχολείο στο χωριό Ταμ Σαμίν, βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο, σε μια διασταύρωση που συνδέει τη Ράκα με την κεντρική Συρία και τις βόρειες επαρχίες.

Υπό παραίτηση και ο Πρόεδρος στο Ιράκ

Το ίδιο διάστημα, στο Ιράκ συνεχίζονται οι πολύμηνες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα Βαγδάτη ενάντια στη φτώχεια και την ανασφάλεια που επέφεραν στη χώρα οι κυβερνήσεις μετά την ιμπεριαλιστική επίθεση το 2003 των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος του Ιράκ, Μπαρχάμ Σάλεχ, απείλησε με παραίτηση σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την απόφασή του να μην εγκρίνει το διορισμό του νέου σιίτη πρωθυπουργού Ασαντ αλ Εϊντάνι που πρότεινε μεσοβδόμαδα η φιλοϊρανική πλειοψηφία της «Φατάχ» στη Βουλή. Πιο πριν, χιλιάδες Ιρακινοί διαδηλωτές στη Βαγδάτη αποδοκίμασαν την υποψηφιότητα Εϊντάνι ζητώντας «πρόσωπο ανεξάρτητο από πολιτικές πιέσεις».

Τα γυμνάσια Κίνας, Ιράν και Ρωσίας

Ναυτικά γυμνάσια σε Κόλπο Ομάν και Ινδικό Ωκεανό ξεκίνησαν την Παρασκευή ναυτικές δυνάμεις από Ιράν, Κίνα και Ρωσία. Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως επιδιώκουν την «αύξηση της εμπειρίας στην ασφάλεια του διεθνούς εμπορίου στην περιοχή», στην «καταπολέμηση της πειρατείας και της τρομοκρατίας». Επίσης, η Ιαπωνία επιβεβαίωσε ότι θα αναπτύξει στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού, το επόμενο διάστημα, ναυτική δύναμη για την εξασφάλιση της ναυσιπλοΐας ιαπωνικών εμπορικών σκαφών σε μία νευραλγική για το διεθνές εμπόριο ζώνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ