Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΕΝ
Ικανοποιημένος από την απόδοση των "υπαλλήλων"

Για την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας" και την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων οι οδηγίες του Αμερικανού υπουργού Αμυνας προς την ελληνική κυβέρνηση

"Ικανοποίηση" ήταν η λέξη με την οποία χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Αθήνα και τις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ο. Κοέν.Ικανοποίηση, προφανώς, γιατί διαπίστωσε ότι τα "δεσμά" που σέρνουν την ελληνική κυβέρνηση πίσω από το άρμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής παραμένουν πανίσχυρα, και το κυριότερο, δεν αμφισβητούνται ούτε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση, την ΝΔ. Ικανοποίηση, γιατί οι οδηγίες που μετέφερε για την καταπολέμηση της "τρομοκρατίας" και για την ελληνοτουρκική προσέγγιση ήδη αποτελούν γνώμονα πλεύσης για την ελληνική κυβέρνηση!

"Είμαι ικανοποιημένος",δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας μετά τη μιας ώρας διάρκεια συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, "γιατί η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και να απαλλάξει τους πολίτες από τρομοκρατικές ενέργειες".

Οι δηλώσεις του Ο. Κοέν, έγιναν στο προαύλιο της αμερικανικής Πρεσβείας, μετά ακριβώς από τη συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη και λίγο πριν μεταβεί στην οδό Ρηγίλλης για να συναντήσει τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή. Νωρίτερα, το πρωί, ο Αμερικανός υπουργός δεν παρέλειψε να συναντήσει και τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, με τον οποίο "τα είπαν για ένα τέταρτο στο πόδι" στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, καθώς ο Ελληνας υπουργός έφευγε για τις Πρέσπες, ενώ ο Ο. Κοέν ερχόταν στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με το θέμα της τρομοκρατίας, ο Ο. Κοέν, αφού υπογράμμισε τη "δέσμευση" της Αθήνας να (συν)εργαστεί για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, επιχείρησε να γενικεύσει και να "ντύσει" ιδεολογικά αυτή την προσπάθεια. Μίλησε για τις τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν γίνει στις ΗΠΑ και τοποθέτησε το πρόβλημα της τρομοκρατίας ως παγκόσμιο πρόβλημα, που απαιτεί τη συνεργασία όλων των δημοκρατικών κοινωνιών, γιατί, όπως είπε, η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι ταυτόχρονα μάχη για την προάσπιση της δημοκρατίας.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε για τι είδους δεσμεύσεις έναντι των ΗΠΑ έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αφού πρώτα χαρακτήρισε την επίσκεψη Κοέν "ως πολύ θετική, επειδή βοηθά στην καλύτερη γνώση των θέσεων της κάθε κυβέρνησης. Και βεβαίως, αποδεικνύει, μετά την πρόσφατη κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, ότι οι δύο κυβερνήσεις συνεχίζουν, σε ένα κοινό πλαίσιο, να αντιμετωπίζουν υφιστάμενα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή", τόνισε:

"Είναι δεδομένη και δε διατυπώνεται για πρώτη φορά η θέση μας, η ισχυρή βούλησή μας να αντιμετωπίσουμε και να πατάξουμε την τρομοκρατία. Στην κατεύθυνση αυτή εργάζεται η αρμόδια ελληνική υπηρεσία, σε συνεργασία με ειδικούς εμπειρογνώμονες αντίστοιχων υπηρεσιών άλλων κρατών. Η καλύτερη εγγύηση, λοιπόν, που προσφέρουμε είναι η σθεναρή στάση μας να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, στο πλαίσιο μιας διεθνούς συνεργασίας, προκειμένου να έχουμε πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα".

Τα ελληνοτουρκικά

Το δεύτερο σκέλος των αμερικανικών οδηγιών, οι οποίες ήδη έχουν εισακουστεί, αφορούσε στα ελληνοτουρκικά. Η Ουάσιγκτον, κατά γνωστή και πάγια θέση της, απαιτεί την προώθηση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, παράλληλα με την προώθηση διευθετήσεων στα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στις δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν σημαντικό βήμα τη συμφωνία Παπανδρέου - Τζεμ για την εκκίνηση ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου. Δεν παραδέχτηκε ότι η χώρα του ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα ή στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ, είπε, ενισχύουν κάθε προσπάθεια που έχει στόχο τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ δύο σημαντικών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, συμμάχων της Αμερικής. Μια τέτοια προσπάθεια, είπε ο Ο. Κοέν, είναι ο επικείμενος διάλογος.

Ο Αμερικανός υπουργός μίλησε και για μια ακόμη, λιγότερο γνωστή, προσπάθεια. Πρόκειται για τη συμφωνία μεταξύ των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Ναυτικού Ελλάδας και Τουρκίας για υιοθέτηση "συμπεριφορών" αποφυγής εντάσεων. Η συμφωνία, είναι άτυπη και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης των Α/ΓΕΝ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο στις 20 - 21 του Μάη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα απονείμουν ρόλους στους υποτελείς (2000-10-06 00:00:00.0)
ΓΗΝ ΚΑΙ ΥΔΩΡ έδωσε στον Κοέν η κυβέρνηση (1999-07-15 00:00:00.0)
Η σειρά της Αθήνας για "επιθεώρηση" (1999-07-14 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστική "ευγνωμοσύνη" για τις "διευκολύνσεις" (1999-07-14 00:00:00.0)
Στη γραμμή Μητσοτάκη για "τρομοκρατία" (1999-03-10 00:00:00.0)
Πιέσεις, σύγχυση και πανικός (1996-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ