Κυριακή 14 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σκληραίνει το ΝΑΤΟικό "παιχνίδι" των απειλών

Σκληραίνει το παιχνίδι των απειλών και πιέσεων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε βάρος του Βελιγραδίου. ΝΑΤΟικές πηγές στις Βρυξέλλες ανακοίνωσαν πως θα αρχίσουν σήμερα πάνω από τα εδάφη της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, οι αεροπορικές "ασκήσεις" που θα περιλαμβάνουν ενδεχομένως και επίδειξη πυρός!

Η "είδηση" ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Παρασκευής από ΝΑΤΟικές πηγές στις Βρυξέλλες, ενώ φάνηκε να επιβεβαιώνεται λίγες ώρες μετά, οπότε η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως έδωσε ήδη εντολή σε μαχητικά αεροσκάφη της, τύπου "ΤΖΑΓΚΟΥΑΡ", να πετάξουν στην Ιταλία για να προετοιμαστούν για την αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ πάνω από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζόρτζ Ρόμπερτσον, δήλωσε μάλιστα ότι στις ΝΑΤΟικές "ασκήσεις" πάνω από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ (που φέρουν την κωδική ονομασία "Αποφασισμένο Γεράκι") θα συμμετάσχουν περίπου 40 αεροσκάφη από τουλάχιστον έξι χώρες του ΝΑΤΟ. Το ίδιο βράδυ, από το Λονδίνο, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, έκανε σαφέστατες τις προθέσεις των Αμερικανών για μία πιθανή επίλυση της διένεξης με στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις, ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει σε όσους αντιδρούν σε μία τέτοια προοπτική προβάλλοντας τον ΟΗΕ, ότι οι ΗΠΑ δε θα διστάσουν να υπερσκελίσουν τον Οργανισμό εάν αυτές το κρίνουν αναγκαίο!

Εντούτοις, η εξέλιξη αυτή φάνηκε να αιφνιδιάζει την κυβέρνηση των Σκοπίων. Με την ανακοίνωση της είδησης, συγκλήθηκε έκτακτη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Κίρο Γκλιγκόροφ και επείγουσα σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθεί εάν χρειάζεται η έγκριση της Βουλής προτού δοθεί "πράσινο φως" στα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη να πετάξουν πάνω από την ΠΓΔΜ.

Να πρόκειται για πραγματικές αντιδράσεις και ρεαλιστικές ανησυχίες της κυβέρνησης των Σκοπίων σε σχέση με την πραγματοποίηση ΝΑΤΟικής "άσκησης" σε μία περίοδο που η βία στο Κοσσυφοπέδιο γνωρίζει ιδιαίτερη έξαρση; 'Η έχουμε να κάνουμε με μία προσπάθεια της ΠΓΔΜ να "εκμεταλλευτεί" την ευκαιρία των ΝΑΤΟικών γυμνασίων προκειμένου να πιέσει αποτελεσματικότερα για τη γρηγορότερη ένταξη της χώρας στους κόλπους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά. Ωστόσο, αρκετά διαφάνηκαν από τις ενδιαφέρουσες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκογια Χατζίνσκι. Ο Χατζίνσκι επισήμανε πως η κυβέρνηση της χώρας του δεν έχει λάβει επίσημη αίτηση για το θέμα των ΝΑΤΟικών γυμνασίων, τονίζοντας ότι η έγκριση για την άσκηση "θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο και τους σκοπούς της και κυρίως από το πόσο εξυπηρετεί την ασφάλεια και σταθερότητα της ίδιας της ΠΓΔΜ, αλλά και την τελική της ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία". Τέλος, έσπευσε να "υπενθυμίσει" την αμετακίνητη θέση της χώρας του ότι "δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της για στρατιωτική δράση εναντίον άλλης χώρας"...

Δέσπ. ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστρέφει για άσκηση στη ΝΑΤΟική βάση του θανάτου (2015-09-10 00:00:00.0)
Τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία (2002-02-20 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ διασφαλίζει τη σταθερότητα! (1999-05-22 00:00:00.0)
Οι στρατιωτικοί μιλούν για κλιμάκωση βομβαρδισμών (1999-05-05 00:00:00.0)
Ασκήσεις προετοιμασίας ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων (1998-09-13 00:00:00.0)
Το Αιγαίο, θυσία για τη λειτουργία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου (1997-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ