Σάββατο 20 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Διακρίσεις και απαγορεύσεις

Αυξημένες ενισχύσεις στους κυρίαρχους του παιχνιδιού, απαγορεύσεις στη δράση όσων βρίσκονται εκτός των ορίων του συστήματος

Στην τελική φάση πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή βρίσκεται το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων που ετοιμάζει εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο - περίληψη του οποίου παρουσίασε χτες ο υπουργός Εσωτερικών - κινείται στην κατεύθυνση στήριξης των δυνάμεων της συντήρησης και στρέφεται ευθέως ενάντια στην ανάπτυξη πολιτικής δράσης από το ΚΚΕ και όποιες άλλες δυνάμεις αντιστρατεύονται τη σημερινή καπιταλιστική πραγματικότητα. Το σχέδιο νόμου προβλέπει περιορισμούς στη χρήση της πολιτικής αφίσας, ενώ ταυτόχρονα κάνει τα "στραβά μάτια" στα τηλεοπτικά "παράθυρα" που χρησιμοποιούνται κατά κόρον για την προβολή των αστών πολιτικών. Διατηρεί το άνισο καθεστώς στη χρηματοδότηση των κομμάτων, θέτει τη λειτουργία των πολιτικών σχηματισμών υπό την εποπτεία εξωκοινοβουλευτικών παραγόντων, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί την ονομαστική καταγραφή όσων ενισχύουν πολιτικά κόμματα, ρύθμιση που από την ιστορική εμπειρία γίνεται φανερό πως στρέφεται ευθέως ενάντια στην Αριστερά.

Δύο μέτρα και σταθμά

Συγκεκριμένα, χτες συνεδρίασε για μία ακόμα φορά η διακομματική επιτροπή που έχει συσταθεί γι' αυτό το θέμα και συζήτησε το νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και το οποίο προορίζεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Το σχέδιο νόμου, που παρουσίασε στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων και μέσα από αυτό γίνεται προσπάθεια να αποδυναμωθούν όσες φωνές εκφράζουν τη διαφορετική άποψη και αγωνίζονται για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή. Τα κριτήρια που επιβάλλει για την κατανομή της κρατικής επιχορήγησης (τακτικής και εκλογικής) ενισχύουν υπέρμετρα τα δύο μεγάλα κόμματα. Προβλέπει ότι ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων θα ασκείται και από εξωθεσμικούς παράγοντες, εξωκοινοβουλευτικούς ελεγκτές, με ό,τι κινδύνους μπορεί αυτό να εγκυμονεί για τη λειτουργία των αντίθετων με τη σημερινή πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση κομμάτων.

Επιπλέον, υποκρινόμενη και στρουθοκαμηλίζοντας η κυβέρνηση επιβάλλει περιορισμούς κύρια ενάντια στη χρήση πολιτικής αφίσας και αεροπανό. Μεθόδων που χρησιμοποιεί το ΚΚΕ για να προβάλλει τις απόψεις του, εφόσον είναι "απαγορευμένη" η προβολή τους από τους καναλάρχες και τους συγκροτηματάρχες. Από την άλλη, η κυβέρνηση, δεν τολμά να αγγίξει το ευαίσθητο για αυτήν θέμα των συνεχών εμφανίσεων αστών πολιτικών στα τηλεοπτικά "παράθυρα".

Το ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος που συμμετέχει στη διακομματική επιτροπή, σε δήλωσή του προς τον "Ρ" σημείωσε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν μπορεί να αποδεχτεί το νομοσχέδιο καθώς το ποσό της κρατικής ενίσχυσης κατανέμεται κατά λεόντειο τρόπο υπέρ των δύο μεγάλων κομμάτων. Επεσήμανε ότι στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων παρεμβάλλονται πρόσωπα, ορκωτοί ελεγκτές, που μπορούν με διάφορους τρόπους να προκαλέσουν "ζημιά" σε μη αρεστά σ' αυτούς κόμματα ή πρόσωπα. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τη Βουλή και τις αρμόδιες υπηρεσίες της.

Ο βουλευτής του Κόμματος κατήγγειλε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο απαγορεύει τη χρήση αφισών και αεροπανό την ίδια ώρα που δεν προβλέπει κάποιο μέτρο που να εξασφαλίζει την ίση μεταχείριση μεγάλων και μικρών κομμάτων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κύρια τα ιδιωτικά. Αυτό, τονίζει, σημαίνει ότι κόμματα, όπως το ΚΚΕ, μπορεί να "φιμωθούν" εφόσον ούτε από την τηλεόραση θα προβάλλονται στην προεκλογική περίοδο, ούτε αφίσα και αεροπανό θα μπορούν να αναρτήσουν.

Ο Αντ. Σκυλλάκος εξέφρασε επίσης την αντίθεση του ΚΚΕ στη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων εισφέρουν πάνω από 500.000 δρχ. επειδή έτσι ανοίγει η πόρτα για την κατάργηση της αρχής της μυστικότητας των συνδρομητών και σε ό,τι αφορά ειδικά το ΚΚΕ, συνέχισε, είναι γνωστές οι αρνητικές εμπειρίες από το παρελθόν και υπάρχει το ενδεχόμενο αργότερα να ζητηθούν τα ονόματα όλων των συνδρομητών και των μελών του Κόμματος.

Αναφέρεται τέλος στη διάταξη που επιβάλλει τα κουπόνια να σφραγίζονται από αρμόδια επιτροπή. Αυτό, υπογραμμίζει, εγκυμονεί κινδύνους για όλα τα κόμματα καθώς είναι δύσκολη η διαχείριση των κουπονιών, από τη στιγμή που αυτά διανέμονται σε όλη τη χώρα και δεν επιστρέφονται όλα. Ετσι, συνέχισε, μπορεί να θεωρηθεί κάποιο κόμμα παραβάτης και να υποστεί σοβαρές κυρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ