Κυριακή 14 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΟΗΜΙΑΣ - ΜΟΡΑΒΙΑΣ
Σταθερά στην ανασυγκρότηση

Συνέντευξη με τον Γιούρι Μαστάλα, μέλος της ΚΕ του κόμματος

Με αφορμή τη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 22 - 24 Μάη, βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Γιούρι Μαστάλα, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας, σχετικά με την κατάσταση στην Τσεχική Δημοκρατία.

-Σε λίγες μέρες θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Δημοκρατία της Τσεχίας. Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στη χώρα σας;

- Η Τσεχική Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά στις πρόωρες εκλογές που θα γίνουν στις 19 - 20 Ιούνη. Οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν πρόωρα εξαιτίας της περυσινής διάσπασης της δεξιάς κυβέρνησης. Μέχρι τις εκλογές συγκροτήθηκε μια προσωρινή κυβέρνηση από μια σειρά από δεξιά κόμματα, η οποία προσπάθησε να "ξεγελάσει" το λαό λέγοντας ότι θα προχωρούσε σε κάποιες θετικές αλλαγές για τη χώρα. Ωστόσο τέτοια πολιτική αλλαγή δεν έγινε. Στην ουσία συνέχισε να εφαρμόζει μια νεοφιλελεύθερη πολιτική, συνέχισε τις ιδιωτικοποιήσεις, μεταξύ των οποίων και βασικών βιομηχανικών μονάδων, ενώ παράλληλα η κοινωνική ζωή του λαού χειροτερεύει. Οι άνεργοι στην Τσεχική Δημοκρατία φτάνουν σήμερα το 4,6%, όμως υπάρχουν περιοχές όπου η ανεργία φτάνει μέχρι και το 15 - 20%. Η ανεργία "χτυπάει" κυρίως τους νέους που μετά το σχολείο, το πανεπιστήμιο, δε βρίσκουν καμιά δουλιά. Θα πρέπει να αναφέρω ότι σημαντικά πλήττονται οι συνταξιούχοι. Μεγάλη μερίδα του λαού, που συντηρείται από τον μισθό της (δηλαδή δε θεωρούνται επιχειρηματίες), βρίσκονται στο επίπεδο φτώχειας. Ολα αυτά, πραγματοποιούνται τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει την πολιτική που ακολουθεί, όπως λένε, για πάντα.

-Πάντως, έχει ιδρυθεί στη χώρα σας το "Πολίτες ενάντια στο ΝΑΤΟ"...

- Το Νοέμβρη του 1989, ο Πρόεδρος Χάβελ και η κυβέρνησή του δήλωναν ότι είναι υπέρ της διάλυσης του Συμφώνου της Βαρσοβίας - πράγμα που έγινε, καθώς και στη διάλυση του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος Πρόεδρος τρία χρόνια μετά, προπαγάνδιζε την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ, και ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός "πήρε το δρόμο" για την πραγματοποίηση αυτού. Μόνο το Δημοκρατικό Κόμμα και βασικά το Κομμουνιστικό Κόμμα είχαν στα προεκλογικά προγράμματά τους το 1996 συγκεκριμένες αντιρρήσεις για την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα ζητούσαν την ουδετερότητα της χώρας.

Πέρυσι και πρόπερσι, αντιπρόσωποι του κυβερνητικού συνασπισμού ζήτησαν από όλες τις κυβερνήσεις που είναι μέλη του ΝΑΤΟ να ταχθούν υπέρ της ένταξης της Τσεχίας στο ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν νωρίτερα. Από την πλευρά μας, εμείς αντιδράσαμε αμέσως. Κατ' αρχήν το Κομμουνιστικό Κόμμα απευθύνθηκε στους συντρόφους περιφερειακά και διεθνώς, και δεύτερο δημιουργήθηκε μια πρωτοβουλία, όχι μόνο με κομμουνιστές, αλλά και πολίτες, οργανώσεις γυναικών, νέων, οικολόγοι, καθολικοί ενάντια στην είσοδο της χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία, το ονομαζόμενο "Πολίτες ενάντια στο ΝΑΤΟ". Εγιναν μια σειρά από συγκεντρώσεις, η τελευταία έγινε πριν 4 μήνες στην Πράγα, αλλά δυστυχώς τα ΜΜΕ δεν πρόβαλαν τίποτα σχετικά με το θέμα ώστε ο κόσμος να μάθει πως υπάρχει και αντίδραση. Το τσεχικό Κοινοβούλιο, χωρίς να προχωρήσει σε δημοψήφισμα ώστε ο λαός να εκφράσει την άποψή του σχετικά με το σημαντικό αυτό θέμα, ενέκρινε την απόφαση της Ουάσιγκτον. Ωστόσο, οι "Πολίτες ενάντια στο ΝΑΤΟ" θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους ακόμα και αν η Τσεχική Δημοκρατία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

-Αυτό το διάστημα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας θα πρέπει να βρίσκεται σε "εγρήγορση" και λόγω των εκλογών. Ποια είναι η σημερινή του κατάσταση;

- Το κόμμα μας τα τελευταία 8 χρόνια πέρασε πολλές δυσκολίες. Το 1989 το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχοσλοβακίας (τότε) είχε 1.200.000 μέλη. Μετά από την πρώτη κρίση έμειναν περίπου 500.000 ενώ ακολούθησε μια δεύτερη κρίση το 1993. Τώρα υπάρχει μια σταθερότητα, το κόμμα έχει νέο πρόγραμμα και περίπου 165.000 μέλη, οργανώσεις σε όλες τις περιοχές, ενώ σε αρκετές συνοικίες υπάρχουν κομματικές οργανώσεις βάσης. Εχουμε 22 βουλευτές και 2 γερουσιαστές και σε μερικές πόλεις, όπως είναι η νότια Μοραβία, ο δήμαρχος είναι κομμουνιστής. Θεωρούμε πως, μετά τις κρίσεις που έχουμε περάσει, αυτά είναι θετικά αποτελέσματα. Τώρα προετοιμαζόμαστε για τις εκλογές, και πιστεύω ότι ύστερα από τη σταθεροποίηση του κόμματος και την αναγνώριση της θέσης του στην κοινωνία, μπορεί το αποτέλεσμά μας να είναι καλύτερο.

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ