Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
Προετοιμασίες διαλόγου

Στο Λονδίνο και στο Δουβλίνο ο Κ. Σημίτης

Σημαντική ώθηση προς το τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου αναμένεται να δώσει η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τ. Κόρνμπλουμ σε Αγκυρα και Αθήνα. Ο Αμερικανός υφυπουργός ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στην Αγκυρα και αναχωρεί για την Αθήνα, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Ο Αμερικανός υφυπουργός χτες, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ, δήλωσε πως στόχος της αμερικανικής διπλωματίας είναι "να αποτελέσει η Ανατολική Μεσόγειος περιοχή συνεργασίας". Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, στις επαφές του με την ηγεσία της Τουρκίας συζητήθηκαν το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα άλλα περιφερειακά προβλήματα.

Οπως υποστηρίζουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού δρομολογεί εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η αμερικανική διπλωματία προωθεί συγκεκριμένες προτάσεις για μια συνολική διευθέτηση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, επίσης, πως η πρώτη συνάντηση, μετά την κρίση της Ιμιας, των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, ακριβώς μετά τις επαφές της ηγεσίας της αμερικανικής διπλωματίας σε Αγκυρα και Αθήνα.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ολοκληρώνει σήμερα με την επίσκεψή του στο Δουβλίνο τον κύκλο των επαφών του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Χτες ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Λονδίνο και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τζ. Μέιτζορ, καθώς και με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Τ. Μπλερ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τζ. Μέιτζορ βρέθηκαν τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες: Το πρόβλημα της Ιμιας και η υπόθεση των "τρελών" αγελάδων που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην κτηνοτροφία της Βρετανίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη, τάχθηκε υπέρ της παραπομπής του θέματος της Ιμιας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ