Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οκτώ από τις αμερικανικές απαιτήσεις

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε την ακρίβεια χτεσινού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας "Το Βήμα", σύμφωνα με το οποίο οι αμερικανικές υπηρεσίας ασφαλείας, έχουν υποβάλει προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης πρόταση οκτώ σημείων για την αναδιάρθρωση της ελληνικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν η ακόλουθη:

"Είναι διαρκής η επικοινωνία των αρμοδίων ελληνικών υπηρεσιών με ξένους εμπειρογνώμονες των αντίστοιχων υπηρεσιών, όπως, εν προκειμένω, είναι οι εμπειρογνώμονες του FBI στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας, ανταλλάσσονται προβληματισμοί, δίνονται έγγραφα, τα οποία περιέχουν ιδέες και προτάσεις για συναφή θέματα. Τέτοια έγγραφα έχουν διακινηθεί, ανεπίσημα έγγραφα - NON PAPERS, όπως ονομάζονται - τα οποία περιέχουν διάφορες σκέψεις. Με αυτή την έννοια, μπορεί να πει κανείς ότι διατυπώνονται αυτές οι ιδέες, κατά καιρούς, αλλά δε θα πρέπει να συνδεθούν χρονικά με την επίσκεψη του ξένου αξιωματούχου κ. Σίεν, τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα. Είναι κάτι το οποίο ανάγεται στο παρελθόν και έχει σχέση με τη στενή συνεργασία, την επικοινωνία που υπάρχει μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών".

Η "στενή συνεργασία" που ανέφερε ο Δ. Ρέππας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", έχει να κάνει με τις εξής οκτώ προτάσεις των Αμερικανών:

Πρώτο,δημιουργία τμήματος ερευνών που θα αποτελείται από μία ευέλικτη ομάδα, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να επιλαμβάνεται άμεσα των τρομοκρατικών ενεργειών και να διεξάγει έρευνες για την αποκάλυψη των δραστών των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Δεύτερο,δημιουργία τμήματος διοικητικής υποστήριξης που θα έχει ως έργο την εξασφάλιση οικονομικών πόρων και το συντονισμό με άλλες υπηρεσίες.

Τρίτο,δημιουργία τμήματος πληροφοριών, με... προφανή ρόλο.

Τέταρτο,δημιουργία τμήματος εργαστηριακών ερευνών.

Πέμπτο,δημιουργία τμήματος πληροφορικής για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας.

Εκτο,τη δημιουργία τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης που θα μεριμνά για τη διασφάλιση των αναγκαίων τεχνικών μέσων.

Εβδομο,τη δημιουργία τμήματος Δημοσίων Σχέσεων που θα κρατά τις επαφές με τα ΜΜΕ.

Ογδοο,τη δημιουργία Τμήματος Εισαγγελίας που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του δικαστικού λειτουργού, ο οποίος θα εποπτεύει των ερευνών.

Ο υπουργός Τύπου, όταν ρωτήθηκε για τα συγκεκριμένα οκτώ σημεία της αμερικανικής πρότασης, υποστήριξε: "Δεν έχει διατυπωθεί τέτοιο έγγραφο, επίσημο, προκειμένου να δοθεί απάντηση από την ελληνική πλευρά. Είπα ότι είναι ιδέες, προβληματισμοί, προτάσεις, οι οποίες διατυπώνονται είτε προφορικά, είτε μέσω NON PAPER, προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης. Ολα αυτά αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν είναι καινούριο αυτό το φαινόμενο και εν πάση περιπτώσει, γνωρίζετε πολύ καλά ότι τέτοιου είδους συνεργασίες έχουν, πέραν της διάρκειας, και μια εχεμύθεια που τις διακρίνει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ