Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αγορά δε λύνει τα προβλήματα

Η έκθεση του ΟΗΕ για την "ανθρώπινη ανάπτυξη" ανάμεσα στ' άλλα υπογραμμίζει: Πρώτον. Το 20% των πλουσιοτέρων κατοίκων του πλανήτη εισπράττει το 86% του παγκόσμιου εισοδήματος. Το 20% των φτωχότερων κατοίκων εισπράττει μόνο το 1% αντίστοιχα. Ετσι η σχέση των πλουσιοτέρων κατοίκων με τους φτωχότερους από 30 προς 1 που ήταν το 1960, έφτασε στο 74 προς 1 το 1997.

Δεύτερον. Οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν προσωπική περιουσία που υπερβαίνει το σύνολο του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος των 35 φτωχότερων χωρών του πλανήτη με πληθυσμό 600.000.000 άτομα.

***

Είναι φανερό απ' τα στοιχεία αυτά ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Τα στοιχεία αυτά πρώτα - πρώτα επιβεβαιώνουν τη δράση του νόμου της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης όπου στον ένα πόλο συγκεντρώνεται ο πλούτος, η πολυτέλεια, η διαφθορά και στον άλλο, η εργατική τάξη, η φτώχεια, η ανέχεια και η ανεργία. Ο Κ. Μαρξ μάλιστα διευκρίνισε ότι "η φτώχεια (του εργαζόμενου) είναι αντιστρόφως ανάλογη προς τα βάσανα της δουλιάς του". (Κ. Μαρξ, Κεφάλαιο, τομ. 1, σελ. 667, εκδ. "Σύγχρονη Εποχή").

Πέρα από αυτό, τα στοιχεία αποδείχνουν ότι ο καπιταλισμός και η αγορά δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της κοινωνίας. Ολες οι χώρες τώρα και οι πλούσιες και οι φτωχές, έχουν αγορά αλλά τα προβλήματα όχι μόνο δε λύνονται αλλά οξύνονται. Φυσικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φτωχές χώρες και η εργατική τάξη είτε ανήκει σε πλούσια είτε σε φτωχή χώρα.

***

Τέλος, οι αστοί ιδεολόγοι υποστηρίζουν ότι η "παγκοσμιοποίηση" πρέπει να γίνει ανθρωποκεντρική, δηλαδή ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για να μειωθούν οι ανισότητες ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς και ανάμεσα στις πλούσιες και στις φτωχές χώρες. Η "παγκοσμιοποίηση" είναι συνώνυμο του ιμπεριαλισμού και ο ιμπεριαλισμός αρνείται τον ανθρωπισμό, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Και επειδή οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών χωρών βλέπουν κοινωνικές εκρήξεις, άλλαξαν το χαραχτήρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εδωσαν τη δυνατότητα με βάση τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και τη συνθήκη του Αμστερνταμ αντίστοιχα να συγκροτούνται πολυεθνικές στρατιωτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίζουν δήθεν κρίσεις, ουσιαστικά κοινωνικές εξεγέρσεις. Ο Τόμας Φρίντμαν των "Νιου Γιορκ Τάιμς", είναι πιο κυνικός. Γράφει στις 28/3/1999: "Το αόρατο χέρι της αγοράς δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την αόρατη γροθιά... Η αόρατη γροθιά... ονομάζεται "αμερικανικός στρατός, αεροπορία, ναυτικό"".

***

Είναι φανερό λοιπόν ότι έχουν υπερωριμάσει οι αντικειμενικές συνθήκες για τον κοινωνικό μετασχηματισμό της κοινωνίας για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Εναλλακτική λύση στην "παγκοσμιοποίηση" είναι μόνο ο σοσιαλισμός. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

Κ. ΚΑΠΠΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ