Σάββατο 11 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Κοινωνικό μοντέλο» με εργαζόμενους - λάστιχο

«Ευέλικτοι» εργαζόμενοι που θα ...«προσαρμόζονται» στις «σύγχρονες ανάγκες» της «αγοράς εργασίας» και μια «φορολογική πολιτική» που θα δίνει τη «δυνατότητα στις ιδιωτικές εταιρείες να επενδύουν στην απασχόληση και στην ανάπτυξη», είναι οι πυλώνες του «κοινωνικού μοντέλου» που επεξεργάζεται και προτείνει το ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως τους παρουσίασε χτες ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το «Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών - Ανδρέας Παπανδρέου» (ΙΣΤΑΜΕ), με σκοπό την «αξιοποίηση» των εμπειριών του «Σουηδικού μοντέλου» και θέμα «νέες προκλήσεις για την κοινωνική πολιτική - αξιολογώντας τη διεθνή εμπειρία», υπεραμύνθηκε της προώθησης των «μεταρρυθμίσεων» στη χώρα μας, οι οποίες όπως ισχυρίστηκε θα «δώσουν μορφή στην πολιτική έννοια της δίκαιης κοινωνίας».

Στην εκδήλωση που έγινε σε συνεργασία με το Σουηδικό «Ιδρυμα Ούλοφ Πάλμε», παρουσιάστηκαν οι «κοινωνικές πολιτικές του σουηδικού μοντέλου», του οποίου ο Γ. Παπανδρέου κατά καιρούς έχει δηλώσει... θαυμαστής του. Βέβαια, πριν το καλοκαίρι η «ανάλυση» παραμέτρων του «μοντέλου» από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδη, ο οποίος είχε προτείνει να εφαρμοστεί το «μοντέλο των ελεύθερων απολύσεων» εργαζομένων από τις επιχειρήσεις, όπως ισχύει στη Σουηδία, αποτέλεσε αφορμή για την καρατόμησή του από το όργανο των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στήριξε ακριβώς κάθε αντιδραστική πολιτική και αναδιάρθρωση, υποστηρίζοντας την ανάγκη της επέκτασης των «ευέλικτων εργασιακών σχέσεων» και της παροχής... κινήτρων στις επιχειρήσεις. Αυτές τις πολιτικές θέσεις ο Γ. Παπανδρέου τις «βάφτισε» «κοινωνική πολιτική», οι οποίες θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας ...«δίκαιης κοινωνίας». Μια «δίκαιη κοινωνία», η οποία όπως είπε πρέπει να προχωρήσει στον «εξορθολογισμό του συστήματος της κοινωνικής πρόνοιας», θέτοντας σαν μοναδική και πρώτιστη «υποχρέωση της πολιτείας, την εξασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες»...

Στο ίδιο κοινωνικό μοντέλο, ο Γ. Παπανδρέου φιλοδοξεί να προχωρήσει σε «ριζική αποκέντρωση πολλών υπηρεσιών προς την Αυτοδιοίκηση», δηλαδή μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων στους Δήμους και τις Νομαρχίες, αφού όπως είπε πρέπει να συνδεθούν «με υπηρεσίες απασχόλησης, με υπηρεσίες κατάρτισης, με το σχολείο, αλλά και με την οικονομία και τις επιχειρήσεις». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά, θέτει σαν στόχο η εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων να περάσει μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εξάλλου, συνεχίζοντας να εμπαίζουν τους χιλιάδες συμβασιούχους, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ συνέχισαν και χτες την ανούσια αντιπαράθεσή τους. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης ξεχνώντας προφανώς ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν για χρόνια σε ομηρία χιλιάδες ανθρώπους, χτες ...ανακάλυψε ότι η ΝΔ που ακολουθεί την ίδια πολιτική «αθέτησε ρητές υποσχέσεις της». Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε ο ίδιος «κρύβεται πίσω από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρνείται να υιοθετήσει την τροπολογία που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και που κατέθεσε ξανά χτες, για τη λύση του θέματος».

Θέμα επίσης δημιουργήθηκε με δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ. Κολιοπάνου, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση» και ως εκ τούτου «δεν έχουν νόημα οι πρόωρες εκλογές». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο Ν. Αθανασάκης «άδειασε» το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και τον κάλεσε να «κάνει σχετική εισήγηση, για το πώς γίνεται μια ισχυρή αντιπολίτευση για να πέσει η κυβέρνηση», εκτός, πρόσθεσε «εάν έχει κάνει κάποια εισήγηση η οποία μας έχει διαφύγει»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ