Κυριακή 14 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συναντήσεις αμφιλεγόμενου περιεχομένου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Μακροσκελή συνάντηση είχαν, την Παρασκευή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού Εργατικού Κόμματος, Εχούντ Μπάρακ. Το περιεχόμενο της συνάντησης των δύο ανδρών δεν έγινε γνωστό, έντονη όμως ήταν η φημολογία ότι η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Εντούτοις, εκπρόσωποι και των δύο πλευρών απέφυγαν να σχολιάσουν αυτές τις φήμες, όπως επίσης και τις πληροφορίες που θέλουν πολλά κυβερνητικά στελέχη να πιέζουν στην κατεύθυνση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη προκειμένου να απεμπλακεί η ισραηλινο - παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία" από το αδιέξοδο.

Ερμητικά κλειστό κράτησαν το στόμα τους, τόσο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσο και ο Εχούντ Μπάρακ μετά το τέλος της, μεταξύ τους, συνάντησης. Στενοί συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκαν ότι έγινε συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Από την πλευρά του, ο Εχούντ Μπάρακ, μιλώντας στο ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, αναφέρθηκε μόνο στη μεγάλη σημασία που έχει, στην παρούσα φάση, η λήψη αποφάσεων σχετικών με την απεμπλοκή της "ειρηνευτικής διαδικασίας" με τους Παλαιστινίους από το αδιέξοδο, καθώς, όπως υπογράμμισε, θα επηρεάσουν ως καταλύτης το μέλλον ολόκληρης της περιοχής.

Πιο αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις του βουλευτή του Λικούντ Μέιρ Σίτριτ, ο οποίος υπογράμμισε ότι "πρέπει, επιτέλους, να πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη" και κατέληξε ότι προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η αποχώρηση, ίσως ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας "αποτελεί ενθαρρυντική προοπτική".

Πάντως, σύμφωνα με πολλούς πολιτικούς αναλυτές, η έντονη φημολογία περί κυβερνητικής συνεργασίας του Λικούντ και του Εργατικού Κόμματος δεν είναι εντελώς άσχετη από την ταυτόχρονη περιοδεία στην περιοχή του διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ, ο οποίος είχε συναντήσεις τόσο με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, όσο και με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τους οποίους φέρεται να συζήτησε, κυρίως, ζητήματα ασφαλείας. Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες πάντα πηγές, η Ουάσιγκτον πιέζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να απεμπλακεί από τους ακροδεξιούς συγκυβερνώντες του, που απειλούν με αποχώρηση από την κυβέρνηση σε περίπτωση απομάκρυνσης του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη, έτσι ώστε να προωθηθεί η νέα αμερικανική διαμεσολαβητική προσπάθεια.

Παράλληλα με τις πληροφορίες για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, διαστάσεις αρχίζει να παίρνει και η φημολογία που θέλει πολλά κυβερνητικά στελέχη να προωθούν την ιδέα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από τη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας τονίζουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα είναι σε ευνοϊκότερη θέση έχοντας εξασφαλίσει τη λαϊκή υποστήριξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ