Κυριακή 14 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Ρίτσαρντ Μπάτλερ

Στην ιρακινή πρωτεύουσα βρίσκεται πάλι, από την Πέμπτη, ο επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού - UNSCOM - Ρίτσαρντ Μπάτλερ. Ο Αυστραλός διπλωμάτης μετέβη στη Βαγδάτη, προκειμένου να θέσει στην ιρακινή ηγεσία μια νέα σειρά όρων και μέτρων ελέγχου, σχετικά με τους τομείς των βαλλιστικών, χημικών και βιολογικών όπλων. Στόχος των νέων μέτρων, όπως τόνισε ο ίδιος κατά την άφιξή του, είναι η "ταχύτερη" ολοκλήρωση του ελέγχου σε όλο το ιρακινό οπλοστάσιο, η οποία "θα οδηγήσει στην άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ".

Το κατά πόσο η ιρακινή ηγεσία θα υιοθετήσει τις προτάσεις του Μπάτλερ, οι οποίες, σύμφωνα πάντα με τους εμπνευστές τους, προωθούν "την καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στον ΟΗΕ και τους Ιρακινούς αξιωματούχους", είναι αμφίβολο. Αυτό που μοιάζει να είναι σίγουρο, είναι ότι οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ βρίσκονται πάντα σε ισχύ.

Αποκαλυπτική είναι η τελευταία ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Υγείας, στην οποία τονίζεται ότι μόνο κατά το μήνα Απρίλη περισσότερα από 4.897 παιδιά, μικρότερα των 5 ετών, έχασαν τη μάχη με το θάνατο, εξαιτίας της έλλειψης βασικών ειδών διατροφής και ιατροφαρμακευτικού υλικού. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του εμπάργκο, από το 1991 έως σήμερα, έχει φθάσει το 1.300.000 ανθρώπους. Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στο Ιράκ έχει, πλέον, λάβει διαστάσεις ανθρωπιστικής εκατόμβης. Αναπάντητο, βέβαια, παραμένει από τον Ρίτσαρντ Μπάτλερ και τους εμπνευστές της UNSCOM το ερώτημα, για το ποια είναι, τελικά, η χρησιμότητα του εμπάργκο και ποιος είναι το πραγματικό θύμα του.

E. M.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ