Σάββατο 11 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Καταστροφικές επιπτώσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Πρώτος χρόνος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και η χώρα μας βιώνει, ήδη, τις καταστροφικές επιπτώσεις της. Διαπιστώνεται, πλέον, «διά γυμνού οφθαλμού», ότι πολλές δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες συρρικνώνονται και οδηγούνται στον αφανισμό. Φέτος έχουμε μείωση κατά 80% στην καπνοκαλλιέργεια και κοντά στο 60% στην τευτοκαλλιέργεια. Ανάλογες εξελίξεις αναμένονται, σε μικρό χρονικό διάστημα, στα σιτηρά, στο καλαμπόκι και στο βαμβάκι, καθώς έχουν κοπεί δραστικά οι επιδοτήσεις και οι εμπορικές τιμές αυτών των προϊόντων καθιστούν ασύμφορη την καλλιέργειά τους. Αυτές οι εξελίξεις θα έχουν πολλαπλές επιπτώσεις, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο:

  • Η παραγωγική συρρίκνωση θα μεγαλώσει κι άλλο το έλλειμμα του αγροτικού ισοζυγίου, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στην ελληνική οικονομία, εντείνοντας τη διατροφική εξάρτηση της χώρας.
  • Η μείωση του αγροτικού εισοδήματος θα οδηγήσει τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τα χωριά τους. Ετσι, θα ενταθεί το πρόβλημα ερήμωσης της υπαίθρου και θα διογκωθεί η ανεργία στις πόλεις.
  • Ισχυρό πλήγμα θα δεχτούν και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία - εργοστάσια επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, μεταφορές, εξαγωγές κλπ. - αλλά και οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι μικρέμποροι, που στηρίζονται και στο αγροτικό εισόδημα.

Αυτές οι επιπτώσεις και πολλές άλλες στη συνέχεια αναδεικνύουν την ανάγκη οργάνωσης της πάλης του λαϊκού κινήματος για την ανατροπή της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ