ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
Καταστροφικές επιπτώσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Πρώτος χρόνος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και η χώρα μας βιώνει, ήδη, τις καταστροφικές επιπτώσεις της. Διαπιστώνεται, πλέον, «διά γυμνού οφθαλμού», ότι πολλές δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες συρρικνώνονται και οδηγούνται στον αφανισμό. Φέτος έχουμε μείωση κατά 80% στην καπνοκαλλιέργεια και κοντά στο 60% στην τευτοκαλλιέργεια. Ανάλογες εξελίξεις αναμένονται, σε μικρό χρονικό διάστημα, στα σιτηρά, στο καλαμπόκι και στο βαμβάκι, καθώς έχουν κοπεί δραστικά οι επιδοτήσεις και οι εμπορικές τιμές αυτών των προϊόντων καθιστούν ασύμφορη την καλλιέργειά τους. Αυτές οι εξελίξεις θα έχουν πολλαπλές επιπτώσεις, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο:

  • Η παραγωγική συρρίκνωση θα μεγαλώσει κι άλλο το έλλειμμα του αγροτικού ισοζυγίου, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στην ελληνική οικονομία, εντείνοντας τη διατροφική εξάρτηση της χώρας.
  • Η μείωση του αγροτικού εισοδήματος θα οδηγήσει τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τα χωριά τους. Ετσι, θα ενταθεί το πρόβλημα ερήμωσης της υπαίθρου και θα διογκωθεί η ανεργία στις πόλεις.
  • Ισχυρό πλήγμα θα δεχτούν και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία - εργοστάσια επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, μεταφορές, εξαγωγές κλπ. - αλλά και οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι μικρέμποροι, που στηρίζονται και στο αγροτικό εισόδημα.

Αυτές οι επιπτώσεις και πολλές άλλες στη συνέχεια αναδεικνύουν την ανάγκη οργάνωσης της πάλης του λαϊκού κινήματος για την ανατροπή της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Οι αντοχές της οικονομίας...

Πολλά και καθημερινά τα παραδείγματα που αποδείχνουν, πέραν πάσης αμφισβήτησης ή αμφιβολίας, ότι η οικονομία της χώρας μας - εκτός πολλών άλλων - έχει και μια... ιδιάζουσα ιδιομορφία. Μιλάμε, για την αντοχή της, όπως συνηθίζουν να λένε οι κυβερνώντες και, ιδιαίτερα, ο υπουργός Οικονομίας, όταν αντιμετωπίζουν τα δίκαια αιτήματα των λαϊκών στρωμάτων.

Οταν, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με αιτήματα εργαζομένων, περί αυξήσεων, έστω κι αν αυτές αφορούν εξευτελιστικές συντάξεις των 450 ευρώ και μισθούς πείνας των 700 και 800 ευρώ, τότε η οικονομία της χώρας δεν αντέχει, παρά μόνο τις αυξήσεις-ψίχουλα, που αποφασίζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Οταν, όμως, έχουμε να κάνουμε με «αιτήματα» βιομηχάνων, τότε η οικονομία αντέχει και, μάλιστα, έχει και διευρυμένα περιθώρια. Τελευταία χαρακτηριστική απόδειξη είναι η περίπτωση των αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων. Οπως ανακοίνωσε τις προάλλες ο υπουργός Ανάπτυξης, οι τιμές εκατοντάδων φαρμάκων, ευρέως διαδεδομένων, αυξήθηκαν μέχρι και 50%. Μάλιστα, ο κ. Σιούφας τόνισε: «Υπάρχουν ακόμα περιθώρια εξορθολογισμού και εκλογίκευσης, σήμερα κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα, θα ακολουθήσουν κι άλλα». Με άλλα λόγια, θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις, αφού δεν ικανοποιήθηκαν πλήρως οι ορέξεις των φαρμακοβιομηχάνων...

Το αιμοσταγές πρόσωπο του ιμπεριαλισμού

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην ηλεκτρονική διεύθυνση της επιθεώρησης «The Lancet» για το έγκλημα που συντελείται στο Ιράκ από την εισβολή των Αμερικανών και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Η επιθεώρηση, επικαλούμενη πόρισμα Αμερικανών ειδικών στον τομέα της Υγείας και του Πανεπιστημίου της Βαγδάτης, αναφέρει ότι το ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα ανέρχεται σε 13,3 άτομα ανά 1.000 κατοίκους, έναντι 5,5 πριν την ιμπεριαλιστική εισβολή.

Η εντυπωσιακή αυτή αύξηση των νεκρών αποδίδεται από τους ίδιους τους μελετητές στους 650.000 αμάχους που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ από το Μάρτη του 2003. Οπως επισημαίνεται, οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις ευθύνονται για το 31% από αυτούς τους θανάτους, ενώ για τους υπόλοιπους τα βίαια καθημερινά γεγονότα που προκαλεί η κατοχή της χώρας από τις δυνάμεις αυτές. Πρόκειται - σημειώνουν οι μελετητές - για μια από τις αιματηρότερες πολεμικές τραγωδίες του 20ού και 21ου αιώνα, ενώ προσθέτουν ότι μόνο στο Νταρφούρ, σε διάστημα 31 μηνών, έχουν πεθάνει κάπου 200.000 άτομα!

Εκείνο που δε λένε οι μελετητές είναι πόσο αυξήθηκαν και τα κέρδη των πετρελαϊκών και άλλων πολυεθνικών που προκάλεσαν αυτόν τον βρώμικο πόλεμο. Ομως, όλοι ξέρουμε, πλέον, ότι τα κέρδη αυτά στάζουν τόνους από άδικο αίμα...

Η τιμωρία του Διόνυσου

Πάντα διαλεκτικός ο τακτικός αναγνώστης μας, Θ. Κρουστάλλης, εκπαιδευτικός, αντλεί διδάγματα από την ανεξάντλητη σοφία του λαού μας.

«Στα αρχαία χρόνια, ο μύθος λέει ότι ο Διόνυσος τιμώρησε πολύ σκληρά, με φρικτό θάνατο, τον σεμνότυφο για την εποχή του βασιλιά της Θήβας Πενθέα.

Τι ήταν αυτό που οδήγησε τον Διόνυσο να συμπεριφερθεί μ' αυτόν το σκληρό τρόπο απέναντι στον Πενθέα; Ο Πενθέας, ως βασιλιάς και εκφραστής των συμφερόντων της τάξης του, αποφάσισε να συνετίσει το λαό της Θήβας, περιφρονώντας τις λαϊκές ανάγκες που εξυπηρετούσε η Διονυσιακή λατρεία και απαγορεύοντας την οινοποσία και την αμπελοκαλλιέργεια.

Ποια τιμωρία θα επέβαλε σήμερα ο Διόνυσος στην κυβέρνηση, αν μάθαινε ότι στην Ελλάδα των απογόνων του οι κυβερνώντες νομιμοποιούν την παραγωγή με χημικά μέσα των παραδοσιακών ποτών (ούζο - τσικουδιά), με μοναδικό σκοπό το κέρδος;

Θα τους αποκήρυσσε δημόσια ως ανάξιους κληρονόμους του και θα διακήρυσσε ότι η λατρεία του διασώθηκε και διατηρήθηκε, επειδή ανταποκρίνεται στην ψυχή του λαού, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί, ανά τους αιώνες ως τις μέρες μας, την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποσίας.

Μέλλον έχει, όχι ό,τι νομοθετείται από μια κυβέρνηση, αλλά ό,τι εξυπηρετεί διαχρονικά λαϊκές ανάγκες».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η λιτότητα ως ... συνεχής άσκηση

Επιτέλους. Η χώρα, μετά από τη συνετή δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση, εξέρχεται από το καθεστώς της επιτήρησης, ποινή που της είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων που εμφάνιζε τα προηγούμενα χρόνια. Την ιστορία με τη δημοσιονομική απογραφή, που ξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2004 - η οποία αποτέλεσε το μήλον της έριδος μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - ο αναγνώστης ασφαλώς και θα τη θυμάται.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μειώνεται για φέτος κάτω από τα κρίσιμα επίπεδα του 3% του ΑΕΠ, ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις, χαμηλά ελλείμματα θα έχουμε και την επόμενη διετία, κάτι που οι κυβερνώντες πανηγύρισαν δεόντως. Αυτό σημαίνει ότι σταματούν και οι πολιτικές λιτότητας; Οτι η κυβέρνηση θα ανοίξει το πουγκί να δώσει αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μεγαλύτερες συντάξεις; Θα αυξήσει την απαράδεκτα χαμηλή χρηματοδότηση στην Παιδεία, θα δώσει επιπλέον κονδύλια για τα Νοσοκομεία και γενικότερα για τον τομέα Υγείας; Οι ...συνετοί και υπεύθυνοι υπουργοί και ο πρωθυπουργός της χώρας, που χειρίζονται τις τύχες της οικονομίας, πρόλαβαν να μας προσγειώσουν και να μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα.

Το γεγονός ότι εξερχόμαστε από το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης, κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι σταματά η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, διαμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο κ. Αλογοσκούφης. Οσα έγιναν μέχρι τώρα, κατά τον υπουργό, δεν ήταν παρά το πρώτο βήμα. Τώρα θα πρέπει να κάνουμε το δεύτερο βηματισμό. Να επιτύχουμε ισοσκελισμένους ή ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς έως το 2011-2012. Μετά; Μήπως μετά θα ανασάνουμε; Οχι, βέβαια. Οπως απεφάνθη σε χτεσινή του συνέντευξη και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, η χώρα θα πρέπει να ικανοποιήσει το κριτήριο της Συνθήκης του Μάαστριχτ για μείωση του δημόσιου χρέους, αυτή τη φορά στο 60% του ΑΕΠ. Καταλάβαμε. Οι αντιλαϊκές πολιτικές, όπως τις γνωρίσαμε τα τελευταία 20 χρόνια, θα αποτελούν μια ...μόνιμη άσκηση, όπως πολύ πετυχημένα είχε αναφέρει ο Κ. Σόλπες, πρώην επίτροπος της ΕΕ για θέματα οικονομικής πολιτικής. Αυτό, βέβαια, ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος που εκπροσωπεί το έχει καταλάβει από την πρώτη στιγμή. Οπως έχει καταλάβει ότι οι περίφημοι δημοσιονομικοί στόχοι που τίθενται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού και την ΕΕ δεν είναι παρά η μορφή έκφρασης ενός αντιδραστικού και βαθιά ταξικού περιεχομένου.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο αυτό, τις συνέπειες της δημοσιονομικής πολιτικής οι κυβερνήσεις τις φορτώνουν στα λαϊκά στρώματα, ενώ αντίθετα για τις επιχειρήσεις ακολουθούν προκλητικές φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις. Μήπως όμως σταματήσαμε εδώ; Οχι, βέβαια. Οπως διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, αυτή τη φορά από την Μπρατισλάβα, η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί τον ενάμιση χρόνο που της απομένει, έως τις επόμενες εκλογές, όπως είπε, για την προώθηση των... μεταρρυθμίσεων. Τώρα ήρθε κι έδεσε. Δημοσιονομική λιτότητα και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις είναι οι δυο άξονες ενός αποτρόπαιου μηχανισμού που συνθλίβει λαϊκά εισοδήματα, όνειρα και ελπίδες για μια καλύτερη ζωή των εργαζομένων. Αλλωστε, πριν αλέκτορα λαλείσαι, ο Γ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε την, διά νόμου, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον ΟΤΕ. Και έπεται συνέχεια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ