ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Αναψε η συζήτηση για το "βέτο"

"Μια άκαιρη, κακότεχνη και αποπροσανατολιστική συζήτηση διεξάγεται δημόσια τις τελευταίες μέρες γύρω από τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση", έγραψε χτες στα "Νέα" ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, σε δισέλιδο άρθρο του, σπεύδοντας να λάβει μέρος και αυτός στην "αποπροσανατολιστική κουβέντα". Η τοποθέτηση Πάγκαλου, πάντως, μετέτρεψε από χτες, την "άκαιρη, κακότεχνη και αποπροσανατολιστική συζήτηση" για ένα μείζον ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, σε πεδίο αντιπαραθέσεων και μικροπολιτικών διαγκωνισμών.

Η "λογική" που διαπνέει το άρθρο του πρώην υπουργού συνοψίζεται, ίσως, στο "επιχείρημα" ότι "η Ελλάδα ουδέποτε άσκησε βέτο" και η χρήση του όρου είναι εντελώς καταχρηστική και υποκρύπτει σκοπιμότητες. Ο Θ. Πάγκαλος, με το συνηθισμένο ύφος του καταφέρθηκε κατά όσων, στο υπουργείο Εξωτερικών, "κατατρύχονται με απόλαυση από το ψυχολογικό πλέγμα της "αντιευρωπαϊκής συμπεριφοράς" των ελληνικών κυβερνήσεων", χαρακτηρίζοντάς τους "μοντέρνους Γραικύλους των Αθηνών". Ο Θ. Πάγκαλος, σε άλλο σημείο του άρθρου του αναφέρει ότι "οι ανιστόρητοι σε ένα υπουργείο Εξωτερικών είναι εξίσου επικίνδυνοι με έναν οδηγό με δεμένα τα μάτια σε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο".

Επί της ουσίας, ο πρώην υπουργός, προτείνει να ενισχυθεί σε κοινοτικό επίπεδο η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία "και αν χρειαστεί να μεταφερθούν κονδύλια από το Δ. Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο ή τους δυο κανονισμούς που η Ελλάδα έχει καταψηφίσει, να το επιτρέψουμε, αλλά ως εδώ" υπογράμμισε ο Θ. Πάγκαλος και συμπλήρωσε: "Η αλλαγή θέσης για τη γενικότερη χρηματοδότηση της Τουρκίας θα πρέπει ή να στηρίζεται σε θετικές εξελίξεις - που κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι διαπιστώθηκαν - ή να ακολουθήσει τη μέχρι τώρα δίκαιη, συνεπή με τις κοινοτικές αρχές και πετυχημένη πολιτική μας".

Αυτό το σημείο των δηλώσεων του Θ. Πάγκαλου, κατά... περίεργο τρόπο αποτελεί και τη γραμμή που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το άρθρο του Θ. Πάγκαλου, δεν έκρυψε το "παράπονό" του γιατί ο πρώην υπουργός έσπευσε να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του πριν τη συνάντηση που θα έχει μαζί του την προσεχή Τετάρτη και εν μέσω των "ενημερωτικών διαβουλεύσεων" που θα έχει με τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών και τους πολιτικούς αρχηγούς. "Χαιρέτισε, ωστόσο, ο υπουργός, ότι ο κ. Πάγκαλος πολύ σωστά μιλάει για την ανάγκη από την πλευρά της Ελλάδας να κάνει μια γενναία χειρονομία, μια γενναία πρωτοβουλία χρηματοδότησης της Τουρκίας από ευρωπαϊκά κονδύλια, για το μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα και την καταστροφή που υπήρξε στην Τουρκία".

Στο ίδιο πλαίσιο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, σημείωσε ότι "οι απόψεις του κ. Πάγκαλου πάντοτε έχουν ενδιαφέρον. Ο κ. Πάγκαλος είναι επίλεκτο στέλεχος της παράταξης που κυβερνά. Με το άρθρο του αυτό, πρώτον, μιλάει για τη μέχρι τώρα ασκηθείσα εξωτερική πολιτική, την οποία θεωρεί ορθή. Και είναι ορθή η εξωτερική πολιτική που έχει ασκηθεί. Είναι η πολιτική που συνεχίζουμε και αυτήν ακολουθούμε. Επίσης, ο κ. Πάγκαλος αναφέρεται στην ανάγκη να υποστηριχτεί οικονομικά η Τουρκία, προκειμένου να ξεπεράσει τις συνέπειες του πρόσφατου σεισμού. Και αυτό είναι μια ορθή θέση. Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θα λάβει μέρος με πολύ καίριο τρόπο, στο πλαίσιο της ΕΕ, σε πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά η Τουρκία, ώστε να ξεπεράσει την πρόσφατη κρίση".

Σχετικά με το άρθρο του Θ. Πάγκαλου, από το Μέγαρο Μαξίμου προβάλλονται δύο εκτιμήσεις. Σύμφωνα με την πρώτη, η τοποθέτηση του πρώην υπουργού είναι "άκαιρη" και δημιουργεί προβλήματα χειρισμών. Σύμφωνα με την άλλη άποψη, οι "φωνές" του Θ. Πάγκαλου, βοηθούν το πρωθυπουργό και στη διαπραγμάτευση με του Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και την προσπάθεια του Κ. Σημίτη να υπενθυμίσει στον υπουργό των Εξωτερικών του τα "όριά" του στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι.

Πάντως, κατά τα φαινόμενα, το ΠΑΣΟΚ δε θα αποφύγει την άσκοπη ομφαλοσκόπηση με αφορμή την πολιτική που θα ακολουθήσει απέναντι στην Τουρκία. Ηδη χτες, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Κ. Παπούλιας και Γ. Χαραλαμπόπουλος, που ενημερώθηκαν από τον Γ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις τους ζήτησαν να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε αλλαγή της πολιτικής της απέναντι στην Τουρκία, πριν η ηγεσία της γειτονικής χώρας δείξει ότι αναπροσαρμόζει την πολιτική της για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΚΥΠΡΟΣ
Προβοκάτσια με απόπειρα εμπρησμού τεμένους

Καταγγέλλουν όλα τα κυπριακά κόμματα και οργανώσεις

Απόπειρα εμπρησμού επιχειρήθηκε την Κυριακή το πρωί σε τέσσερα σημεία του τεμένους Χαλά Σουλτάν Τελέ στη Λάρνακα. Οι δράστες παραβίασαν την πόρτα, περιέλουσαν το εσωτερικό με βενζίνη και έβαλαν φωτιά. Οι ζημιές, σύμφωνα με αστυνομικό εκπρόσωπο, είναι ελάχιστες. Οι δράστες άφησαν στο χώρο του εγκλήματος σημείωμα, στο οποίο αναφέρεται ότι την ευθύνη αναλαμβάνει κάποια αυτοαποκαλούμενη "Πατριωτική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών" (ΠΟΚΑ).

Με τηλεφώνημα προς την Αστυνομία, άγνωστος κατονόμασε έναν εκ των δραστών της απόπειρας εμπρησμού του τεμένους στη Λάρνακα. Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, σε δηλώσεις του ανέφερε πως η Αστυνομία εντόπισε από πού έχει γίνει το τηλεφώνημα και έχουν εκδοθεί δύο εντάλματα έρευνας. Ο Μ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι οι έρευνες συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό. Απαντώντας σε ερώτηση αν πίσω από τον εμπρησμό βρίσκονται οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, ο εκπρόσωπος δεν απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο όσον αφορά τους δράστες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση "καταδικάζει εντονότατα την εγκληματική ενέργεια της δολιοφθοράς εναντίον του τεμένους Χαλά Σουλτάν Τεκέ". Πρόσθεσε ότι "τέτοιες ενέργειες υποσκάπτουν τον αγώνα του κυπριακού λαού και η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιδείξει την ελάχιστη ανοχή".

Με τον πιο έντονο τρόπο καταδίκασαν την απόπειρα όλα τα κόμματα της Κύπρου.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός,όπως είπε ο πρόεδρος του κόμματος, θεωρεί τους δράστες εχθρούς του κυπριακού ελληνισμού και όργανα ξένων συμφερόντων.

Ως την πλέον προδοτική ενέργεια από την εποχή του πραξικοπήματος χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού,την απόπειρα εμπρησμού του τεμένους Χαλά Σουλτάν, εάν, τόνισε, αποδειχθεί ότι η ενέργεια αυτή είναι έργο Ελληνοκυπρίων. Ο Σπ. Κυπριανού, που καταδίκασε ανεπιφύλακτα την εγκληματική ενέργεια, τόνισε ότι πρόκειται για μια ελεεινή και γελοία προβοκάτσια.

Το ΑΚΕΛ καταδίκασε με αποτροπιασμό τη βανδαλική ενέργεια σε βάρος του τεμένους και εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τέτοιες εγκληματικές πράξεις, οι οποίες, προσθέτει, προφανώς οδηγούνται από σοβινιστικά κίνητρα, απεργάζονται την εθνική υπόθεση της Κύπρου και είναι ενάντιες προς τα γνήσια συμφέροντα του λαού. Αν, συνεχίζει, επιτραπεί ξανά σε εγκληματικές ομάδες, σοβινιστών, εθνικιστών, πατριδοκάπηλων και νυχτοβατών να ανατινάξουν τις γέφυρες επαναπροσέγγισης, τότε η Κύπρος θα βρεθεί μπροστά σε έναν νέο όλεθρο. Επιβάλλεται, καταλήγει το ΑΚΕΛ, η κυβέρνηση να δράσει αποφασιστικά και άμεσα με στόχο τον εντοπισμό των ενόχων και την παραδειγματική τιμωρία τους.

Η ΕΔΕΚ καταδίκασε με βδελυγμία την απόπειρα εμπρησμού του τεμένους Χαλά Σουλτάν, η οποία, όπως επισημαίνει, υπηρετεί τους εχθρούς της Κύπρου.

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, που επίσης καταδίκασε έντονα την απόπειρα εμπρησμού του τεμένους στη Λάρνακα, τονίζει ότι οποιοιδήποτε κι αν είναι οι δράστες, με την πράξη τους αυτή δυναμιτίζουν την προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων και της ειρηνικής λύσης του Κυπριακού.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Ξεπερασμένη" η Δέσμη Ιδεών Γκάλι

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ξεπερασμένη θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι, την οποία, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, έχουν υπερακοντίσει νεότερα έγγραφα.

"Η Δέσμη Ιδεών", είπε, "δε βρίσκεται μπροστά μας αυτή τη στιγμή, όπως δε βρίσκεται και κανένα άλλο έγγραφο. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι δύο απαράδεκτες για την πλευρά μας αξιώσεις του Ραούφ Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους του και να δεχτούμε a priori τη λύση συνομοσπονδίας".

Η θέση της κυβέρνησης, τόνισε, είναι ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί στα υπαρκτά ζητήματα που έχουμε ενώπιόν μας και όχι να κάνουμε εικασίες, και μάλιστα επικαλούμενοι έγγραφα του παρελθόντος.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι μπροστά στην ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκονται τα έγγραφα του Τράουνμπεκ και της Γκλιόν, τα οποία - όπως εξήγησε - έχουν στοιχεία από τη Δέσμη Ιδεών.

Τα έγγραφα αυτά, πρόσθεσε, περιέχουν πολλά σημεία προς διαπραγμάτευση που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης, αλλά όχι και συμφωνίας.

Περί Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος πάλι η συζήτηση

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, επανέλαβε ότι υπάρχουν δείγματα για αλλαγή των προεκλογικών δεσμεύσεων του Προέδρου Κληρίδη στο Κυπριακό και αλλαγές στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Λυσσαρίδης έφερε ως παραδείγματα το διορισμό του κ. Χάσικου στο υπουργείο Αμυνας και την επαναφορά των Ιδεών Γκάλι.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει "έγγραφο του παρελθόντος" τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι, ο κ. Λυσσαρίδης διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται στο έγγραφο, αλλά στη φιλοσοφία. Είπε, επίσης, πως σήμερα υπάρχει ομοφωνία κυβέρνησης και Ενωμένων Δημοκρατών στη φιλοσοφία αυτή.

Απαντώντας σ' ερώτηση, γιατί το κόμμα του απέρριψε προτάσεις για συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι στο παρελθόν είχε γίνει η δοκιμή και απέτυχε.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ χαρακτήρισε "ψεύδη και έξω από την πολιτική ηθική" τις δηλώσεις του κ. Κασουλίδη πως η ΕΔΕΚ δεν άφησε τον Ευστάθιο Ευσταθίου να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

"Ούτε συζητήθηκε τέτοιο θέμα", είπε, "ενώ ο ίδιος ο κ. Ευσταθίου απουσίαζε στο εξωτερικό".

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, αφού πρόσθεσε ότι είναι γελοίο μια κυβέρνηση, που καταρρέει, να ζητεί δανεικά στελέχη από άλλα κόμματα για να κυβερνήσει, κατέληξε ως εξής:

"Αν επρόκειτο για συνεργασία, θα έπρεπε ν' απευθυνθούν προς τις ηγεσίες των κομμάτων και όχι να επιχειρούν υφαρπαγή στελεχών τους".

Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας, Σωκράτης Χάσικος, κατέστησε σαφές για άλλη μια φορά ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα συνεχίζεται και τίποτε δεν έχει αλλάξει.

Τη διαβεβαίωση έδωσε ο κ. Χάσικος στον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, με τον οποίο είχε το πρωί εθιμοτυπική συνάντηση.

Σε ερώτηση εάν θα δοθούν δείγματα γραφής, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία σε ό,τι αφορά την πολιτική του Δόγματος, ο υπουργός Αμυνας απάντησε: "Δώστε χρόνο και θα δείτε".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ