Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατέπλευσαν ρωσικές, ιταλικές και αγγλικές δυνάμεις

Απόβαση, παρουσία των Μέσων Ενημέρωσης, πραγματοποίησαν χτες το πρωί στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης οι Ρώσοι στρατιώτες, που μέχρι αύριο θα πρέπει να έχουν φτάσει στο Κόσσοβο, για να τοποθετηθούν στις τρεις Διοικητικές ζώνες, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Συνολικά έφτασαν 450 Ρώσοι στρατιώτες και 136 οχήματα κυρίως μεταφοράς προσωπικού. Η ρώσικη δύναμη ξεκίνησε πριν από 6 μέρες από τη Σεβαστούπολη και μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πέντε πλοία του πολεμικού Ναυτικού.

Είναι η δεύτερη φορά που ρώσικες στρατιωτικές δυνάμεις διέρχονται από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό τα Βαλκάνια. Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 1916, όταν η Ρωσία, μετά την επίκληση της ΑΝΤΑΝΤ, έστειλε δύο ταξιαρχίες πεζικού, για να συμμετέχουν στο μέτωπο της Σερβίας. Από τις μάχες του πρώτου παγκόσμιου πολέμου μόνο στα συμμαχικά νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης υπάρχουν θαμμένοι 400 Ρώσοι αξιωματικοί και οπλίτες. Και σήμερα 83 χρόνια μετά έρχονται με τον ίδιο προορισμό. Και τις δύο φορές οι ρώσικες δυνάμεις διήλθαν από τη Θεσσαλονίκη για να συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που ανάβουν οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή, στο πλαίσιο της επεκτατικής τους πολιτικής και της πολιτικής εξεύρεσης νέων αγορών και σφαιρών επιρροής.

Χθες βράδυ η ρώσικη δύναμη πραγματοποίησε στρατιωτικές επιδείξεις επιθεωρούμενη από τον Ρώσο Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη κ. Βίκτορ Μπόικο.

Νωρίτερα ο κ. Μπόικο μιλώντας για την άφιξη των Ρώσων χαρακτήρισε τους στρατιώτες ως "ειρηνοποιούς" και όταν ρωτήθηκε για το αν θα τελούν κάτω από τις διαταγές των Αγγλων, των Γάλλων και των Γερμανών, στις ζώνες των οποίων θα εγκατασταθούν, έσπευσε να δηλώσει πως: "Θα εκτελούν τις διαταγές του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλεων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας", οι οποίες όμως θα είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ...

Στο μεταξύ, χθες, κατέπλευσε στη Θεσσαλονίκη ακόμη ένα ιταλικό πλοίο, το οποίο μετέφερε 100 οχήματα και 30 κοντέινερ με οπλισμό, με προορισμό το Κόσσοβο. Μέχρι αργά το βράδυ αναμενόταν και ένα αγγλικό πλοίο, για να φορτώσει τα οχήματα του στρατιωτικού τμήματος, που αναχώρησε από το Κόσσοβο τις προηγούμενες μέρες για να επιστρέψει στην Αγγλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ