ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΕΝ
Ικανοποιημένος από την απόδοση των "υπαλλήλων"

Για την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας" και την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων οι οδηγίες του Αμερικανού υπουργού Αμυνας προς την ελληνική κυβέρνηση

"Ικανοποίηση" ήταν η λέξη με την οποία χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Αθήνα και τις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ο. Κοέν.Ικανοποίηση, προφανώς, γιατί διαπίστωσε ότι τα "δεσμά" που σέρνουν την ελληνική κυβέρνηση πίσω από το άρμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής παραμένουν πανίσχυρα, και το κυριότερο, δεν αμφισβητούνται ούτε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση, την ΝΔ. Ικανοποίηση, γιατί οι οδηγίες που μετέφερε για την καταπολέμηση της "τρομοκρατίας" και για την ελληνοτουρκική προσέγγιση ήδη αποτελούν γνώμονα πλεύσης για την ελληνική κυβέρνηση!

"Είμαι ικανοποιημένος",δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας μετά τη μιας ώρας διάρκεια συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, "γιατί η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και να απαλλάξει τους πολίτες από τρομοκρατικές ενέργειες".

Οι δηλώσεις του Ο. Κοέν, έγιναν στο προαύλιο της αμερικανικής Πρεσβείας, μετά ακριβώς από τη συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη και λίγο πριν μεταβεί στην οδό Ρηγίλλης για να συναντήσει τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή. Νωρίτερα, το πρωί, ο Αμερικανός υπουργός δεν παρέλειψε να συναντήσει και τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, με τον οποίο "τα είπαν για ένα τέταρτο στο πόδι" στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, καθώς ο Ελληνας υπουργός έφευγε για τις Πρέσπες, ενώ ο Ο. Κοέν ερχόταν στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με το θέμα της τρομοκρατίας, ο Ο. Κοέν, αφού υπογράμμισε τη "δέσμευση" της Αθήνας να (συν)εργαστεί για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, επιχείρησε να γενικεύσει και να "ντύσει" ιδεολογικά αυτή την προσπάθεια. Μίλησε για τις τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν γίνει στις ΗΠΑ και τοποθέτησε το πρόβλημα της τρομοκρατίας ως παγκόσμιο πρόβλημα, που απαιτεί τη συνεργασία όλων των δημοκρατικών κοινωνιών, γιατί, όπως είπε, η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι ταυτόχρονα μάχη για την προάσπιση της δημοκρατίας.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε για τι είδους δεσμεύσεις έναντι των ΗΠΑ έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αφού πρώτα χαρακτήρισε την επίσκεψη Κοέν "ως πολύ θετική, επειδή βοηθά στην καλύτερη γνώση των θέσεων της κάθε κυβέρνησης. Και βεβαίως, αποδεικνύει, μετά την πρόσφατη κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, ότι οι δύο κυβερνήσεις συνεχίζουν, σε ένα κοινό πλαίσιο, να αντιμετωπίζουν υφιστάμενα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή", τόνισε:

"Είναι δεδομένη και δε διατυπώνεται για πρώτη φορά η θέση μας, η ισχυρή βούλησή μας να αντιμετωπίσουμε και να πατάξουμε την τρομοκρατία. Στην κατεύθυνση αυτή εργάζεται η αρμόδια ελληνική υπηρεσία, σε συνεργασία με ειδικούς εμπειρογνώμονες αντίστοιχων υπηρεσιών άλλων κρατών. Η καλύτερη εγγύηση, λοιπόν, που προσφέρουμε είναι η σθεναρή στάση μας να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, στο πλαίσιο μιας διεθνούς συνεργασίας, προκειμένου να έχουμε πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα".

Τα ελληνοτουρκικά

Το δεύτερο σκέλος των αμερικανικών οδηγιών, οι οποίες ήδη έχουν εισακουστεί, αφορούσε στα ελληνοτουρκικά. Η Ουάσιγκτον, κατά γνωστή και πάγια θέση της, απαιτεί την προώθηση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, παράλληλα με την προώθηση διευθετήσεων στα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στις δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν σημαντικό βήμα τη συμφωνία Παπανδρέου - Τζεμ για την εκκίνηση ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου. Δεν παραδέχτηκε ότι η χώρα του ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα ή στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ, είπε, ενισχύουν κάθε προσπάθεια που έχει στόχο τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ δύο σημαντικών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, συμμάχων της Αμερικής. Μια τέτοια προσπάθεια, είπε ο Ο. Κοέν, είναι ο επικείμενος διάλογος.

Ο Αμερικανός υπουργός μίλησε και για μια ακόμη, λιγότερο γνωστή, προσπάθεια. Πρόκειται για τη συμφωνία μεταξύ των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Ναυτικού Ελλάδας και Τουρκίας για υιοθέτηση "συμπεριφορών" αποφυγής εντάσεων. Η συμφωνία, είναι άτυπη και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης των Α/ΓΕΝ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο στις 20 - 21 του Μάη.

Οκτώ από τις αμερικανικές απαιτήσεις

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε την ακρίβεια χτεσινού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας "Το Βήμα", σύμφωνα με το οποίο οι αμερικανικές υπηρεσίας ασφαλείας, έχουν υποβάλει προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης πρόταση οκτώ σημείων για την αναδιάρθρωση της ελληνικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν η ακόλουθη:

"Είναι διαρκής η επικοινωνία των αρμοδίων ελληνικών υπηρεσιών με ξένους εμπειρογνώμονες των αντίστοιχων υπηρεσιών, όπως, εν προκειμένω, είναι οι εμπειρογνώμονες του FBI στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας, ανταλλάσσονται προβληματισμοί, δίνονται έγγραφα, τα οποία περιέχουν ιδέες και προτάσεις για συναφή θέματα. Τέτοια έγγραφα έχουν διακινηθεί, ανεπίσημα έγγραφα - NON PAPERS, όπως ονομάζονται - τα οποία περιέχουν διάφορες σκέψεις. Με αυτή την έννοια, μπορεί να πει κανείς ότι διατυπώνονται αυτές οι ιδέες, κατά καιρούς, αλλά δε θα πρέπει να συνδεθούν χρονικά με την επίσκεψη του ξένου αξιωματούχου κ. Σίεν, τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα. Είναι κάτι το οποίο ανάγεται στο παρελθόν και έχει σχέση με τη στενή συνεργασία, την επικοινωνία που υπάρχει μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών".

Η "στενή συνεργασία" που ανέφερε ο Δ. Ρέππας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", έχει να κάνει με τις εξής οκτώ προτάσεις των Αμερικανών:

Πρώτο,δημιουργία τμήματος ερευνών που θα αποτελείται από μία ευέλικτη ομάδα, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να επιλαμβάνεται άμεσα των τρομοκρατικών ενεργειών και να διεξάγει έρευνες για την αποκάλυψη των δραστών των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Δεύτερο,δημιουργία τμήματος διοικητικής υποστήριξης που θα έχει ως έργο την εξασφάλιση οικονομικών πόρων και το συντονισμό με άλλες υπηρεσίες.

Τρίτο,δημιουργία τμήματος πληροφοριών, με... προφανή ρόλο.

Τέταρτο,δημιουργία τμήματος εργαστηριακών ερευνών.

Πέμπτο,δημιουργία τμήματος πληροφορικής για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας.

Εκτο,τη δημιουργία τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης που θα μεριμνά για τη διασφάλιση των αναγκαίων τεχνικών μέσων.

Εβδομο,τη δημιουργία τμήματος Δημοσίων Σχέσεων που θα κρατά τις επαφές με τα ΜΜΕ.

Ογδοο,τη δημιουργία Τμήματος Εισαγγελίας που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του δικαστικού λειτουργού, ο οποίος θα εποπτεύει των ερευνών.

Ο υπουργός Τύπου, όταν ρωτήθηκε για τα συγκεκριμένα οκτώ σημεία της αμερικανικής πρότασης, υποστήριξε: "Δεν έχει διατυπωθεί τέτοιο έγγραφο, επίσημο, προκειμένου να δοθεί απάντηση από την ελληνική πλευρά. Είπα ότι είναι ιδέες, προβληματισμοί, προτάσεις, οι οποίες διατυπώνονται είτε προφορικά, είτε μέσω NON PAPER, προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης. Ολα αυτά αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν είναι καινούριο αυτό το φαινόμενο και εν πάση περιπτώσει, γνωρίζετε πολύ καλά ότι τέτοιου είδους συνεργασίες έχουν, πέραν της διάρκειας, και μια εχεμύθεια που τις διακρίνει".

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εδειξε τις "περγαμηνές" του!

Τις δικές του "περγαμηνές" για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στα Βαλκάνια επέδειξε ο Κ. Καραμανλής στον Ο. Κοέν κατά τη διάρκεια της ημίωρης συνάντησης που είχαν χθες. Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε στον Αμερικανό αξιωματούχο την ολοκληρωμένη πρόταση του κόμματός του για την ανοικοδόμηση των Βαλκανίων, η οποία, όπως είναι γνωστό, προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες για τον "εκδημοκρατισμό των Δυτικών Βαλκανίων", δηλαδή την επιβολή φιλικών καθεστώτων προς τη Δύση. Μάλιστα, ο Κ. Καραμανλής υπερηφανεύτηκε γιατί η πρότασή του έτυχε μεγάλης αποδοχής από τα κόμματα που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που "εκπροσωπούν την πλειοψηφία" στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο εκπρόσωπος του κόμματος, κυρίαρχο θέμα στη συνάντηση ήταν "ο ρόλος που μπορεί και πρέπει να έχει η Ελλάδα, όχι μόνο στην ανοικοδόμηση της ευρύτερης περιοχής της Βαλκανικής, αλλά κυρίως στην εμπέδωση της ειρήνης, ασφάλειας και της δημοκρατίας στα Βαλκάνια". Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε βέβαια να υπογραμμίσει "τον πρωτεύοντα ρόλο που μπορεί και πρέπει να έχει η Θεσσαλονίκη".

Συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό και η προοπτική που διανοίγεται μετά την απόφαση της "ομάδας των οκτώ", ενώ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Κ. Καραμανλής έθεσε τις γνωστές προϋποθέσεις (σεβασμό από την Τουρκία της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των υφιστάμενων συμβάσεων, εγκατάλειψη απειλής χρήσης βίας), ώστε να προχωρήσει ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συνάντηση που έγινε "σε πολύ καλό κλίμα" και παρουσία πολυμελών αντιπροσωπειών από τις δύο πλευρές, δε συζητήθηκε, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, το ζήτημα της τρομοκρατίας, αλλά μάλλον ήταν περιττό μετά την πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον Ν. Μπερνς.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι δηλώσεις του προκαλούν το λαϊκό αίσθημα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,μετά την επίσκεψή της στο εργοστάσιο ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ ΑΕ, δήλωσε για την επίσκεψη Κοέν:

"Οχι μόνο η επίσκεψη ήταν προκλητική, αλλά το ύφος και οι δηλώσεις του κυρίου Κοέν προκαλούν το λαϊκό αίσθημα.

Πρώτον,με τα συγχαρητήρια που δίνει στην ελληνική κυβέρνηση είναι ασυγκράτητος. Στην ουσία, δηλαδή, θέλει να εκθέσει την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας, βεβαίως, την αλήθεια. Και αποκάλυψε ότι είχαμε πάρα πολύ δίκιο που μιλάγαμε για διπλοπροσωπία της κυβέρνησης.

Δεύτερον,ο άνθρωπος αυτός ήρθε να κάνει εμπόριο όπλων, είναι πλασιέ όπλων. Καθαρά πράγματα. Και το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να πήρε πολλά okey, να το πω έτσι, όσον αφορά τα αμερικάνικα συμφέροντα, στον τρόπο που πρέπει να λυθούν το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και δικαιολογημένα είναι ευχαριστημένος.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να δώσει απάντηση και στην κυβέρνηση και στην αμερικάνικη πολιτική".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ