Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρόταση για συγχώνευση SPD - «Λίνκε»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο κρατίδιο Σλέσβιχ - Χολστάιν και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του κόμματος, Ραλφ Στέγκνερ, υποστήριξε ότι μεσοπρόθεσμα θα μπορούσε να υπάρξει μια «συγχώνευση» του SPD με το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» (Die Linke). Τα δύο κόμματα ήδη συγκυβερνούν σε ορισμένα κρατίδια, ενώ συνεργάζονται και σε δήμους της χώρας.

Μιλώντας στο τοπικό κοινοβούλιο του κρατιδίου, ο Στέγκνερ εκτίμησε ότι η ενδεχόμενη συγχώνευση «δεν θα συμβεί μέσα στα επόμενα τέσσερα ή πέντε χρόνια». Μελλοντικά - πρόσθεσε - στο πλαίσιο και της συνολικής αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, «ο πολιτικός κατακερματισμός της δημοκρατικής αριστεράς θα ωφελήσει μόνο τους συντηρητικούς και τα ακροδεξιά κόμματα». Πάντως το SPD συγκυβερνά με τους «συντηρητικούς» Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) για τρίτη φορά στον «μεγάλο συνασπισμό».

Σύμφωνα με το στέλεχος του SPD, που αυτοπροσδιορίζεται ως «αριστερή πτέρυγα», «η πιθανότητα συγχώνευσης των δύο κομμάτων θα αυξάνεται όσο η βούληση για διαμόρφωση και διακυβέρνηση θα κυριαρχεί μέσα στο Αριστερό Κόμμα και όσο οι σεχταριστικές θέσεις για την Ευρώπη και ο εθνικισμός δεν θα αντιπροσωπεύονται πλέον».

Σημείωσε ότι μέσα στην «Αριστερά» υπάρχουν «λογικοί άνθρωποι», όπως ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Ντίτμαρ Μπαρτς και ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελοου, και κατέληξε πως είναι απαραίτητος ένας «πολιτικός διάλογος» για τη συγχώνευση του SPD και της «Αριστεράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ