ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μαχητικά για την απεργία

Η ανάγκη να δυναμώσει ο αγωνιστικός και αντιμονοπωλιακός συντονισμός όλων των λαϊκών στρωμάτων φανερώνεται μπροστά στη μάχη της γενικής απεργίας στις 26 Σεπτέμβρη. Απειλείται η ίδια η επιβίωση όλο και περισσότερων λαϊκών οικογενειών. Το εισόδημα συρρικνώνεται αμείωτα. Υγεία και Πρόνοια ιδιωτικοποιούνται, ενώ το κόστος της εκπαίδευσης γίνεται ασήκωτο για τα λαϊκά νοικοκυριά. Τα χαράτσια και η φοροεπιδρομή ωθούν τις λαϊκές οικογένειες στα όρια της φτώχειας και, σε αρκετές περιπτώσεις, κάτω απ' αυτά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Απεργία καλείται να δώσει μια βροντερή απάντηση απέναντι στον καταστροφικό «τυφώνα» που έχει πλήξει την εργατική οικογένεια, τα λαϊκά νοικοκυριά, και στο νέο που έρχεται, να δυναμώσει την οργάνωση της εργατικής τάξης, την ταξική της ενότητα, την κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες ενάντια στον κοινό τους αντίπαλο, να δυναμώσει τη λαϊκή συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια. Ακριβώς επειδή τα προβλήματα αφορούν το σύνολο της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, είναι ζήτημα επιτακτικό η ενίσχυση της δράσης που θα αποκαλύπτει τις αιτίες που γεννούν τα λαϊκά βάσανα, θα συμβάλλει στον απεγκλωβισμό λαϊκών στρωμάτων από αυταπάτες και εκβιασμούς, θα συσπειρώνει δυνάμεις ενάντια σε όσους θυσιάζουν τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας», δίνοντας πνοή και προοπτική συνολικά στο λαϊκό κίνημα.

Ο καθορισμός του κατώτερου βασικού μισθού με νόμο, που σημαίνει κατάργηση στην ουσία του κατώτερου μισθού και των Συλλογικών Συμβάσεων, μεροκάματα Βουλγαρίας για όλους. Η πλήρης κατάργηση του 8ωρου και εφαρμογή εργάσιμου χρόνου με μονομερή απόφαση του εργοδότη και κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Η μείωση έως κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών στα Ασφαλιστικά Ταμεία, η σύνταξη στα 70, η μείωση των συντάξεων και η παράλληλη αύξηση των 4.500 ενσήμων στα 6.000 για την εξασφάλιση της ελάχιστης σύνταξης. Η κατάργηση της αποζημίωσης για την απόλυση. Οι δραστικές περικοπές σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, η παράδοση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών και του δημόσιου πλούτου προς όφελος μεγαλοεπιχειρηματιών με τις ιδιωτικοποιήσεις. Ολα μαζί αποτελούν ένα θανατηφόρο μείγμα που στέλνει στην κόλαση τους εργαζόμενους.

Ετσι, μπροστά στην απεργία αποκτά ξεχωριστή σημασία η διαδικασία για την οργάνωση των εργαζομένων μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς. Συσκέψεις, συνελεύσεις, συζητήσεις άνθρωπο τον άνθρωπο, μπορούν και πρέπει να βάζουν κάθε φορά κι από ένα λιθαράκι σε αυτήν την κατεύθυνση. Χρειάζεται, λοιπόν, επίμονα, δημιουργικά, συστηματικά, ολόπλευρα να αναπτύξουν τα συνδικάτα δράσεις που θα βοηθούν στην αγωνιστική συσπείρωση και δράση των εργαζομένων. Να μετατραπούν οι τόποι δουλειάς σε χώρους αντιπαράθεσης και ανοιχτής, θαρρετής αναμέτρησης με τους εκβιασμούς και τις αυταπάτες που καλλιεργεί η μεγαλοεργοδοσία, αποκάλυψης και αποδυνάμωσης του ρόλου των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων.

Να παρθούν αποφάσεις για συμμετοχή και οργάνωση από τους ίδιους τους εργάτες της απεργίας μαζί με τα ταξικά συνδικάτα. Κανένας δε μένει ανεπηρέαστος από την αντιλαϊκή «θύελλα». Ακόμη και όσοι δουλεύουν σε επιχειρήσεις που δεν έχουν γίνει μειώσεις μισθών, βιώνουν τις συνέπειες της ακρίβειας, της εμπορευματοποίησης των Υγείας - Πρόνοιας - Παιδείας, των χαρατσιών που εξανεμίζουν τον όποιο μισθό. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι καλούνται να πάρουν απόφαση για αγώνα βγάζοντας συμπεράσματα από το σύνολο της ζωής τους. Η απεργία στις 26 του Σεπτέμβρη πρέπει να συνεισφέρει αποφασιστικά σε αυτήν την κατεύθυνση και στην παραπέρα κλιμάκωση.

Απόφαση για ρήξη ή υποταγή

Γρηγοριάδης Κώστας

Το εύρος και το βάθος της σφαγής που έχει υποστεί μέχρι τώρα ο λαός παρουσίασε με περίσσια ταξική υπερηφάνεια ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας χτες στο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας προκειμένου να πείσει τους ξένους και εγχώριους κεφαλαιοκράτες ότι οι «επενδύσεις» τους έχουν εγγυημένη και υψηλή κερδοφορία. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που επέλεξε να παρουσιάσει στο «εκλεκτό ακροατήριο» και που για ευνόητους λόγους αποφεύγει να τα πολυδιαφημίζει ενώπιον του λαού. Το πρώτο αφορά βέβαια τη μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους»: «Οι μισθοί και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχουν μειωθεί δραματικά (!) ακολουθώντας τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και την ύφεση. Αυτό προκάλεσε μια ταχεία βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους», υπογράμμισε ο υπουργός, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι έχει επιτευχθεί, σε σημαντικό βαθμό ο στόχος της φτηνής εργατικής δύναμης. Το δεύτερο που ανέδειξε με καμάρι είναι ότι οι δαπάνες για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, δηλαδή οι δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, τείνουν να πιάσουν «πάτο». «Εάν επιτευχθεί η μείωση των δαπανών μετά και το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα είναι μια από τις χώρες με το μικρότερο ποσοστό δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ»(!), καυχήθηκε ξετσίπωτα ο Γ. Στουρνάρας. Από κοντά ο πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) Τ. Αθανασόπουλος, που διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει γι' αυτούς το νέο «Ελ Ντοράντο». Ολα αυτά όμως βοηθούν το λαό να συνειδητοποιήσει μια μεγάλη αλήθεια. Οτι τα (αμέτρητα) μέτρα δεν παίρνονται για την αντιμετώπιση της «κρίσης χρέους» και των ελλειμμάτων αλλά για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της κερδοφορίας. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία σωτηρία για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, όσο δεν αποφασίζουν να στρέψουν την πάλη τους κατευθείαν στην καρδιά του αντίπαλου, στην οικονομική και πολιτική εξουσία των μονοπωλίων.

«Σωτήρες» των εφοπλιστών

Να σώσει τους ακτοπλόους εφοπλιστές, να βγουν αλώβητοι από την κρίση και να διασφαλίσει την κερδοφορία τους, σπεύδει η κυβέρνηση ικανοποιώντας όλα τα αιτήματά τους, πράγμα που στην πράξη σημαίνει να μετακυλίσει τα βάρη της κρίσης στους ναυτεργάτες, στους κατοίκους των νησιών και συνολικά στο λαό. Πριν ξεκινήσει ο «διάλογος» με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) την ερχόμενη βδομάδα, το υπουργείο Ναυτιλίας φρόντισε να «διαρρεύσει» ότι ικανοποιεί ένα από τα σημαντικότερα πάγια αιτήματα των εφοπλιστών, που αφορά την υποχρεωτική 10μηνη δρομολόγηση και επάνδρωση των ακτοπλοϊκών πλοίων. Οπως αναφέρει η «Καθημερινή», «εφόσον καταργηθεί η υποχρεωτική δρομολόγηση των πλοίων, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις «να μειωθεί σημαντικά το εργασιακό κόστος των πλοίων». Ιδού πως: «Σύμφωνα με μελέτη του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΝΕΕ), εφόσον καταργηθεί η υποχρεωτική 10μηνη δρομολόγηση ένα συμβατικό πλοίο θα μείωνε το εργασιακό του κόστος κατά 34,5% ενώ στα ταχύπλοα, η κατάργηση των 7,5 μηνών υποχρεωτικής δρομολόγησης, θα οδηγούσε στη μείωση του εργασιακού κόστους κατά 52,5%»(!). Ηδη οι εφοπλιστές το εφαρμόζουν στην πράξη, δένοντας με το «έτσι θέλω» τα πλοία στα λιμάνια, πετώντας μαζικά στην ανεργία τους ναυτεργάτες και μειώνοντας τα δρομολόγια αδιαφορώντας για τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών. Τι και αν έχουν «τσεπώσει» περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ κρατική επιχορήγηση, τι και αν έχουν αυξήσει τα εισιτήρια πάνω από τρεις και τέσσερις φορές στα χρόνια της «απελευθέρωσης», τι και αν έχουν τσακίσει τους μισθούς των ναυτεργατών, αν έχουν σχεδόν απαλλαγεί από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές... Η κυβέρνηση βάζει ακόμα πιο βαθιά το μαχαίρι στους ναυτεργάτες για να σώσει τους εφοπλιστές, όπως άλλωστε κάνει γενικότερα με το λαό για χάρη των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Η πείρα του λαού από το «κούρεμα»

Στη συνέντευξή του από τη Θεσσαλονίκη, ο Τσίπρας ζήτησε για την Ελλάδα «ένα μοντέλο το οποίο εφαρμόστηκε το 1953 για τη Γερμανία, που διαγράφτηκε το 60% του χρέους της Γερμανίας, τότε και υπήρξε ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους». Ο ΣΥΡΙΖΑ ανάγει το κρατικό χρέος σε πηγή όλων των μέτρων, όταν η συντριπτική τους πλειοψηφία αφορά την παραπέρα υποτίμηση της εργατικής δύναμης, για να βγουν τα μονοπώλια κερδισμένα από την κρίση. Αλλά και το παράδειγμα της μεταπολεμικής Δυτικής Γερμανίας, είναι ανιστόρητο και παραπλανητικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί συγχύσεις, συγκρίνοντας τις διευθετήσεις που έγιναν μεταπολεμικά με πρωτοβουλία των ΗΠΑ στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους έναντι της Σοβιετικής Ενωσης, σε μια χώρα όπως η Δυτική Γερμανία, όπου ο λαός στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας, τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, οικοδομούσε σοσιαλισμό. Αλλωστε, και από αυτή τη διευθέτηση και την καπιταλιστική ανάπτυξη που ακολούθησε, κερδισμένος δε βγήκε ο λαός, αλλά τα γερμανικά μονοπώλια. Διδακτικό παράδειγμα για το λαό είναι και το κούρεμα του ελληνικού χρέους, πρώτα κατά 22% και στη συνέχεια κατά 50%, σε ό,τι αφορά τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες. Από τις διευθετήσεις αυτές και την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως και τις επόμενες που ενδεχόμενα θα ακολουθήσουν, ο λαός βγήκε χαμένος, με κουρεμένα τα αποθεματικά των ταμείων, των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων κλπ. Αλλά με κουρεμένα και τα δικαιώματά του, αφού το PSI έφερε το δεύτερο μνημόνιο. Να μην πέσει ο λαός στην παγίδα που στήνει το σύστημα και ο ΣΥΡΙΖΑ με διαχειριστικές φιοριτούρες. Πραγματική διέξοδος είναι μόνο η μονομερής διαγραφή του χρέους από τη λαϊκή εξουσία, που θα αποδεσμεύσει την Ελλάδα από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ