Σάββατο 20 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προκλητικά "παιχνίδια" της Ουάσιγκτον

Συνέδριο με θέμα τη Θράκη και τη μουσουλμανική μειονότητα οργανώνει η Ουάσιγκτον στις 25 Απρίλη

Με αμηχανία η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί, δίχως να τολμά να αντιδράσει, τις ενέργειες της αμερικανικής διπλωματίας, οι οποίες αποσκοπούν στην οργάνωση ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου με διευρυμένη ατζέντα.

Η τελευταία προσπάθεια της Ουάσιγκτον προς αυτή την κατεύθυνση εκδηλώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Βδομάδας, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ. Τότε η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε πως μια επιτροπή από βουλευτές, μέλη του Κογκρέσου και αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, θα συνέλθει σε ανοιχτή συνεδρίαση στις 25 του Απρίλη, με θέμα τη Δυτική Θράκη και τη μουσουλμανική μειονότητα.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπάθησε να αντιδράσει και ζήτησε από την Ουάσιγκτον τη ματαίωση της συνεδρίασης. Οι παρακλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν απέδωσαν και θεωρείται βέβαιο πως η επιτροπή που ονομάζεται "Ελσίνκι Κομισιόν" θα συνεδριάσει, ανακινώντας το θέμα της Θράκης και δημιουργώντας εντυπώσεις γύρω από την κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας.

Η συνεδρίαση της επιτροπής θα έχει το χαρακτήρα ενημερωτικής παρουσίασης απόψεων και στοιχείων και θα είναι ανοιχτή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί αντιπρόσωποι από την Ελλάδα και την Τουρκία, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις και τις θέσεις των χωρών τους. Στην Αθήνα κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν πως η συνεδρίαση αυτή είναι ένα από τα αποτελέσματα της τουρκικής δραστηριότητας στην Ουάσιγκτον, που στόχο έχει τη "ρυμούλκηση" της Αθήνας στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Οπως παρατηρούν οι ίδιες πηγές, αυτός ακριβώς είναι και ο πάγιος στόχος της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία συμπαρίσταται έμπρακτα στις επιδιώξεις της Αγκυρας.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από τις χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Ν. Αθανασάκη, επιθυμεί να υποβαθμίσει τη σημασία του θέματος, το οποίο πρέπει να σημειωθεί πως έφερε στη δημοσιότητα με δήλωσή του ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς. Μετά, λοιπόν, την αποτυχία της Αθήνας να ματαιώσει το συνέδριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται τέτοιες συζητήσεις, αφού οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης διαβιούν σε καθεστώς πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ