Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανεπιθύμητος στη χώρα μας ο υπουργός του Πολέμου

Μεγάλο συλλαλητήριο και μαχητική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία χτες το απόγευμα, έκφραση διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στην Αθήνα

"Ο υπουργός του πολέμου είναι ανεπιθύμητος στην Ελλάδα". Αυτό βροντοφώναξαν χιλιάδες λαού, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ, πολλών σωματείων εργαζομένων και άλλων μαζικών οργανώσεων και πορεύτηκαν στην πρεσβεία των δολοφόνων για άλλη μια φορά. "Κλίντον και Κοέν φονιάδες των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών", ήταν το κεντρικό σύνθημα της "θερμής" υποδοχής που επιφύλαξαν στο ιμπεριαλιστικό γεράκι οι φιλειρηνιστές.

Η συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στο Σύνταγμα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Κ. Κορτζίδη προέδρου της ΠΕΔΥΕ και πρώην δημάρχου Ελληνικού και της Χριστίνας Τσεντούρου εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ο Κ. Κορτζίδης, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε: "Διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας στην εγκληματική πολιτική των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στα Βαλκάνια. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να πούμε σ' αυτό το γεράκι του ιμπεριαλιστικού πολέμου ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο. Ο Κοέν ήρθε στη χώρα μας για να εκφράσει, για άλλη μια φορά, τις ευχαριστίες στην ελληνική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο βρώμικο πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Οι ευχαριστίες αυτές δείχνουν πόσο δίκιο είχαμε, όταν καταγγέλλαμε τον απαράδεκτο ρόλο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο Κοέν, συνέχισε ο ομιλητής, ήρθε στη χώρα μας για να συζητήσει τη ρύθμιση προβλημάτων, που σχετίζονται με το ρόλο που καλείται να παίξει η χώρα μας, ειδικότερα η Θεσσαλονίκη, στην ανοικοδόμηση, όπως λένε, των Βαλκανίων. Τεράστια κέρδη θα επενδυθούν πάνω στα ερείπια, στο αίμα και τη δυστυχία των λαών των Βαλκανίων, με στόχο των εκσυγχρονισμό και τον εκπολιτισμό τους, έτσι ώστε να τους δέσουν χειροπόδαρα. Ξέρουμε πολύ καλά πως, αργά ή γρήγορα, οι λαοί θα ξεσηκωθούν, θα παλέψουν για την ανατροπή της "νέας τάξης πραγμάτων". Τη σημερινή συγκέντρωση τη θεωρούν τρομοκρατική, ίσως γι' αυτό να χτύπησαν την ειρηνική διαμαρτυρία των νέων της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη. Ηθελαν να δηλώσουν πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τα δώσει όλα".

Στη συνέχεια χαιρέτισε και η Χριστίνα Τσεντούρου, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, η οποία τόνισε ότι η χτεσινή συγκέντρωση "εκφράζει την αντίθεση του λαού μας, της εργατικής τάξης και της νεολαίας ενάντια στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και στους φορείς αυτού του πολέμου. Αυτοί οι φορείς με κάθε ευκαιρία έστειλαν τα συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή τη φορά, στο πρόσωπο του Ο. Κοέν, τον οποίο όλος ο λαός μας τον κήρυξε ανεπιθύμητο. Είναι εγκληματίας πολέμου. Ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας είναι η άλλη πλευρά του καθημερινού πολέμου, που ξετυλίγει το κεφάλαιο ενάντια στην εργατική τάξη. Ομως, ο λαός της χώρας μας θεώρησε ως πρώτο ταξικό καθήκον να συμπαραταχτεί στο πλευρό του δοκιμαζόμενου γιουγκοσλαβικού λαού. Συνεχίζουμε την επίμονη, επίπονη πάλη με την εργατική τάξη όλων των λαών των Βαλκανίων γιατί ο εχθρός είναι ένας, είναι κοινός. Ο ιμπεριαλισμός".

Μαχητική πορεία

Η δυναμική συγκέντρωση εξελίχθηκε σε μαχητική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, συνοδευόμενη από πανίσχυρες αστυνομικές δυνάμεις, γεγονός που προκάλεσε την οργή των διαδηλωτών, οι οποίοι βροντοφώναξαν: "Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στους ιμπεριαλιστές κάνετε τις πλάτες". Συγκλονιστική ήταν η συμμετοχή της νεολαίας, η οποία έδωσε μια ακόμα φορά το "παρών" κάτω από τα πανό της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη". Ανάλογη ήταν και η συμμετοχή των εργαζομένων από διάφορα σωματεία, καθώς και από το ΠΑΜΕ.

"Οι φονιάδες στη γειτονιά μας, αν δεν ξεσηκωθούμε έρχεται η σειρά μας", "Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός", "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", είναι τα συνθήματα που συγκλόνισαν και πάλι το κέντρο της Αθήνας. Οι διαδηλωτές έφτασαν στην πρεσβεία, που ήταν κι αυτή περικυκλωμένη από δυνάμεις των ΜΑΤ όπου και διαλύθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ