Σάββατο 20 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αίγυπτο "βλέπουν" ανάμειξη της ΜΟΣΑΝΤ
  • Αιγυπτιακές εφημερίδες μιλάνε ανοιχτά για εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ
  • Ερωτήματα προκαλεί η ενέργεια των ισραηλινών αρχών, οι οποίες, σύμφωνα με μαρτυρίες Ελλήνων, ζήτησαν να μάθουν λεπτομέρειες για τις κινήσεις τους στην Αίγυπτο

Μετά τα τεράστια ερωτήματα, που ορθώθηκαν από την πρώτη στιγμή για τους απώτερους στόχους της επίθεσης ενάντια στους Ελληνες τουρίστες στο Κάιρο, διάχυτη είναι τώρα η αίσθηση ότι πολύ δύσκολα θα δοθούν απαντήσεις. Οι οργανώσεις των φανατικών Ισλαμιστών αρνούνται κάθε σχέση με την επίθεση και την καταγγέλλουν ως προβοκάτσια, ενώ την ίδια στιγμή πολλοί είναι εκείνοι που όχι μόνο δεν αποκλείουν, αλλά θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ανάμειξης της διαβόητης ΜΟΣΑΝΤ στο μακελειό.

Κύκλοι της αιγυπτιακής αστυνομίας "διαρρέουν", βεβαίως, την άποψη ότι η επίθεση αποτελεί μια αντι-ισραηλινή ενέργεια Αιγυπτίων φανατικών ισλαμιστών. Ωστόσο, η εκτίμηση ότι στο μακελειό έχει εμπλοκή η ισραηλινή μυστική υπηρεσία ΜΟΣΑΝΤ είναι κάτι που δεν αποκλείεται. Στο χτεσινό της φύλλο η εφημερίδα του Καϊρου "Αλ Αχράμ",η οποία εκπροσωπεί το κόμμα των Φιλελευθέρων της αντιπολίτευσης, αναφέρει σε δημοσίευμά της πως πηγές της Ασφάλειας της Αιγύπτου αποκάλυψαν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εμπλοκής της ΜΟΣΑΝΤ στην τρομοκρατική ενέργεια. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα η ΜΟΣΑΝΤ είχε ως στόχο να πλήξει την Αίγυπτο λόγω της γνωστής της στάσης στις επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ στο Νότιο Λίβανο. Επίσης, αναφέρει ότι το 1991 στο ίδιο ξενοδοχείο είχε σκοτωθεί από τις αρχές ασφαλείας ο εκπρόσωπος Τύπου της "Τζιχάντ" και το 1993 στην είσοδο του ξενοδοχείου τρομοκράτες είχαν ρίξει βόμβα.

Τα παραπάνω έρχεται να συμπληρώσει η εφημερίδα του Καϊρου "Αλ Αχράμ", η οποία, επικαλούμενη μαρτυρίες Ελλήνων τουριστών στις αρχές Ασφαλείας, αναφέρει ότι δεν αποκλείεται το γεγονός την τρομοκρατική αυτή επίθεση να την οργάνωσε κάποια ξένη δύναμη. Και αυτό, γιατί οι Ελληνες τουρίστες ανέφεραν ότι κατά την επίσκεψή τους στο Ισραήλ και λίγο πριν εισέλθουν στην Αίγυπτο τούς ζητήθηκε να δώσουν λεπτομέρειες για τις κινήσεις τους στην Αίγυπτο. "Οι προετοιμασίες αυτού του εγκλήματος, αναφέρει η εφημερίδα, έγιναν, όταν η ομάδα του τουριστών βρισκόταν στο Ισραήλ, και προτού μεταβεί στην Αίγυπτο. Οι ισραηλινές αρχές, αντίθετα προς τις συνήθειές τους, ζήτησαν από τους τουρίστες πληροφορίες για το δρομολόγιό τους στην Αίγυπτο".

Στο μεταξύ στο Κάιρο δεκάδες ισλαμιστές συνελήφθησαν χτες και προχτές. Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας στις λαϊκές συνοικίες γύρω από το ξενοδοχείο, όπου έγινε η επίθεση και κυρίως προς την κατεύθυνση που διέφυγαν οι δράστες. Δώδεκα αστυνομικοί υπεύθυνοι ασφάλειας της λεωφόρου Πυραμίδων, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο "Ευρώπη", υποβάλλονται σε ανακρίσεις στο υπουργείο Εσωτερικών και αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα ή να μετατεθούν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες την ώρα της επίθεσης κανένας αστυνομικός δε βρίσκονταν στο χώρο του ξενοδοχείου.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών τρεις Αιγύπτιοι, που θεωρούνται ύποπτοι για την επίθεση κατά των Ελλήνων, πυροβόλησαν προχτές και σκότωσαν τον οδηγό ενός φορτηγού στη Νότια Αίγυπτο και στη συνέχεια έκλεψαν το φορτηγό για να διαφύγουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ