ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζω από θαύμα

"Πήραμε το πρωινό μας και περιμέναμε το λεωφορείο. Θα πηγαίναμε στις Πυραμίδες και την Αλεξάνδρεια. Κάποιες γυναίκες ήθελαν να βγουν από το ξενοδοχείο. Εμένα, κάτι μου έλεγε ότι δεν έπρεπε να βγω. Ομως, τις ακολούθησα. Ηρθε το λεωφορείο, στεκόμασταν στο πεζοδρόμιο και μιλούσαμε, όταν είδαμε δύο ανθρώπους ντυμένους με μαύρα κοστούμια και άσπρα πουκάμισα. Ο ένας ήταν πιο ψηλός. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι το βλέμμα τους ήταν σκληρό. Μέχρι να γυρίσω, άκουσα πυροβολισμούς και ανθρώπους να πέφτουν κάτω. Ολα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου...".

Στο πρόσωπο της Ελένης Καμενίδου έβλεπες την απορία, το φόβο, την αγωνία. Απορία, γιατί να συμβεί τέτοια τραγωδία στα καλά καθούμενα. Φόβο, για τις ώρες που παρέμενε στο Κάιρο. Αγωνία, για την τύχη των δύο αδελφών της που ταξίδευαν μαζί.

Ηταν 9.30 βράδυ Πέμπτης όταν επισκεφτήκαμε το νοσοκομείο "Αλ Χάραμ" του Καϊρου. Η Ελένη Καμενίδου, από τον Ασπρόπυργο, ήταν από τους... τυχερούς. Η σφαίρα τη "βρήκε" στην αριστερή ωμοπλάτη. "Ζω από θαύμα", μας είπε. Ζητήσαμε να μας δώσει λεπτομερέστερη εικόνα από το τραγικό συμβάν. Δεν μπορούσε να θυμηθεί τίποτ' άλλο. "Είδα σώματα στο πεζοδρόμιο, αίματα...", ψέλλισε. Τη ρωτήσαμε να μας πει για τους δικούς της ανθρώπους. Εκείνη την ώρα δεν είχαν γίνει ακόμη γνωστά τα ονόματα των νεκρών. Ούτε εκείνη γνώριζε ότι η μία αδερφή της, η Ολγα Καμενίδου,ήταν ανάμεσα σ' αυτούς.

Για την ταυτότητα των νεκρών επικρατούσε πλήρης σύγχυση και παράγοντες της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο επέρριπταν ευθύνες στις αιγυπτιακές αρχές. Οσοι δημοσιογράφοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο νοσοκομείο "Αλ Χάραμ", χωρίστηκαν σε ομάδες. Πήγαιναν στα δωμάτια των τραυματιών και κατέγραφαν ονόματα, μήπως και μπορέσουν κατ' αυτό τον τρόπο να βρουν τους νεκρούς. Μισή ώρα μετά κυκλοφόρησαν τα ονόματα των 18 νεκρών. Λίγο αργότερα ο υφυπουργός Υγείας, Φρ. Παπαδέλης, επισκέφθηκε τους τραυματίες στο νοσοκομείο και άρχισε σύσκεψη με τους Ελληνες γιατρούς του ΕΚΑΒ και τους Αιγύπτιους συναδέλφους τους, για το αν και ποιοι από τους τραυματίες θα μεταφερθούν αμέσως στην Αθήνα. Ηδη βρισκόταν σε ετοιμότητα στο αεροδρόμιο του Καϊρου μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας για τη μεταφορά των νεκρών, με προορισμό το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας και από εκεί στο νεκροτομείο στο Γουδί για αναγνώριση από τους συγγενείς τους. Το σύντομο ιατρικό συμβούλιο αποφάσισε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αθήνας οι δέκα από τους 15 τραυματίες και αμέσως έφτασαν στο "Αλ Χάραμ" δέκα ασθενοφόρα. Το δεύτερο C-130 ήταν κι αυτό έτοιμο στην πίστα του αεροδρομίου για την επιβίβαση των τραυματιών, των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, ορισμένων δημοσιογράφων και του υφυπουργού Υγείας και τη μεταφορά τους στο Δυτικό Αεροδρόμιο, στο Ελληνικό.

Στο Κάιρο έμειναν πέντε από τους τραυματίες που η κατάστασή τους δεν επέτρεπε να μετακινηθούν. Κρίσιμη κρίνεται από τους γιατρούς η κατάσταση της υγείας του Στυλιανού Δρακούλη που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο "Αλ Χάραμ". Επί δέκα ώρες στο χειρουργείο οι γιατροί προσπαθούσαν να τον κρατήσουν στη ζωή. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης κατάφεραν να του αφαιρέσουν τα θραύσματα από σφαίρες που είχε δεχτεί στο θώρακα και την κοιλιά. Οι άλλοι τέσσερις είναι ο Απόστολος Αραβατζής που χτυπήθηκε στην κοιλιά, η Κούλα Κερακλείδου που τραυματίστηκε στο ήπαρ, η Μαρία Νάκη με τραύμα στο παχύ έντερο, και η Φιλομίλα Αποστολάκη.Η τελευταία νοσηλεύεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο.

Οπως προκύπτει από τις περισσότερες μαρτυρίες, οι ένοπλοι έδρασαν βάσει καλά μελετημένου σχεδίου, ώστε να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη αποχώρησή τους από τον τόπο του μακελειού. Για το σκοπό αυτό, πριν από την επίθεση, τοποθέτησαν κάθετα στο δρόμο μπροστά από το ξενοδοχείο λεωφορείο ώστε να διακοπεί η κυκλοφορία και να ανοιχτεί ο δρόμος για τη φυγή τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ, Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

ΣΤΡ. ΚΟΡΑΚΑΣ
Τρομοκράτες είναι οι ιμπεριαλιστές

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ στην 95η Διάσκεψη της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης

Παρέμβαση έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας στη συζήτηση του θέματος "Τρομοκρατία" κατά την 95η Διάσκεψη της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης, που γίνεται στην Κωνσταντινούπολη. Ο Στρ. Κόρακας, αφού υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα με διάφορες πτυχές, τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του:

"Κατ' αρχάς αν δοκιμάζαμε να δώσουμε έναν ορισμό της, θα διατυπώναμε ότι ο καθένας θα 'δινε το δικό του ορισμό ανάλογα με την ιδεολογία του, τη θέση του στην ταξική πάλη, την άποψή του για τις διεθνείς σχέσεις.

Πράγματι, μπορούμε να θεωρήσουμε τρομοκρατία τη δράση που αποβλέπει στην τρομοκράτηση των πραγματικών τρομοκρατών;

Μπορούμε να θεωρήσουμε ως τρομοκράτες αυτούς που αγωνίζονται για την εθνική τους απελευθέρωση ή για την κατάκτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου ή των κοινωνικών τους δικαιωμάτων; Είναι τρομοκράτες, όπως λένε ορισμένοι, οι απεργοί που διεκδικούν καλύτερη ζωή;

Αν όλοι αυτοί είναι τρομοκράτες, τότε τι είναι όλες εκείνες οι δυνάμεις που επεμβαίνουν ανοιχτά, ακόμα και στρατιωτικά, εκεί που κανείς δεν τους κάλεσε; Τι είναι αυτοί που αυτοανακηρύσσονται σε διεθνείς χωροφύλακες που σκοτώνουν και καταστρέφουν ανεξέλεγκτα;

Ετσι ποιος έδωσε το δικαίωμα στις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσουν τη Λιβύη, το Ιράκ, τη Γιουγκοσλαβία;

Μήπως δεν αποτελεί τρομοκρατία η απειλή χρήσης βίας από δυνάμεις που στηρίζονται στην οικονομική και στρατιωτική τους ανωτερότητα;

Πώς θα μπορούσαμε, αλήθεια, να χαρακτηρίσουμε τα εγκληματικά μέτρα που παίρνουν οι ΗΠΑ εναντίον της Κούβας και μάλιστα όταν, αντιστρέφοντας τις έννοιες, ισχυρίζονται ότι τις τρομοκρατεί η Κούβα;

Πώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη θέση της Τουρκίας, όταν θεωρεί ότι είναι αιτία πολέμου η επέκταση από την Ελλάδα των χωρικών της υδάτων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και η ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων;

Τι είναι η συνέχιση της κατοχής ενός σημαντικού τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία, με στήριγμα τη στρατιωτική ανωτερότητά της;

Τι είναι, αν δεν είναι τρομοκρατία, οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου;

Τέλος θα θέλαμε να καταγγείλουμε ότι η συνάντηση που έγινε πρόσφατα στην Αίγυπτο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήταν κατ' εξοχήν συνάντηση των μεγαλύτερων στην πλειοψηφία τους τρομοκρατών, με πρώτους και χειρότερους τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές".

Στην Αίγυπτο "βλέπουν" ανάμειξη της ΜΟΣΑΝΤ
  • Αιγυπτιακές εφημερίδες μιλάνε ανοιχτά για εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ
  • Ερωτήματα προκαλεί η ενέργεια των ισραηλινών αρχών, οι οποίες, σύμφωνα με μαρτυρίες Ελλήνων, ζήτησαν να μάθουν λεπτομέρειες για τις κινήσεις τους στην Αίγυπτο

Μετά τα τεράστια ερωτήματα, που ορθώθηκαν από την πρώτη στιγμή για τους απώτερους στόχους της επίθεσης ενάντια στους Ελληνες τουρίστες στο Κάιρο, διάχυτη είναι τώρα η αίσθηση ότι πολύ δύσκολα θα δοθούν απαντήσεις. Οι οργανώσεις των φανατικών Ισλαμιστών αρνούνται κάθε σχέση με την επίθεση και την καταγγέλλουν ως προβοκάτσια, ενώ την ίδια στιγμή πολλοί είναι εκείνοι που όχι μόνο δεν αποκλείουν, αλλά θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ανάμειξης της διαβόητης ΜΟΣΑΝΤ στο μακελειό.

Κύκλοι της αιγυπτιακής αστυνομίας "διαρρέουν", βεβαίως, την άποψη ότι η επίθεση αποτελεί μια αντι-ισραηλινή ενέργεια Αιγυπτίων φανατικών ισλαμιστών. Ωστόσο, η εκτίμηση ότι στο μακελειό έχει εμπλοκή η ισραηλινή μυστική υπηρεσία ΜΟΣΑΝΤ είναι κάτι που δεν αποκλείεται. Στο χτεσινό της φύλλο η εφημερίδα του Καϊρου "Αλ Αχράμ",η οποία εκπροσωπεί το κόμμα των Φιλελευθέρων της αντιπολίτευσης, αναφέρει σε δημοσίευμά της πως πηγές της Ασφάλειας της Αιγύπτου αποκάλυψαν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εμπλοκής της ΜΟΣΑΝΤ στην τρομοκρατική ενέργεια. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα η ΜΟΣΑΝΤ είχε ως στόχο να πλήξει την Αίγυπτο λόγω της γνωστής της στάσης στις επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ στο Νότιο Λίβανο. Επίσης, αναφέρει ότι το 1991 στο ίδιο ξενοδοχείο είχε σκοτωθεί από τις αρχές ασφαλείας ο εκπρόσωπος Τύπου της "Τζιχάντ" και το 1993 στην είσοδο του ξενοδοχείου τρομοκράτες είχαν ρίξει βόμβα.

Τα παραπάνω έρχεται να συμπληρώσει η εφημερίδα του Καϊρου "Αλ Αχράμ", η οποία, επικαλούμενη μαρτυρίες Ελλήνων τουριστών στις αρχές Ασφαλείας, αναφέρει ότι δεν αποκλείεται το γεγονός την τρομοκρατική αυτή επίθεση να την οργάνωσε κάποια ξένη δύναμη. Και αυτό, γιατί οι Ελληνες τουρίστες ανέφεραν ότι κατά την επίσκεψή τους στο Ισραήλ και λίγο πριν εισέλθουν στην Αίγυπτο τούς ζητήθηκε να δώσουν λεπτομέρειες για τις κινήσεις τους στην Αίγυπτο. "Οι προετοιμασίες αυτού του εγκλήματος, αναφέρει η εφημερίδα, έγιναν, όταν η ομάδα του τουριστών βρισκόταν στο Ισραήλ, και προτού μεταβεί στην Αίγυπτο. Οι ισραηλινές αρχές, αντίθετα προς τις συνήθειές τους, ζήτησαν από τους τουρίστες πληροφορίες για το δρομολόγιό τους στην Αίγυπτο".

Στο μεταξύ στο Κάιρο δεκάδες ισλαμιστές συνελήφθησαν χτες και προχτές. Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας στις λαϊκές συνοικίες γύρω από το ξενοδοχείο, όπου έγινε η επίθεση και κυρίως προς την κατεύθυνση που διέφυγαν οι δράστες. Δώδεκα αστυνομικοί υπεύθυνοι ασφάλειας της λεωφόρου Πυραμίδων, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο "Ευρώπη", υποβάλλονται σε ανακρίσεις στο υπουργείο Εσωτερικών και αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα ή να μετατεθούν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες την ώρα της επίθεσης κανένας αστυνομικός δε βρίσκονταν στο χώρο του ξενοδοχείου.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών τρεις Αιγύπτιοι, που θεωρούνται ύποπτοι για την επίθεση κατά των Ελλήνων, πυροβόλησαν προχτές και σκότωσαν τον οδηγό ενός φορτηγού στη Νότια Αίγυπτο και στη συνέχεια έκλεψαν το φορτηγό για να διαφύγουν.

Ακυρώνονται κρατήσεις

"Είναι καταλυτική η μείωση της ροής προς την Αίγυπτο" μας είπε χτες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων - Αερομεταφορών Σπύρος Γκίνης."Είναι άλλωστε πολύ φυσικό μετά τα τραγικά γεγονότα στο Κάιρο, να υπάρξει περίοδος ατονίας. Αυτό γίνεται και με τη δικιά μας παραίνεση".

Μέχρι να δοθούν κάποιες διαβεβαιώσεις από τις αιγυπτιακές αρχές, οι επιχειρηματίες που έχουν ταξιδιωτικά γραφεία και οργανώνουν ταξίδια ή εκδρομές στη χώρα του Νείλου είναι αποφασισμένοι να περιμένουν.

Οπως μας είπαν ταξιδιωτικοί πράκτορες, είναι φυσικό να έχουν επηρεαστεί όσοι θέλουν να επισκεφτούν την Αίγυπτο. Ηδη στα ομαδικά ταξίδια (συλλόγων, εταιριών) υπάρχουν πολλές ακυρώσεις.

Στη Θεσσαλονίκη

Βροχή έπεφταν τα τηλεφωνήματα, χτες από το πρωί, σε όλα τα τουριστικά γραφεία που διοργανώνουν εκδρομές στις χώρες της Μέσης Ανατολής και ειδικά στην Αίγυπτο, για την ακύρωση των κρατήσεων.

Η πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης κ. Μπαμίδη, δήλωσε πως οι εκδρομές που ήταν να γίνουν τις επόμενες μέρες προς την Αίγυπτο έχουν ακυρωθεί και θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να σημειωθεί κάποια ανάκαμψη. Να σημειωθεί πως η μέχρι τώρα κίνηση των τουριστών από τη Β. Ελλάδα προς την Αίγυπτο κατά την περίοδο του Πάσχα ήταν αυξημένη ενώ σημαντική αύξηση παρουσίαζαν και οι κρατήσεις για τη θερινή περίοδο.

Σοκαρισμένοι οι τραυματίες

Δέκα τραυματίες μεταφέρθηκαν χτες το πρωί στην Αθήνα και νοσηλεύονται στο "Ασκληπιείο" της Βούλας και στον Ερυθρό Σταυρό

Δέκα τραυματίες μεταφέρθηκαν χτες τα ξημερώματα, ώρα 4.30 πμ, απ' το Κάιρο με C-130 και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός και "Ασκληπιείο" Βούλας. Σύμφωνα με δηλώσεις των γιατρών, οι τραυματίες βρίσκονται εκτός κινδύνου και το βάρος δίνεται στην ψυχολογική τους υποστήριξη, γιατί έχουν υποστεί σοκ.

Οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο "Ασκληπιείο" Βούλας είναι: Η Παρθένα Ηλιοπούλου,από τον Ασπρόπυργο, με συντριπτικό κάταγμα στον αριστερό βραχίονα και στον αγκώνα, θλαστικό τραύμα 14 εκατοστών αριστερού βραχιονίου και θλαστικό τραύμα δεξιάς κροταφικής χώρας. Η Ζαφείρω Ιλιανίδου,από το Κιλκίς, με θλαστικό τραύμα στη δεξιά κνήμη και θραύσματα στα κάτω άκρα. Η Γεσθημανή Μπελόκα,από το Περιστέρι, με συντριπτικό κάταγμα αριστερού βραχιονίου και ανοιχτό τραύμα 12 εκατοστών. Ο Εμμανουήλ Δαμασκηνός,από τη Σαντορίνη, με συντριπτικό κάταγμα δεξιάς επιγονατίδας και η Αντωνία Λαμπρινουδάκη,από τα Χανιά, με κάταγμα στα δάχτυλα του δεξιού χεριού.

Στον "Ερυθρό" νοσηλεύονται: Η Ελένη Κωστάκη,με ένα τυφλό τραύμα αριστερής κνήμης από σφαίρα που έχει μείνει μέσα στους μύες. Η Ελευθερία Μαργαρίτη,με ένα απλό τραύμα στον κρόταφο. Ο Ιωάννης Μανωλακάκης,με συντριπτικά κατάγματα στο δεξί χέρι. Η Ελένη Τσάπη,με τραύμα από σφαίρα στο δεξιό γλουτό που αφαιρέθηκε στο Κάιρο και η Ελένη Καμενίδου,με διαμπερές τραύμα στον αριστερό ώμο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο σκοτάδι οι έρευνες

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Ν. Αθανασάκη,δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών, αλλά ούτε και για να κάνει κανείς την εκτίμηση ότι στόχος των τρομοκρατών ήταν Ελληνες τουρίστες, "ούτε οι αιγυπτιακές αρχές - πρόσθεσε - έχουν στοιχεία που να μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε αυτή τη στιγμή μια αξιόπιστη εκτίμηση ως προς τους στόχους". Σε ερώτηση αν θα εκδώσει η Ελλάδα ταξιδιωτική οδηγία, δηλαδή σύσταση προς τους Ελληνες να μην ταξιδεύουν στην Αίγυπτο, ο Ν. Αθανασάκης είπε ότι δεν είναι στην πρακτική και την πολιτική της Ελλάδας η έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών.

Τραυματισμένη στο νοσοκομείο "Αλ Χάραμ"

Δάκρυα χαράς και οργής για την αδικαιολόγητη αιματοχυσία

Επιστροφή με το C-130 στην Αθήνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ