Κυριακή 14 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στον... κόσμο του ο Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση, την εργατική αναταραχή και διάφορα άλλα προβλήματα, η Ρωσία βρίσκεται... στο σωστό δρόμο, υποστήριξε προχτές ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα με την ευκαιρία της "Μέρας της Ανεξαρτησίας της Ρωσίας". Μίλησε πάλι για "την ελευθερία που απέκτησαν οι Ρώσοι". Παραδέχτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις "δε βελτίωσαν αισθητά" τη ζωή του λαού αλλά, παρ' όλα αυτά, επιμένει ότι η καταστρεπτική κοινωνικοοικονομική πολιτική που ακολουθεί είναι σωστή. .

Ακούγοντάς τον να λέει όλα αυτά και πολλά άλλα παρόμοια, δημιουργείται η εντύπωση ότι ο Γιέλτσιν ζει σ' έναν άλλο κόσμο, που δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. "Σήμερα, όταν θα καθίσετε στο γιορταστικό τραπέζι, μην ξεχάσετε να σηκώσετε ένα ποτήρι για τη Ρωσία", απευθύνθηκε ο Γιέλτσιν στο λαό. Για ποιο γιορταστικό τραπέζι μιλά ο Γιέλτσιν και ποιους καλεί να καθίσουν στο γιορταστικό τραπέζι μετά την εργάσιμη μέρα; (!) Το 1997 στη γιελτσινική Ρωσία έχουν καταγραφεί 18.000.000 "ικανά για εργασία άτομα χωρίς απασχόληση", όπως αναφέρεται επίσημα. Και πολλοί από κείνους που δεν έχουν χάσει ακόμα τη δουλιά τους, μήνες ολόκληρους δεν παίρνουν τους μισθούς τους. Ο πληθυσμός, λόγω της εξαθλίωσης, μειώνεται συνεχώς. Η θνησιμότητα ξεπέρασε τη γεννητικότητα. Χιλιάδες είναι οι άστεγοι, τα εγκαταλειμμένα παιδιά. Μειώνεται συνεχώς η βιομηχανική και η αγροτική παραγωγή.

Στο μεταξύ, οι ανθρακωρύχοι από τη Βορκουτά και την Ιντα συνεχίζουν την πικετοφορία στο κτίριο της κυβέρνησης στη Μόσχα. Σ' αυτούς προστέθηκαν 27 αντιπρόσωποι από τα ορυχεία της περιοχής Ροστόβ και 5 αντιπρόσωποι από το Κουζμπάς. Το κτίριο της κυβέρνησης είναι άδειο. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι υπάλληλοι γιορτάζουν. Προηγουμένως ζήτησαν από τους απεργούς: "Αφήστε όλα τα πολιτικά συνθήματα και μετά θα συζητήσουμε". Η ανθρακωρύχοι απάντησαν: "Εχουμε μόνο δυο κύρια αιτήματα: να παραιτηθεί ο Γιέλτσιν και να επανέλθει ο κλάδος εξόρυξης άνθρακα στην κρατική ιδιοκτησία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ