Κυριακή 14 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Υποκρισία και συμφέροντα για τις πυρηνικές δοκιμές

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

(Του ανταποκριτή μας

Χρ. Νικολόπουλου). -

Το "ιερό μένος", με το οποίο ο Πρόεδρος Κλίντον υποδέχτηκε τις πρόσφατες πυρηνικές δοκιμές στην Ινδία και το Πακιστάν, καθώς και οι κυρώσεις που επέβαλε, μαζί με άλλες σύμμαχες χώρες, και μέσω της Διεθνούς Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στις δύο αυτές χώρες, έγινε δεκτό με δηκτικά και ειρωνικά σχόλια, όχι μόνο από το προοδευτικό κίνημα, αλλά και από πολλούς παράγοντες των ΗΠΑ. Και αυτό, βέβαια, όχι γιατί επικροτούν αυτές τις δοκιμές. Κάθε άλλο.

Ο Κλίντον "επέκρινε με ζοφερότητα" - όπως σημείωνε ο αμερικανικός Τύπος - τις δοκιμές αυτών των όπλων, λέγοντας ότι είναι επικίνδυνα αποσταθεροποιητικές για τη διεθνή ειρήνη και θα οδηγήσουν στον ανταγωνισμό των εξοπλισμών. Και, να τι ακολούθησε - σαν απάντηση.

Αλλά, προτού προχωρήσουμε σ' αυτό, αξίζει να αναφέρουμε - παρενθετικά - ότι "οδυνηρή κατάπληξη" προκάλεσε στην κυβέρνηση, όσο και σε άλλα δημόσια όργανα, η κραυγαλέα ανικανότητα της περιλάλητης ΣΙΑ να επισημάνει έγκαιρα τις πυρηνικές δοκιμές στην Ινδία, παρά το ότι η πολυμήχανη αυτή κρατική "υπηρεσία" κατασπαταλά πάνω από 26 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε κατασκοπευτικούς δορυφόρους. Και παρά το ότι, ακόμα, το ινδουιστικό κόμμα, που κυβερνάει σήμερα την Ινδία, είχε προαναγγείλει σε προεκλογικό φυλλάδιό του ότι σκοπό έχει να κάμει την Ινδία "μια πυρηνική δύναμη". Οπως φαίνεται, η προκομμένη ΣΙΑ είχε περιπέσει σε αδιατάρακτη χειμερία νάρκη...

Συνεχίζουμε. Αμέσως, λοιπόν, μετά τις δοκιμές στην Ινδία, ο Πολ Ουόρνκι, αρχηγός της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις με την ΕΣΣΔ το 1977 και 1978 για τον έλεγχο των εξοπλισμών, έγραφε σε άρθρο του (14/5/98) στους"Τάιμς της Νέας Υόρκης" (ΝΥΤ): "Καθώς ο Πρόεδρος Κλίντον και το Κογκρέσο επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την κλιμάκωση των πυρηνικών εντάσεων στη νότια Ασία, θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να βρουν ένα επιδεκτικό ακροατήριο (...), αν εμείς οι ίδιοι δε δώσουμε ένα σωστό παράδειγμα πάνω στην πυρηνική δοκιμή. Ειδικότερα, η Γερουσία πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην επικύρωση της Περιεκτικής Συνθήκης Απαγόρευσης των Δοκιμών, της οικουμενικής συμφωνίας απαγόρευσης όλων των δοκιμών πυρηνικών όπλων". Πρόσθετε, όμως: "Ορισμένα ηγετικά στελέχη της Γερουσίας παρακωλύουν την εξέταση αυτής της συνθήκης, ισχυριζόμενα ότι η απαγόρευση των δοκιμών δεν αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τη Γερουσία. Οι δοκιμές της Ινδίας πρέπει να τους πείσει να ρίξουν μια νέα ματιά".

Και κατέληγε: "Τα συμφέροντα ασφάλειάς μας και αυτά του υπόλοιπου κόσμου, μπορούν να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο από ένα οικουμενικό σύστημα, το οποίο επισημαίνει και επιβάλλει η πειθαρχία σε όσους θα επιδίωκαν τη διασπορά αυτών των όπλων. Η Περιεκτική Συνθήκη Απαγόρευσης των Δοκιμών αποτελεί μια απαραίτητη εγγύηση κατά της πυρηνικής καταστροφής. Η Γερουσία θα πρέπει να δράσει ευνοϊκά πάνω σ' αυτήν, και τώρα".

Η συνθήκη αυτή εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ το 1996 και μέχρι σήμερα έχει υπογραφεί από 149 χώρες. Οχι, όμως, από τις ΗΠΑ, καθώς και από την Ινδία και το Πακιστάν.

Οι ίδιοι οι "ΝΥΤ" παρατηρούσαν με κύριο άρθρο τους (19/5/98) σχετικά μ' αυτό το έγγραφο: "Η ένταξη της Ινδίας και του Πακιστάν θα ήταν ευκολότερη, αν η Γερουσία είχε επικυρώσει τη Συνθήκη Απαγόρευσης των Δοκιμών, που τώρα ανεύθυνα καθυστερεί ο γερουσιαστής Τζέσι Χελμς. Για άλλη μια φορά, ο άστατος αυτός πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων κρατάει το εθνικό συμφέρον όμηρο των ιδεολογικών ιδιοτροπιών του. Η επικύρωση θα επιτρέψει στην Ουάσιγκτον να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη επιθεώρησης τον επόμενο χρόνο, η οποία θα καθορίσει τις διπλωματικές στρατηγικές για την είσοδο των αμέτοχων χωρών στη συνθήκη. Χωρίς την αμερικανική ηγεσία, η ίδια η συνθήκη και η διάσκεψη θα είναι μια κενή ενασχόληση".

Η αρνητική στάση των ΗΠΑ, πάνω σ' αυτό το καίριο θέμα, επιβεβαιώνεται και από μια άλλη έγκυρη πηγή: Το ιδιωτικό Ιδρυμα "Πόλεμος και Ειρήνη" της Νέας Υόρκης.

Εγραφε σχετικά στο τελευταίο τεύχος του δελτίου του "Πόλεμος και Ειρήνη"(Γενάρης 1998) η διευθύντριά του, Σέλμα Μπράκμαν:

"Υπό τον Κλίντον, η Αμερική έχει απορρίψει το κάλεσμα του Διεθνούς Δικαστηρίου για τον πυρηνικό αφοπλισμό, συνεχίζει να παραβιάζει τις συμφωνίες του ΟΗΕ για την πυρηνική δοκιμή, συνεχίζει να υποστηρίζει έναν τεράστιο και εξοντωτικό στρατιωτικό προϋπολογισμό, αντιδρά στον πόθο της καταπληκτικής πλειοψηφίας της ανθρωπότητας, αρνούμενη να υπογράψει τη συνθήκης απαγόρευσης των ναρκών ξηράς...".

Και δεν είναι μόνον οι επώνυμοι παράγοντες, που καταδικάζουν απερίφραστα την Ουάσιγκτον για τη διφορούμενη τακτική της. Μετά τις τελευταίες δοκιμές, ιδιαίτερα στην Ινδία, πολλοί απλοί πολίτες επισήμαιναν το γεγονός αυτό με επιστολές τους στον Τύπο. Να δυο εύγλωττα παραδείγματα, παρμένα από τους "ΝΥΤ":

Εγραφε (14/5/98), μεταξύ άλλων, ο αναγνώστης Τζόγκιν Ντεσάι από την πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ: "Αν οι ΗΠΑ σοβαρεύονται σχετικά με τερματισμό του πυρηνικού ανταγωνισμού, θα πρέπει να υποστηρίξουν το κάλεσμα της Ινδίας για την ολοκληρωτική καταστροφή όλων των πυρηνικών όπλων. Αν οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να παρατήσουν το δικό τους τεράστιο απόθεμα προς χάρη της εθνικής τους ασφάλειας, θα χάσουν το ηθικό κύρος να ζητήσουν από άλλους να το πράξουν".

Σε μια άλλη επιστολή, που δημοσιεύτηκε (17/5/98) με τον τίτλο "Υποκριτική Απάντηση", ο αναγνώστης Ντέιβιντ Μάρτιν, από την ίδια πολιτεία, έλεγε:

"Η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Ινδία μπορεί να μην είναι μια συνετή πράξη, όμως, οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα ηθικό κύρος να καταδικάζουν τις πυρηνικές δοκιμές της Ινδίας.

Αν οι ΗΠΑ, η μόνη χώρα, που πραγματικά χρησιμοποίησε πυρηνικά όπλα στον πόλεμο, δεν είναι πρόθυμες να παρατήσουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα, κάθε άλλο παρά μπορούν να αναμένουν από άλλες χώρες να κάμουν αυτό".

Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι προς το τέλος του περσινού Νοέμβρη ο Πρόεδρος Κλίντον υπέγραψε σιωπηρά νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη χρησιμοποίηση πυρηνικών όπλων, που είχαν καταστρωθεί από το Πεντάγωνο.

Το κείμενό τους δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά σχετικά άρθρα, βασιζόμενα σε συνεντεύξεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης και του Πενταγώνου, δημοσιεύτηκαν στις 7/12 στην "Ουάσιγκτον Ποστ" και στις 7 και 8 Δεκέμβρη στους "ΝΥΤ".

Σύμφωνα με το άρθρο της 8/12 στους "ΝΥΤ", το Πεντάγωνο εξακολουθεί να διατηρεί 10.000 πολεμικές κεφαλές στην πυρηνική του δύναμη, στις οποίες περιλαμβάνονται πύραυλοι εκτοξευόμενοι από ξηρά, αέρα και υποβρύχια.

Κατά τις νέες οδηγίες, αποκαλύπτει το άρθρο αυτό, υπογραφόμενο από τον ανταποκριτή της εφημερίδας στην Ουάσιγκτον Λι Μάιερς, "οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να διατηρούν πυρηνικά όπλα σαν τον θεμέλιο λίθο της στρατηγικής άμυνας της χώρας. Οι αξιωματούχοι είπαν επίσης πως οι ΗΠΑ επιφυλάσσουν στον εαυτό τους το δικαίωμα να είναι η χώρα που θα χρησιμοποιήσει πρώτη πυρηνικά όπλα στη διάρκεια μιας σύγκρουσης, αντί να υπόσχεται ότι θα τα χρησιμοποιήσει μόνο αν δεχτεί επίθεση".

Περνάμε τώρα στη θέση των προοδευτικών δυνάμεων σχετικά με αυτό το θέμα. Αντιπροσωπευτικό δείγμα εδώ αποτελεί το κύριο άρθρο "Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα", που δημοσιεύτηκε (16/5/98) στην εφημερίδα "Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ", όργανο του ΚΚ ΗΠΑ.

Σ' αυτό, που είχε γραφτεί μετά τις δοκιμές στην Ινδία, υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε πυρηνικά όπλα, αποτεφρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες αθώους ανθρώπους στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Και από τότε προηγήθηκε στην ανάπτυξη, δοκιμή και εγκατάσταση του μεγαλύτερου πυρηνικού οπλοστασίου στον κόσμο.

"Η απόφαση της Ινδίας", συνέχιζε, "να κάμει πέντε πυρηνικές δοκιμές (...) μας υποχρεώνει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην επείγουσα ανάγκη να βρεθεί μια πραγματική λύση στην αυξανόμενη απειλή των πυρηνικών όπλων (...).

Η κυβέρνηση Κλίντον προωθεί ένα πρόγραμμα πυρηνικού εκσυγχρονισμού, το οποίο θα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και θα επιτρέπει τη δοκιμή πολεμικών κεφαλών μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προωθεί ένα αντιπυραυλικό σύστημα για έναν Πόλεμο των Αστρων, απαραίτητο στη στρατηγική του Πενταγώνου για έναν πυρηνικό πόλεμο, που μπορεί να κερδηθεί".

Και έκλεινε ως εξής: "Ανθρωποι σε όλο τον κόσμο προσχωρούν στην "Κατάργηση του 2000", ένα κίνημα που απαιτεί να τεθούν εκτός νόμου έως το έτος αυτό τα πυρηνικά όπλα, τα δε τρισεκατομμύρια δολάρια από τον φορολογούμενο που θα εξοικονομηθούν, να διατεθούν για την ανθρώπινη ανάπτυξη. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να ηγηθούν με το παράδειγμά τους, ανακοινώνοντας την ετοιμότητά τους να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής".

Από την πλευρά του, και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ινδίας (μαρξιστικό), μόλις έγιναν οι δοκιμές στη χώρα του, κατάγγειλε τη νέα κυβέρνηση, που προχώρησε στην ενέργεια αυτή, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του: "Οι συνέπειες του ανταγωνισμού στους πυρηνικούς εξοπλισμούς στην υπο-ήπειρο θα έχουν καταστροφική επίδραση στην ινδική οικονομία και στη ζωή εκατομμυρίων εργαζόμενων Ινδών" (...).

"Το ΚΚΙ (Μ) διαμαρτύρεται έντονα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ινδία από τις δυτικές δυνάμεις. Οι χώρες του πυρηνικού όπλου και άλλες, που σε όλο αυτό το διάστημα υποστηρίζουν μιαν άνιση και μεροληπτική πυρηνική τάξη στον κόσμο, δεν έχουν κανένα δικαίωμα, ηθικό ή άλλο, να επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Ινδίας" (...).

"Το ΚΚΙ (Μ) καλεί όλους τους ειρηνόφιλους πατριώτες να συνενωθούν και να προωθήσουν το μακρόχρονο πόθο της Ινδίας για την απαλλαγή του πλανήτη μας από όλα τα πυρηνικά όπλα και να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να υιοθετήσει θέσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή μας και στο δυνάμωμα των σχέσεων καλής γειτονίας".

Εξάλλου, μετά τις δοκιμές στο Πακιστάν στις 29/5, το ΚΚΙ (Μ) και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ινδίας, σε κοινή δήλωσή τους, τόνιζαν: Οι δοκιμές των δύο χωρών οδηγούν σε μια βήμα προς βήμα κλιμάκωση του εξοπλιστικού ανταγωνισμού στην υπο-ήπειρο και στις συνακόλουθες εντάσεις. Μια τέτοια πορεία είναι επιβλαβής για τους λαούς και των δυο χωρών και θα έχει σαν μόνη συνέπεια την απόσπαση της προσοχής και των υλικών πόρων από τα επείγοντα και μαζικά προβλήματα της φτώχειας και υπανάπτυξης, τόσο στην Ινδία, όσο και στο Πακιστάν.

Καλούσαν κατόπιν την κυβέρνηση του ινδουιστικού κόμματος Μπχαρατίγια Τζανάτα (BJP) της χώρας τους να μην επιδιώξει την όξυνση του εθνικού σοβινισμού. Αντίθετα, ν' αρχίσει αμέσως ένα διάλογο με την κυβέρνηση του Πακιστάν για τη χαλάρωση των εντάσεων. Και υπογράμμιζαν:

  • Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κατασκευάσει και να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα.
  • Να διακηρύξει αμέσως ότι δεν είναι υπέρ της πρώτης χρήσης πυρηνικών όπλων.
  • Να προχωρήσει τώρα στην υπογραφή της Περιεκτικής Συνθήκης Κατάργησης των Δοκιμών.
  • Η Ινδία πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειες για τον οικουμενικό πυρηνικό αφοπλισμό.
  • Το τι πρέπει να γίνει μετά τις ινδικές πυρηνικές δοκιμές στο Πακιστάν, να συζητηθεί με όλα τα εθνικά πολιτικά κόμματα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ