Κυριακή 14 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
Το τραγικό φαινόμενο της οπλοχρησίας στις ΗΠΑ

Ολο και δραματικότερες διαστάσεις προσλαμβάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το φαινόμενο χρήσης όπλων εκ μέρους μαθητών κι άλλων ανήλικων παιδιών. Ετσι, λοιπόν, και πάλι ακούστηκαν πυροβολισμοί σε κάποιο σχολείο. Απολογισμός: Δυο νεκροί και 23 τραυματίες. Ο ίδιος δράστης πυροβόλησε επίσης τους δικούς του γονείς. Στο σπίτι του, όπου στο μεταξύ είχε καταφτάσει η αστυνομία, ανακαλύφθηκε ένα πραγματικό οπλοστάσιο με αυτοσχέδιες βόμβες και χειροβομβίδες.

Αυτή τη φορά το σίριαλ των μαζικών δολοφονιών συνεχίστηκε στην Πολιτεία του Ορεγκον. Στα τέλη του περασμένου Μάρτη δυο αγόρια ηλικίας 11 και 13 χρόνων είχαν προκαλέσει ένα πραγματικό λουτρό αίματος σ' ένα σχολείο του Αρκάνσας. Στις 24 του Απρίλη, στην Πενσυλβανία, στα πλαίσια μιας γιορταστικής εκδήλωσης ένας 14άχρονος άρχισε να πυροβολεί αδιάκριτα δασκάλους και μαθητές: Ο ένας από τους δασκάλους έπεφτε νεκρός. Πριν δυο βδομάδες περίπου, στην Τενεσή, ένας μαθητής είχε πυροβολήσει έναν άλλον συμμαθητή του. Λίγο αργότερα και την τελευταία στιγμή, στη Μοντάνα, η αστυνομία είχε κατορθώσει να παρεμποδίσει ένα πραγματικό μακελειό, όταν τρία δωδεκάχρονα αγόρια επρόκειτο να προκαλέσουν μαζική δολοφονία στο σχολείο τους. Τα τραγικά αυτά περιστατικά δε φαίνεται να έχουν τελειωμό... Και η διαπίστωση: "Τα παιδιά του έθνους αλληλοσκοτώνονται...".

Μια μέρα πριν τους πυροβολισμούς στο Ορεγκον, ο Κίπλαντ Κίνκελ είχε αποβληθεί από το σχολείο του γιατί έφερε μαζί του ένα όπλο και στη συνέχεια είχε συλληφθεί από τους αστυνομικούς. Το όπλο, όπως αργότερα είχε ανακοινωθεί, ήταν κλεμμένο. Αμέσως μετά την ανακριτική διαδικασία, ο Κίνκελ είχε αφεθεί ελεύθερος και πήγε στο σπίτι του. Από τους συμμαθητές του, όμως, είχαν ενάντιά του εκτοξευτεί απειλές, καθώς και προειδοποιήσεις για επικείμενη εκδίκηση...

Την επόμενη μέρα, ο παραπάνω νεαρός με το αυτοκίνητο πήγε μαζί με τους γονείς του στο σχολείο, έχοντας πάνω του ένα Κάλιμπερ - 22 και δυο πιστόλια. Αμέσως μετά όρμησε μέσα σε μια καφετερία, η οποία ήταν κατάμεστη από μαθητές. Λίγο αργότερα, αυτόπτες μάρτυρες αφηγούνταν σχετικά με την απόλυτη ψυχραιμία που κυριαρχούσε στο πρόσωπο του δράστ,η όταν άρχισε να πυροβολεί αδιάκριτα με στόχο τους θαμώνες της καφετερίας. Οπως είχε διαπιστώσει η αστυνομία, τα πιστόλια ανήκαν στους γονείς του, ενώ το άλλο όπλο ήταν δηλωμένο στο όνομά του.

Πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τα αίτια του τραγικού αυτού φαινομένου των μαζικών δολοφονιών, τόνιζαν ότι αυτά θα πρέπει ν' αναζητηθούν στην πτώση των οικογενειακών αξιών, στις κινηματογραφικές ταινίες, στην τηλεόραση και στις βιντεοταινίες, όπου παρατηρείται μια έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας... Η μετατροπή, όμως, της αρρωστημένης παιδικής φαντασίας σε πραγματικότητα, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν οι ειδικοί, μόνο με τη χρήση όπλων είναι δυνατόν να γίνει...

Περίπου 200 εκατομμύρια όπλα αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών. Σχεδόν το 35% των οικογενειών έχει στην κατοχή του ένα όπλο, ενώ στην Πολιτεία Ορεγκον το 53%. Σχεδόν όλοι οι συμμαθητές του νεαρού δολοφόνου δήλωναν ότι έχουν στην κατοχή τους κάποιο όπλο. Η Εθνική Ενωση Οπλων (NRA) ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των θανάτων που προκαλούνται χωρίς πρόθεση στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων έχει υποχωρήσει.

Από την άλλη πλευρά, όμως, αποσιωπάται η αύξηση δολοφονιών εκ μέρους παιδιών. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 1,2 εκατ. παιδιά έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όπλα. Σχετικά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, δεν είναι σε θέση να βοηθήσει καμιά διαφωτιστική καμπάνια ανάμεσα στα παιδιά και ιδιαίτερα όταν αυτή γίνεται από την NRA. Θα πρέπει ιδιαίτερα να τονιστεί το γεγονός ότι το 80% αυτών που έχουν στην κατοχή τους όπλα μεγάλωσαν σε οικογένειες που επίσης διέθεταν τέτοια. Η NRA "δεν είναι καμιά φιλική κυνηγετική οργάνωση, αλλά συνεργάτης των κατασκευαστών όπλων...".

Στις σελίδες του Ιντερνετ, στη βάση σχετικών πληροφοριών που υπάρχουν, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν πλημμυρίσει από νόμιμα στρατιωτικά όπλα... Στο μεταξύ, "φανατικοί εραστές όπλων" δηλώνουν ότι στην κατοχή τους βρίσκονται μέχρι και 50 όπλα. Ταυτόχρονα, στο Ιντερνετ δεν απουσιάζουν καθόλου και οι πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες μετατροπής των όπλων σε αυτόματα, καθώς και ανάλογες για εκπαίδευση σ' αυτά. Ενας από τους προαναφερθέντες μικρούς δολοφόνους είχε ομολογήσει ότι πήρε μέρος σε μια τέτοια εκπαίδευση.

Σε πολλές Πολιτείες ήδη επιτρέπεται σε δεκάχρονα αγόρια να έχουν στην κατοχή τους και να χρησιμοποιούν ημιαυτόματα επιθετικά όπλα. Σε καταστήματα αθλητικών ειδών, χωρίς κανένα πρόβλημα, μπορεί κανείς για λιγότερα από 100 δολάρια ν' αποκτήσει ένα στρατιωτικό όπλο. Και η NRA, όπως αναφέρεται, υποστηρίζει την τάση αυτή ξοδεύοντας πάρα πολλά εκατομμύρια δολάρια για την παρεμπόδιση αυστηρότερων νόμων. Το χρονικό αυτό διάστημα, όπως λέγεται, "η ελπίδα για το μέλλον των παιδιών των ΗΠΑ κυριολεκτικά συντρίβεται...".

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ