Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Βέτο" στο ρουσφέτι

Το "ρουσφέτι" στην Ελλάδα ανθεί. Και αν το ρουσφέτι στη χώρα μας "πάει σύννεφο" - όπως λέει και ο λαός - αυτό οφείλεται στη διαιώνιση και στη διόγκωση ορισμένων προβλημάτων που ταλανίζουν τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Αυτά τα μεγάλα προβλήματα - που διαιωνίζονται - αξιοποιήθηκαν και συνεχίζουν να αξιοποιούνται από τα 2 μεγάλα κόμματα σαν ο πιο "κατάλληλος" και αποδοτικός μηχανισμός συλλογής ψήφων για να μπορούν να εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία. Καθώς η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική τροχιά(οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το νωρίτερο σε λίγους μήνες και το αργότερο το Σεπτέμβρη του 2000), ο οχετός των προεκλογικών υποσχέσεων και παροχών, άρχισε ήδη με τις εξαγγελίες που γίνονται σε καθημερινή βάση από τις πολιτικές ηγεσίες διαφόρων υπουργείων.

Μερικά από αυτά τα προβλήματα, που αξιοποιούνται ρουσφετολογικά, είναι και τα εξής: Πρώτον, η παραγωγική αναδιάρθρωση και προσαρμογή της οικονομίας στις συνθήκες που απορρέουν από την ενσωμάτωση στην ΕΕ, που περιορίζει τις θέσεις απασχόλησης και διογκώνει το πρόβλημα της ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ιδιαίτερα στους νέους, τις γυναίκες και τους κατοίκους των λεγόμενων "προβληματικών" νομών ή περιοχών της χώρας. Δεύτερον, η ανυπαρξία ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ καθώς επίσης και η προγραμματισμένη ένταξη των διαφόρων περιοχών της χώρας σε ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΛΗΣ, ώστε να είναι προκαθορισμένο πού και με ποιους όρους και προϋποθέσεις μπορεί κάποιος να κτίσει την πρώτη κατοικία ή το εξοχικό του, που είναι επίσης και μια από τις κύριες αιτίες των καταπατήσεων εκτάσεων του δημοσίου, την ανέγερση αυθαιρέτων κλπ. Τρίτον, τα ΧΡΕΗ Ελλήνων πολιτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που οφείλονται σε απλήρωτα δάνεια, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή στα ασφαλιστικά ταμεία, κάτω από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σαν συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής. Πολλά από τα παραπάνω προβλήματα, παραμένουν μέχρι σήμερα άλυτα, σκόπιμα, για καθαρά μικροκομματικές, μικροπολιτικές σκοπιμότητες των κομμάτων που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία. Ετσι, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας και τη "λύση" του με αθρόες ρουσφετολογικές προσλήψεις, κυρίως στο δημόσιο τομέα. Οπως σε κάθε προεκλογική περίοδο, έτσι και τώρα, επαναλαμβάνεται η ιστορία.

Το κυβερνών κόμμα καθώς αυτό έχει το μαχαίρι και κόβει όπως θέλει το πεπόνι, άρχισε από τώρα να κάνει ψηφοθηρία μοιράζοντας ρουσφέτια (χωρίς η αξιωματική αντιπολίτευση να πάει πίσω) και υπόσχεται: Μια θέση απασχόλησης στο δημόσιο (μόνιμη ή προσωρινή) σε μερικές χιλιάδες ανέργους, με τον όρο ότι οι ίδιοι και οι συγγενείς τους θα προσφέρουν σε αντάλλαγμα την ψήφο τους, νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών και άλλων παρανομιών και παραβάσεων που έχουν γίνει από εκείνους που έκαναν καταπατήσεις εκτάσεων του δημόσιου ή έχτισαν αυθαίρετο σπίτι (πρώτη κατοικία για να βάλουν το κεφάλι κάτω από κεραμίδι ή εξοχικό σε περιοχή που δεν έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλης ή έκτισαν σε δασική έκταση) με την καταβολή ενός συμβολικού τιμήματος στη λογική του "πληρώστε και σώστε" καθώς επίσης και ρυθμίσεις στη λογική του "πληρώστε και σώστε", σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή άλλα χρέη στο δημόσιο.

Από την άποψη αυτή, είναι εύστοχη η χτεσινή παρέμβαση του ΚΚΕ που με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, καλεί τους εργαζόμενους να προβάλλουν βέτο στο ρουσφέτι και να αντισταθούν οργανώνοντας το δικό τους μέτωπο αντίστασης και ενισχύοντας τον ταξικό εργατικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ