Σάββατο 11 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ολα... ζάχαρη

Ανακοινώθηκε και επισήμως ότι το εργοστάσιο της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης» (ΕΒΖ), στη Λάρισα κλείνει. Ανάλογη εξέλιξη θα υπάρξει για το εργοστάσιο στην Ξάνθη, ενώ ουδείς εγγυάται ότι θα μείνουν σε λειτουργία τα υπόλοιπα τρία. Το κλείσιμο του εργοστασίου της Λάρισας - που ήρθε μετά την απόφαση της ΕΕ για δραστική μείωση της τιμής των τεύτλων και της ζάχαρης - θα εξαναγκάσει τους 4.000 και πλέον τευτλοπαραγωγούς στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας να εγκαταλείψουν μια δυναμική καλλιέργεια, η οποία τους άφηνε ένα καλό εισόδημα. Ταυτόχρονα 900 εργαζόμενοι του εργοστασίου της Λάρισας θα χάσουν τη δουλιά τους και εκατοντάδες άλλοι - μεταφορείς, εξαγωγείς κ.ά. - θα μείνουν ξεκρέμαστοι.

Τι απαντούν οι κυβερνώντες στις διαμαρτυρίες αγροτών και εργαζομένων γι' αυτή την εξέλιξη; Προσπαθούν να προλάβουν τις αντιδράσεις, υποσχόμενοι ότι στη θέση του εργοστασίου θα δημιουργηθεί μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης, η οποία θα λειτουργήσει σε δυο με τρία χρόνια. Για την παραγωγή βιοαιθανόλης - λένε - θα χρησιμοποιούνται και τεύτλα και στο νέο εργοστάσιο θα συνεχίσουν να δουλεύουν οι σημερινοί εργαζόμενοι, μετά από μετεκπαίδευσή τους στη νέα τεχνολογία.

«Ολα... ζάχαρη», δηλαδή, για την κυβέρνηση, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτές οι υποσχέσεις είναι «παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του». Η ουσία είναι ότι η τευτλοκαλλιέργεια συρρικνώνεται στη Θεσσαλία και μια ακόμα βιομηχανία κλείνει στη Λάρισα, όπου, όπως ανακοίνωσε το τοπικό Επιμελητήριο, στα τελευταία τρία χρόνια, έκλεισαν 4.000 επιχειρήσεις....


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ