Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το κεφάλαιο δεν έχει αναστολές μπροστά στο κέρδος

Στο εργοστάσιο "ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ ΑΕ" περιόδευσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κόμματος

Ξανά κοντά στον εργαζόμενο λαό βρέθηκε χτες η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,σε μια από τις τακτικές περιοδείες της σε χώρους δουλιάς, κάνοντας πράξη τη δέσμευση των κομμουνιστών "κοντά στον λαό, μαζί του στους αγώνες". Η Αλέκα Παπαρήγα παρακολούθησε την παραγωγική διαδικασία στο εργοστάσιο παραγωγής κλιματιστικών "Φυρογένης" και αντάλλαξε απόψεις με τους εργάτες του. Μαζί της ο Κ. Παρασκευάς μέλος του Πολιτικού Γραφείου, ο Μ. Κοψίδης μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και συνδικαλιστές από τον κλάδο μετάλλου.

Μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της επιχείρησης Χ. Φυρογένη ακολούθησε ομιλία της σε συγκέντρωση των εργαζομένων που με ιδιαίτερη χαρά υποδέχτηκαν το κλιμάκιο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

"Μεγάλα πολυεθνικά μεγαθήρια έρχονται, πουλάνε φτηνά προϊόντα και ασκούν πίεση στην ελληνική αγορά, εκτοπίζοντας επιχειρήσεις. Το κεφάλαιο δεν έχει αναστολές μπροστά στα κέρδη - και μάλιστα στα Βαλκάνια γι' αυτό έγινε και πόλεμος - η Ελλάδα όμως έχει αναπτυξιακές δυνατότητες, δεν είναι ψωροκώσταινα, ούτε ο λαός έχει ανάγκη ξένους επιχειρηματίες να τον σώσουν", τόνισε για τη χώρα μας αρχίζοντας την ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα. Αναφερόμενη στη θέση του ΚΚΕ ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που "έχουν θεσμοθετήσει την πλήρη ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και εμπορευμάτων" κάλεσε τους εργαζόμενους να προβληματιστούν "για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ΟΝΕ που εξυπηρετεί συμφέροντα της ολιγαρχίας".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της αναφέρθηκε στις εργασιακές σχέσεις λέγοντας: "Υπάρχει ένα πλαίσιο πλήρους αυθαιρεσίας των εργασιακών σχέσεων. Σήμερα με τη συμπίεση προς τα κάτω των εισοδημάτων, την κατάργηση της κανονικής δουλιάς, τη μερική απασχόληση, την ελευθερία στις απολύσεις, δεν μπορεί ο εργαζόμενος να νιώθει εξασφαλισμένος. Και εσείς πρέπει να ενδιαφέρεστε για όλη την εργατική τάξη, γιατί όταν όλη πάει κατά διαβόλου θα πάτε κι εσείς. Δεν υπάρχουν νησίδες ευημερίας".

Σχετικά με το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, σημείωσε: "Είμαστε στο παρά πέντε να αλλάξει και το καθεστώς της κοινωνικής ασφάλισης. Τα ταμεία είναι χρεοκοπημένα. Τα νοσοκομεία έχουν ελλείμματα. Τα νοσοκομεία χρεώνουν τα ταμεία και τα ταμεία ή πρέπει να χρεώσουν εργαζόμενους ή να κηρύξουν χρεοκοπία. Κι αν μερικά πράγματα άφησαν οι εργαζόμενοι, με ευθύνη και του συνδικαλιστικού κινήματος, να περάσουν εμείς θεωρούμε ότι το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να χαθεί. Πρέπει να αντιδράσουμε. Αυτό είναι ένα ζήτημα που το βάζουμε άμεσα σαν θέμα πάλης".

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στο θέμα της παιδείας τόνισε μεταξύ άλλων: "Διαμορφώνεται παιδεία δύο ταχυτήτων, να βγάζει εργάτες του σωρού, τα παιδιά της εργατικής τάξης και της αγροτιάς και από τα Πανεπιστήμια να αποφοιτά η ελίτ. Ενα 30 με 40% των παιδιών έμεινε στον τόπο σε πολλές περιοχές φέτος. Κι αυτά που πέρασαν, πέρασαν με χαμηλούς βαθμούς που δεν ξέρουμε τι θα γίνει του χρόνου".

Για το θέμα του πολέμου η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι ο πόλεμος στα Βαλκάνια δεν τελείωσε και ότι "αυτή τη στιγμή μοιράζονται αγορές και θα έχουμε και νέο γύρο πολέμου", καθώς "η Ελλάδα είναι στο κέντρο μιας περιοχής μεγάλων αναμετρήσεων".

Τελειώνοντας την ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα δέχτηκε ερωτήσεις για τη θέση του Κόμματος για τους αλλοδαπούς, απαντώντας τόνισε: "Εμείς παλεύουμε να εξαλειφθούν οι αιτίες της μετανάστευσης που είναι πολιτικές και κοινωνικές και καλούμε ενωμένοι να παλέψουμε αυτές τις αιτίες. Λέμε βεβαίως να υπάρχει έλεγχος στα σύνορα, να υπάρχει καταγραφή, να πειθαρχούν στους νόμους και να τιμωρούνται αν τους παραβιάζουν, να έχουν ίσα μεροκάματα, να οργανωθούν στα σωματεία. Δε συμφωνούμε ότι η αύξηση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα ταυτίζεται με τους Αλβανούς, έχουν μια συμμετοχή, αλλά το έγκλημα δεν έχει χρώμα αλβανικό. Επίσης, θέση μας είναι και ότι η αστυνομία πρέπει να αναδιοργανωθεί και να εκδημοκρατιστεί".

Τέλος, ζητήθηκε από την Αλέκα Παπαρήγα να σχολιάσει την τοποθέτηση στη θέση του διοικητή του ΙΚΑ του Μ. Νεκτάριου και με τη σειρά της τόνισε: "Η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει σ' αυτή τη θέση έναν πιο ικανό στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Πρώτη του δουλιά ήταν τα περιουσιακά στοιχεία του ΙΚΑ που τα έδωσε για αξιοποίηση σε ιδιώτη. Μέσω αυτής της οδού προχωρά πιο αποφασιστικά στη διαδικασία του χρηματιστηρίου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ