ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σκληραίνει το ΝΑΤΟικό "παιχνίδι" των απειλών

Σκληραίνει το παιχνίδι των απειλών και πιέσεων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε βάρος του Βελιγραδίου. ΝΑΤΟικές πηγές στις Βρυξέλλες ανακοίνωσαν πως θα αρχίσουν σήμερα πάνω από τα εδάφη της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, οι αεροπορικές "ασκήσεις" που θα περιλαμβάνουν ενδεχομένως και επίδειξη πυρός!

Η "είδηση" ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Παρασκευής από ΝΑΤΟικές πηγές στις Βρυξέλλες, ενώ φάνηκε να επιβεβαιώνεται λίγες ώρες μετά, οπότε η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως έδωσε ήδη εντολή σε μαχητικά αεροσκάφη της, τύπου "ΤΖΑΓΚΟΥΑΡ", να πετάξουν στην Ιταλία για να προετοιμαστούν για την αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ πάνω από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζόρτζ Ρόμπερτσον, δήλωσε μάλιστα ότι στις ΝΑΤΟικές "ασκήσεις" πάνω από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ (που φέρουν την κωδική ονομασία "Αποφασισμένο Γεράκι") θα συμμετάσχουν περίπου 40 αεροσκάφη από τουλάχιστον έξι χώρες του ΝΑΤΟ. Το ίδιο βράδυ, από το Λονδίνο, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, έκανε σαφέστατες τις προθέσεις των Αμερικανών για μία πιθανή επίλυση της διένεξης με στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις, ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει σε όσους αντιδρούν σε μία τέτοια προοπτική προβάλλοντας τον ΟΗΕ, ότι οι ΗΠΑ δε θα διστάσουν να υπερσκελίσουν τον Οργανισμό εάν αυτές το κρίνουν αναγκαίο!

Εντούτοις, η εξέλιξη αυτή φάνηκε να αιφνιδιάζει την κυβέρνηση των Σκοπίων. Με την ανακοίνωση της είδησης, συγκλήθηκε έκτακτη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Κίρο Γκλιγκόροφ και επείγουσα σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθεί εάν χρειάζεται η έγκριση της Βουλής προτού δοθεί "πράσινο φως" στα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη να πετάξουν πάνω από την ΠΓΔΜ.

Να πρόκειται για πραγματικές αντιδράσεις και ρεαλιστικές ανησυχίες της κυβέρνησης των Σκοπίων σε σχέση με την πραγματοποίηση ΝΑΤΟικής "άσκησης" σε μία περίοδο που η βία στο Κοσσυφοπέδιο γνωρίζει ιδιαίτερη έξαρση; 'Η έχουμε να κάνουμε με μία προσπάθεια της ΠΓΔΜ να "εκμεταλλευτεί" την ευκαιρία των ΝΑΤΟικών γυμνασίων προκειμένου να πιέσει αποτελεσματικότερα για τη γρηγορότερη ένταξη της χώρας στους κόλπους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά. Ωστόσο, αρκετά διαφάνηκαν από τις ενδιαφέρουσες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκογια Χατζίνσκι. Ο Χατζίνσκι επισήμανε πως η κυβέρνηση της χώρας του δεν έχει λάβει επίσημη αίτηση για το θέμα των ΝΑΤΟικών γυμνασίων, τονίζοντας ότι η έγκριση για την άσκηση "θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο και τους σκοπούς της και κυρίως από το πόσο εξυπηρετεί την ασφάλεια και σταθερότητα της ίδιας της ΠΓΔΜ, αλλά και την τελική της ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία". Τέλος, έσπευσε να "υπενθυμίσει" την αμετακίνητη θέση της χώρας του ότι "δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της για στρατιωτική δράση εναντίον άλλης χώρας"...

Δέσπ. ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συναντήσεις αμφιλεγόμενου περιεχομένου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Μακροσκελή συνάντηση είχαν, την Παρασκευή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού Εργατικού Κόμματος, Εχούντ Μπάρακ. Το περιεχόμενο της συνάντησης των δύο ανδρών δεν έγινε γνωστό, έντονη όμως ήταν η φημολογία ότι η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Εντούτοις, εκπρόσωποι και των δύο πλευρών απέφυγαν να σχολιάσουν αυτές τις φήμες, όπως επίσης και τις πληροφορίες που θέλουν πολλά κυβερνητικά στελέχη να πιέζουν στην κατεύθυνση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη προκειμένου να απεμπλακεί η ισραηλινο - παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία" από το αδιέξοδο.

Ερμητικά κλειστό κράτησαν το στόμα τους, τόσο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσο και ο Εχούντ Μπάρακ μετά το τέλος της, μεταξύ τους, συνάντησης. Στενοί συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκαν ότι έγινε συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Από την πλευρά του, ο Εχούντ Μπάρακ, μιλώντας στο ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, αναφέρθηκε μόνο στη μεγάλη σημασία που έχει, στην παρούσα φάση, η λήψη αποφάσεων σχετικών με την απεμπλοκή της "ειρηνευτικής διαδικασίας" με τους Παλαιστινίους από το αδιέξοδο, καθώς, όπως υπογράμμισε, θα επηρεάσουν ως καταλύτης το μέλλον ολόκληρης της περιοχής.

Πιο αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις του βουλευτή του Λικούντ Μέιρ Σίτριτ, ο οποίος υπογράμμισε ότι "πρέπει, επιτέλους, να πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη" και κατέληξε ότι προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η αποχώρηση, ίσως ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας "αποτελεί ενθαρρυντική προοπτική".

Πάντως, σύμφωνα με πολλούς πολιτικούς αναλυτές, η έντονη φημολογία περί κυβερνητικής συνεργασίας του Λικούντ και του Εργατικού Κόμματος δεν είναι εντελώς άσχετη από την ταυτόχρονη περιοδεία στην περιοχή του διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ, ο οποίος είχε συναντήσεις τόσο με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, όσο και με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τους οποίους φέρεται να συζήτησε, κυρίως, ζητήματα ασφαλείας. Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες πάντα πηγές, η Ουάσιγκτον πιέζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να απεμπλακεί από τους ακροδεξιούς συγκυβερνώντες του, που απειλούν με αποχώρηση από την κυβέρνηση σε περίπτωση απομάκρυνσης του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη, έτσι ώστε να προωθηθεί η νέα αμερικανική διαμεσολαβητική προσπάθεια.

Παράλληλα με τις πληροφορίες για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, διαστάσεις αρχίζει να παίρνει και η φημολογία που θέλει πολλά κυβερνητικά στελέχη να προωθούν την ιδέα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από τη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας τονίζουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα είναι σε ευνοϊκότερη θέση έχοντας εξασφαλίσει τη λαϊκή υποστήριξη.

ΡΩΣΙΑ
Στον... κόσμο του ο Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση, την εργατική αναταραχή και διάφορα άλλα προβλήματα, η Ρωσία βρίσκεται... στο σωστό δρόμο, υποστήριξε προχτές ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα με την ευκαιρία της "Μέρας της Ανεξαρτησίας της Ρωσίας". Μίλησε πάλι για "την ελευθερία που απέκτησαν οι Ρώσοι". Παραδέχτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις "δε βελτίωσαν αισθητά" τη ζωή του λαού αλλά, παρ' όλα αυτά, επιμένει ότι η καταστρεπτική κοινωνικοοικονομική πολιτική που ακολουθεί είναι σωστή. .

Ακούγοντάς τον να λέει όλα αυτά και πολλά άλλα παρόμοια, δημιουργείται η εντύπωση ότι ο Γιέλτσιν ζει σ' έναν άλλο κόσμο, που δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. "Σήμερα, όταν θα καθίσετε στο γιορταστικό τραπέζι, μην ξεχάσετε να σηκώσετε ένα ποτήρι για τη Ρωσία", απευθύνθηκε ο Γιέλτσιν στο λαό. Για ποιο γιορταστικό τραπέζι μιλά ο Γιέλτσιν και ποιους καλεί να καθίσουν στο γιορταστικό τραπέζι μετά την εργάσιμη μέρα; (!) Το 1997 στη γιελτσινική Ρωσία έχουν καταγραφεί 18.000.000 "ικανά για εργασία άτομα χωρίς απασχόληση", όπως αναφέρεται επίσημα. Και πολλοί από κείνους που δεν έχουν χάσει ακόμα τη δουλιά τους, μήνες ολόκληρους δεν παίρνουν τους μισθούς τους. Ο πληθυσμός, λόγω της εξαθλίωσης, μειώνεται συνεχώς. Η θνησιμότητα ξεπέρασε τη γεννητικότητα. Χιλιάδες είναι οι άστεγοι, τα εγκαταλειμμένα παιδιά. Μειώνεται συνεχώς η βιομηχανική και η αγροτική παραγωγή.

Στο μεταξύ, οι ανθρακωρύχοι από τη Βορκουτά και την Ιντα συνεχίζουν την πικετοφορία στο κτίριο της κυβέρνησης στη Μόσχα. Σ' αυτούς προστέθηκαν 27 αντιπρόσωποι από τα ορυχεία της περιοχής Ροστόβ και 5 αντιπρόσωποι από το Κουζμπάς. Το κτίριο της κυβέρνησης είναι άδειο. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι υπάλληλοι γιορτάζουν. Προηγουμένως ζήτησαν από τους απεργούς: "Αφήστε όλα τα πολιτικά συνθήματα και μετά θα συζητήσουμε". Η ανθρακωρύχοι απάντησαν: "Εχουμε μόνο δυο κύρια αιτήματα: να παραιτηθεί ο Γιέλτσιν και να επανέλθει ο κλάδος εξόρυξης άνθρακα στην κρατική ιδιοκτησία".

ΚΕΙΜΕΝΟΛΕΖΑΝΤΑ

ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-

Δεν μπορεί να τους συγκρατήσει ούτε η βροχή, ούτε οι απειλές της διοίκησης της "Τζένεραλ Μότορς", και οι απεργοί συμπληρώνοντας μία βδομάδα κινητοποιήσεων, διαδηλώνουν για το δικαίωμα στη δουλιά και στην εργασιακή ασφάλειά τους. Οι δύο κεντρικές μονάδες της μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ έχουν βρεθεί στα χέρια των απεργών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις αθρόες απολύσεις και το πιθανό κλείσιμο των εργοστασίων στο Φλιντ και τη μεταφορά τους στο Μεξικό, μια προοπτική που θα οδηγήσει χιλιάδες εργάτες στην ανεργία, ενώ στα σχέδια της αυτοκινητοβιομηχανίας - παρά τα τεράστια κέρδη που σημειώνει - είναι οι απολύσεις 11.000 εργαζόμενων την επόμενη διετία.

Τουρκία
"Δεν αγωνιζόμαστε μόνο για μας"

Η πολυπλοκότητα της τουρκικής πολιτικής σκηνής, το Ισλάμ, η Αριστερά, το Κουρδικό, αλλά κυρίως οι αγώνες των εργαζομένων αποτελούν τις συνιστώσες που διαμορφώνουν την πραγματικότητα στη γείτονα χώρα. Αυτές αναλύει και ο Μουσταφά Γιαλτσίνερ, μέλος της ΕΕ του Κόμματος Εργασίας της Τουρκίας στη συνέντευξή του.

Σελίδες 42 - 43

Ιράκ
Ενας λαός εγκλωβισμένος

Η εικόνα που ξετυλίγεται μέσα από τη συνέντευξη του Σαάμι Χαλέντ, μέλος του ΠΓ του παράνομου Ιρακινού Κομμουνιστικού Κόμματος είναι ζοφερή. Ενας λαός ανάμεσα σε δύο πυρά, το διεθνή αποκλεισμό και το δικτατορικό καθεστώς της χώρας. Μικρά ψήγματα όμως αντίδρασης είναι ήδη στον αέρα.

Σελίδες 44 - 45



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ