ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Με κάθε μέσο για πόστα και εξουσία

Σε σκοτσέζικο ντους υποβάλλουν τους οπαδούς τους οι "αντιμαχόμενες" ομάδες στο κυβερνών κόμμα, καθώς τις φάσεις των σφοδρών συγκρούσεων διαδέχονται φάσεις ύφεσης, όπου κυριαρχούν οι "ομόθυμες" επιθυμίες για "συμφωνίες κορυφών".

Κοινός παρονομαστής αυτών των εξελίξεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι η αδιάκοπη και αδυσώπητη διαμάχη για τη διαμόρφωση συσχετισμών, που θα επιτρέψουν στην κάθε ομάδα να διεκδικήσει από καλύτερες θέσεις την κυριαρχία στο κυβερνών κόμμα.

Παράλληλα, αυτή η διαμάχη λειτουργεί αποπροσανατολιστικά στους ψηφοφόρους του κόμματος, οι οποίοι καλούνται να πάρουν θέση όχι με βάση τις πολιτικές θέσεις - οι οποίες, άλλωστε, είναι κοινές - αλλά από το κατά πόσο βρίσκεται η κάθε ομάδα πλησιέστερα στην εξουσία.

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ρίχνει στην "αγορά", το ένα μετά το άλλο τα εκβιαστικά διλήμματα, με τα οποία επιχειρεί να φέρει σε δυσχερή θέση τους εσωκομματικούς αντιπάλους. Μετά τον υφυπουργό Παιδείας, Γ. Πασχαλίδη, που απείλησε προχτές, με πρόωρες εκλογές, χτες ο υφυπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Παπαδήμας, έθεσε το εκβιαστικό δίλημμα ότι αν δεν εκλεγεί ο Κ. Σημίτης στην ηγεσία του κόμματος τότε πρέπει να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία. "Μη εκλογή του σημερινού πρωθυπουργού στην ηγεσία του κόμματος θα πρέπει να σημαίνει αυτόματα και απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία", τόνισε μιλώντας στον "Φλας".

Το θέμα των αρμοδιοτήτων του αντιπροέδρου, στην περίπτωση που δεν παραιτηθεί από την αρχηγία ο Α. Παπανδρέου, ενδεχόμενο που θεωρείται ολοένα και πιθανότερο, είναι το θέμα που απασχόλησε την προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ. Αναμένεται, επίσης, σύμφωνα με τις προτάσεις που εκφράστηκαν στο ΕΓ να υπάρξει συνάντηση, πριν τις 11 Μάη που θα συνέλθει η ΚΕ, μεταξύ των Κ. Σημίτη, Α. Τσοχατζόπουλου και Γερ. Αρσένη, παρουσία ορισμένων ακόμα ηγετικών στελεχών, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τις αρμοδιότητες του αντιπροέδρου και να αποσαφηνιστούν, αν αυτό είναι δυνατόν, οι προθέσεις των τριών στελεχών, που φέρονται ως υποψήφιοι για τη θέση του αντιπροέδρου.

Πάντως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα περισσότερα στελέχη του ΕΓ συγκλίνουν στην άποψη να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός ο Κ. Σημίτης στις επόμενες εκλογές, αλλά όχι υποψήφιος αντιπρόεδρος του Κινήματος. Η πρόταση έγινε από τον Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος παρουσίασε τη γνωστή πλατφόρμα των "5 σημείων", ώστε να μην είναι υποψήφιος ο Κ. Σημίτης για την αντιπροεδρία και συνάντησε την αποδοχή των περισσότερων μελών του ΕΓ. Οι Τσοχατζόπουλος και Αρσένης επισήμαναν ότι δεν πρέπει να υπάρχει μόνο συμφωνία για τα πόστα, αλλά και για τις πολιτικές θέσεις. Οι αποστάσεις που κρατά ο Γερ. Αρσένης από μια ενδεχόμενη συμφωνία κορυφής έγιναν φανερές από τις χτεσινές δηλώσεις του, στις οποίες σημείωσε ότι "πιστεύω στις συμφωνίες που γίνονται από πολιτικό διάλογο και στηρίζονται από τη βάση. Αυτές είναι οι συμφωνίες που έχουν βιωσιμότητα και προοπτική".

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο Κ. Λαλιώτης δήλωσε στη συνεδρίαση του ΕΓ ότι η ενότητα δεν περνά από ένα πρόσωπο, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ της "διαρχίας".

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
Προετοιμασίες διαλόγου

Στο Λονδίνο και στο Δουβλίνο ο Κ. Σημίτης

Σημαντική ώθηση προς το τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου αναμένεται να δώσει η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τ. Κόρνμπλουμ σε Αγκυρα και Αθήνα. Ο Αμερικανός υφυπουργός ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στην Αγκυρα και αναχωρεί για την Αθήνα, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Ο Αμερικανός υφυπουργός χτες, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ, δήλωσε πως στόχος της αμερικανικής διπλωματίας είναι "να αποτελέσει η Ανατολική Μεσόγειος περιοχή συνεργασίας". Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, στις επαφές του με την ηγεσία της Τουρκίας συζητήθηκαν το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα άλλα περιφερειακά προβλήματα.

Οπως υποστηρίζουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού δρομολογεί εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η αμερικανική διπλωματία προωθεί συγκεκριμένες προτάσεις για μια συνολική διευθέτηση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, επίσης, πως η πρώτη συνάντηση, μετά την κρίση της Ιμιας, των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, ακριβώς μετά τις επαφές της ηγεσίας της αμερικανικής διπλωματίας σε Αγκυρα και Αθήνα.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ολοκληρώνει σήμερα με την επίσκεψή του στο Δουβλίνο τον κύκλο των επαφών του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Χτες ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Λονδίνο και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τζ. Μέιτζορ, καθώς και με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Τ. Μπλερ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τζ. Μέιτζορ βρέθηκαν τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες: Το πρόβλημα της Ιμιας και η υπόθεση των "τρελών" αγελάδων που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην κτηνοτροφία της Βρετανίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη, τάχθηκε υπέρ της παραπομπής του θέματος της Ιμιας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Επανέκδοση της "καρεκλομαχίας"

"Τρία κέντρα εξουσίας", λένε οι αναλυτές της πολιτικής επικαιρότητας, υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ: Ο Κ. Σημίτης, ο Α. Τσοχατζόπουλος και ο Γερ. Αρσένης. Αυτή η προσέγγιση, για να γίνει ακόμα πειστικότερη, ανακαλύπτει και διαφορές μεταξύ των "τριών κέντρων" σε ζητήματα εσωτερικής, οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής. Οι παραπάνω αναλύσεις συνιστούν, ως προς το περιεχόμενο και τους στόχους τους, επανέκδοση της "δελφινομαχίας", που διεξαγόταν πριν λίγο διάστημα παρόντος του Α. Παπανδρέου. Οπως σήμερα, έτσι και τότε, η διαμάχη της πρωθυπουργικής καρέκλας είχε πλασαριστεί σαν "πολιτική διαφορά" μεταξύ των υποψήφιων μνηστήρων της πρωθυπουργίας. Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει πλήθος αποδείξεων για την ομοιομορφία των "τριών κέντρων" στο ΠΑΣΟΚ, πριν την πρωθυπουργική εναλλαγή.

***

Ας περιοριστούμε στις "διαφορές τους", όπως εκδηλώθηκαν από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου πρωθυπουργού: Απόλυτη σύμπτωση απόψεων στα θέματα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, με "φωτεινό" παράδειγμα τον ΟΤΕ. Απόλυτος συγχρονισμός στις υποκύψεις αμερικανοφροσύνης, με έναυσμα την υπόθεση της Ιμιας. Απόλυτη συνταύτιση σε θέματα "ιδιαίτερου ενδιαφέροντος", όπως τα μεγάλα έργα, τα καζίνο, οι ονομαστικοποιήσεις μετοχών των ΜΜΕ κλπ. Ωστόσο, αυτή η ομοιομορφία περνάει στα ψιλά, για να καταλάβουν τη θέση τους οι "διαφορές" και δευτερεύουσες αντιθέσεις που τα "τρία κέντρα εξουσίας" προβάλλουν για να κρύψουν τον ιδιοτελή χαρακτήρα της "καρεκλομαχίας" τους, ενόψει του επικείμενου συνεδρίου. Οι "διαφορές" τους όμως είναι τόσο ευδιάκριτες, ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία ότι ένα είναι το κέντρο εξουσίας για το ΠΑΣΟΚ: Τα μεγάλα ξένα και ντόπια συμφέροντα, όπου, τα φερόμενα ως "τρία κέντρα εξουσίας" του κυβερνητικού κόμματος, λειτουργώντας ως οι τρεις πόλοι της ίδιας πολιτικής, καταθέτουν από κοινού τα διαπιστευτήριά τους.

***

Επανέκδοση όμως υπάρχει και σε ένα άλλο επίπεδο. Ολοι θυμούνται ότι τις ημέρες που η "Ωνασειάδα" είχε φτάσει στα έσχατα όρια γελοιότητας, το ΠΑΣΟΚ ένα μόνο θέμα αναγνώριζε ως φλέγον για την πορεία του τόπου: Την ενότητά του. Οι τρεις δε πόλοι του δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συντηρούν το καραγκιοζιλίκι - και μαζί τη μάχη της διαδοχής - στο όνομα της ενότητάς τους. Σήμερα ο καρεκλοκενταυρισμός τους επεκτείνει την ακτίνα δράσης του και δεν αποφεύγουν (ή μήπως τους έχει επιβληθεί;) να χρησιμοποιούν ως χαρτί της διαπάλης τους ακόμα και το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών για να λύσουν τα του οίκου τους. Για την ακρίβεια, τα της καρέκλας τους. Τέτοια επίδειξη "ευθύνης"...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο

Στον απόηχο της πρόσφατης εσωκομματικής έκρηξης λόγω των αλλαγών που έκανε ο Μ. Εβερτ στα όργανα του κόμματος, συνεδριάζει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ με τη νέα του σύνθεση, από την οποία κόπηκαν όπως είναι γνωστό η Ντ. Μπακογιάννη, ο Σ. Κούβελας και ο Κ. Καραμανλής.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να συμμετάσχει και ο Κ. Μητσοτάκης που προχτές με δήλωσή του επιτέθηκε στον αρχηγό της ΝΔ, αναφέροντας ότι με τις αλλαγές συρρικνώνεται η ΝΔ και αποκλείονται στελέχη που δεν είναι αρεστά στην ηγεσία της Ρηγίλλης.

Χτες συνεχίστηκαν οι δηλώσεις βουλευτών και στελεχών σχετικά με τις εσωκομματικές αλλαγές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, που αναβαθμίστηκαν με τις πρόσφατες αλλαγές (Βαρβιτσιώτης, Σουφλιάς κ.ά.) απέφυγαν να αναμειχθούν στη διαμάχη μεταξύ Εβερτ και Μητσοτάκη.

Ο βουλευτής Β. Μιχαλολιάκος χαρακτήρισε ατυχή και εκτός τόπου και χρόνου τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, ενώ ο Λ. Παπαγεωργόπουλος εκτίμησε ότι οι αλλαγές δίνουν νέες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες στον κομματικό μηχανισμό.

Πάντως και οι δύο πλευρές δε φαίνονται διατεθειμένες να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους και η σύγκρουση θα περιλαμβάνει διάφορα επεισόδια που θα κορυφωθούν στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος που θα γίνει στα τέλη τουΙούνη. Εκεί ο Μ. Εβερτ προσδοκά ότι θα καταστεί κυρίαρχος του παιχνιδιού επιχειρώντας να θέσει στο περιθώριο των εξελίξεων τη "Μητσοτακική πλευρά".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ