ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2005
Σελ. /32
Ιδού... η Ρόδος

Σε «μπούμερανγκ» εξελίχτηκε για τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικ. Κακλαμάνη, το πυροτέχνημα εντυπωσιασμού που έριξε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2005 στη Βουλή στις 21 Δεκέμβρη για το νοσοκομείο της Ρόδου.

Ο υπουργός είπε ότι σε έλεγχο που έγινε φαίνονταν να νοσηλεύονται έως 602 ασθενείς, ενώ το νοσοκομείο διαθέτει 338 κλίνες κι έκανε λόγο για «κομπίνα». Αλλά - όπως αποδείχτηκε - επρόκειτο για ασθενείς (ανασφάλιστους, άπορους, τσιγγάνους και τουρίστες), που εξήλθαν λάθρα του νοσοκομείου, χωρίς να πληρώσουν τα νοσήλια. Και αμέσως μετά οι γιατροί του νοσοκομείου ζήτησαν απ' τον υπουργό να ανακαλέσει και μίλησαν για «διοικητικό πρόβλημα λόγω της υποστελέχωσης του νοσοκομείου».

Μετά από αυτά ο υπουργός αποφάσισε να πάει στη Ρόδο προκειμένου να εγκαινιάσει σήμερα Τρίτη το Μαγνητικό Τομογράφο και να έχει συνάντηση με τους γιατρούς και τοπικούς παράγοντες του νησιού.

Τα όποια εγκαίνια βέβαια δεν μπορούν να αποπροσανατολίσουν απ' το πραγματικό πρόβλημα. Τη χρόνια υποχρηματοδότηση και συνεχή εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας που οδηγεί τα νοσοκομεία στην υποβάθμιση και τους ασθενείς και τις οικογένειές τους στην απόγνωση και... στις αποδράσεις απ' τα παράθυρα των νοσοκομείων για να γλιτώσουν τα χαράτσια που καθιέρωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Το «ίδρυμα»

Το Ανοιχτό Κοινωνικό Ινστιτούτο είναι ένα ίδρυμα, που έχει διεθνή δραστηριότητα και χρηματοδοτείται από τον πολυδισεκατομμυριούχο, τραπεζίτη και μεγαλοκερδοσκόπο Τζορτζ Σόρος. Σκοπός του ιδρύματος - σύμφωνα με τα όσα διακηρύσσει ο ιδρυτής του - υποτίθεται πως είναι η προώθηση των ιδεών του αυστριακού φιλοσόφου, Καρλ Πόπερ, για την κοινωνία των πολιτών και την ορθή διακυβέρνηση. Στην πράξη το ίδρυμα δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση για τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όπου παίζει ενεργό ρόλο στην κατεύθυνση της καπιταλιστικής παλινόρθωσης και στη χειραγώγηση των πολιτικών εξελίξεων.

Θυμηθήκαμε τα παραπάνω, διαβάζοντας ένα τηλεγράφημα, που ήρθε από την πρωτεύουσα του Καζακστάν και έλεγε ότι το Ανοιχτό Κοινωνικό Ινστιτούτο κατηγορείται για φοροδιαφυγή ύψους 623.000 δολαρίων. Το αξιοσημείωτο της είδησης, βέβαια, δε βρίσκεται στο γεγονός, πως κατηγορείται για φοροδιαφυγή ένα «ίδρυμα», το οποίο υποτίθεται πως έχει ως πρωταρχικούς στόχους του τη στήριξη των πολιτικών δικαιωμάτων και τη χρηστή κρατική διαχείριση, αλλά στο γεγονός πως υπάρχει και δρα παράρτημα του «ιδρύματος» στο μακρινό Καζακστάν. Καθόλου περίεργο, βέβαια, όταν πάρει κανείς υπόψη του τη γενικότερη γεωστρατηγική σημασία της πρώην αυτής σοβιετικής δημοκρατίας, το πλούσιο υπέδαφός της, κλπ., κλπ. Κι ακόμη περισσότερο, όταν έχει γίνει φανερό, ότι η ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και της Κασπίας θάλασσας συγκεντρώνει όλο και περισσότερο την προσοχή των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και είναι ήδη θέατρο των συνεχώς εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Το ταξικό κίνημα και...

«Ο δικομματισμός του πολιτικού συστήματος έχει εισβάλει και στο εσωτερικό των συνδικάτων. Η Αριστερά αδυνατεί να παρέμβει ουσιαστικά γιατί το ένα τμήμα της έχει εγκαταλείψει τη μάχη για τον ταξικό προσανατολισμό και την ανασυγκρότηση των συνδικάτων και γυρίζει γύρω από τον εαυτό του, ενώ το αυτόνομο ταξικό ρεύμα είναι ακόμα αδύναμο να επηρεάσει πιο αποφασιστικά τις εξελίξεις».

Αυτά γράφει μεταξύ άλλων στη χτεσινή «Αυγή» ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ και στέλεχος του ΣΥΝ Αλέκος Καλύβης. Κι αν δεν καταλάβατε, σας εξηγούμε, ότι το ΠΑΜΕ είναι αυτό, που «έχει εγκαταλείψει τη μάχη για τον ταξικό προσανατολισμό και την ανασυγκρότηση των συνδικάτων και γυρίζει γύρω από τον εαυτό του», ενώ οι δυνάμεις του ΣΥΝ αποτελούν «το αδύναμο ακόμα αυτόνομο ταξικό ρεύμα».

Κι αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία, διαβάστε πως ερμηνεύεται ο «ταξικός προσανατολισμός» κατά τον Α. Καλύβη: «Αναζητείται -γράφει σε άλλο σημείο - το όραμα μιας εναλλακτικής λύσης στο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό που προϋποθέτει την αλλαγή των συσχετισμών και την πειστική διεκδίκηση ενός μέλλοντος που οι εργαζόμενοι θα έχουν αυξημένο μέρισμα, που το ατομικό κέρδος θα υποκαθίσταται από το κοινωνικό κέρδος».

... ο «φιλεργατικός καπιταλισμός»

Βέβαια, οι αντιλήψεις αυτές δεν είναι ούτε πρωτότυπες, ούτε νέες. Σχεδόν έναν αιώνα προηγούμενα, οι τότε σοσιαλδημοκράτες και ρεφορμιστές - πολιτικοί πρόγονοι του σημερινού ΣΥΝ - είχαν ήδη εγκαταλείψει την ταξική πάλη και οραματίζονταν κι αυτοί έναν «ανθρώπινο καπιταλισμό», όπου θα είναι και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα στο ταψί. Με άλλα λόγια, έναν καπιταλισμό, όπου το κεφαλαιοκρατικό κέρδος και η λαϊκή ευημερία θα συνυπάρχουν αρμονικά και αδιατάρακτα.

Οι μόνες διαφορές βρίσκονται στα εξής: Πρώτον, οι τότε σοσιαλδημοκράτες είχαν μια σειρά δικαιολογίες, αφού το ταξικό εργατικό κίνημα έκανε τα πρώτα του βήματα. Δικαιολογίες, όμως, που δεν υπάρχουν σήμερα. Δεύτερον, οι τότε σοσιαλδημοκράτες ήταν - τουλάχιστον - λιγότερο προκλητικοί. Για παράδειγμα, δε διεκδικούσαν την αποκλειστική εκπροσώπηση του ταξικού κινήματος, όπως κάνει σήμερα ο ΣΥΝ, ενώ, την ίδια στιγμή, πορεύεται στο δρόμο της «κοινωνικής συναίνεσης» και της ταξικής συνεργασίας... Εκτός και ο αρθρογράφος θεωρεί, πως στις σημερινές συνθήκες, «ταξικό κίνημα» είναι αυτό που δεν αμφισβητεί αυτόν καθ' αυτόν τον καπιταλισμό, αλλά την τρέχουσα μορφή υλοποίησής του, π.χ. τη νεοφιλελεύθερη εκδοχή του. Ισως το... όραμά του να είναι ένας «φιλεργατικός καπιταλισμός»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αισιόδοξα και συντονισμένα

Στη χρονιά που ξεκινάει το ΚΚΕ απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα προς την εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού, ώστε με αισιοδοξία και συντονισμένα να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική. Σημειώνει χαρακτηριστικά στο πρωτοχρονιάτικό μήνυμά της η ΚΕ του Κόμματος: «Είναι στο χέρι σας να κάνετε στο 2005 ένα αποφασιστικό βήμα κοινής δράσης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κατά των αποφάσεων της ΕΕ. Οι διαφορές και αντιθέσεις, που υπάρχουν ανάμεσα στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα, είναι ανάγκη προς το κοινό συμφέρον να υποταχθούν στον κοινό αγώνα κατά των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού, που θα εντείνει την επίθεσή του στα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας».

Αυτό που επισημαίνει το ΚΚΕ είναι ότι με δεδομένη την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, αυτό που απαιτείται από το λαϊκό κίνημα δεν είναι γενικά αγώνες. Απαιτούνται τέτοιοι αγώνες κοινωνικοπολιτικοί που θα ενιαιοποιούν την πάλη των εργαζομένων. Δείγματα τέτοιας γραφής ενωτικών αγώνων το 2004 άφησε πολλά. Κυρίως μέσα από τη δράση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, από την οποία οι εργατοϋπάλληλοι μπορούν να εμπνευστούν. Ηταν κυρίως η συνένωση και η κοινή δράση των εργαζομένων διαφορετικών κλάδων κάτω από το κοινό αγωνιστικό πλαίσιο του διακριτού ταξικού, αγωνιστικού πόλου μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με αιτήματα τόσο για το εισόδημα (προβολή των 1.200 ευρώ βασικού μισθού που υιοθετήθηκε πλατιά), όσο και για τη διεκδίκηση δημόσιου και αναβαθμισμένου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, η προβολή του αιτήματος για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία - πρόνοια και παιδεία. Στο χώρο της μικρομεσαίας αγροτιάς η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, επίσης, έδωσε το στίγμα της για την πορεία που πρέπει να έχει η πάλη ενάντια στη ληστρική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ανάγκη της συμμαχίας με το εργατικό κίνημα για να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για πραγματικά φιλολαϊκή ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής σε καθεστώς λαϊκής εξουσίας.

Η δράση αυτή στην οποία πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες είχε να αντιπαλέψει τις συμβιβασμένες ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και έχει να μετράει σημαντικές κατακτήσεις που είναι παρακαταθήκη και για τη νέα χρονιά και για τις επόμενες. Σημαντικά βήματα έγιναν επίσης στο βάθεμα του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού αγώνα και σημαντικές μάζες εργαζομένων συνειδητοποιούν ότι απαιτείται να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και ότι θα απαιτηθεί συντονισμένος και στοχοπροσηλωμένος αγώνας διαρκείας.

Το κάλεσμα του ΚΚΕ βάζει όμως και ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο. Την ανάγκη του απεγκλωβισμού λαϊκών δυνάμεων από το δικομματισμό (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και από άλλες μορφές διαχείρισης και το συμφέρον που έχουν τα λαϊκά στρώματα από την ισχυροποίηση του κόμματος της εργατικής τάξης. Τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ αυτό διάστημα αναπτύσσουν και μπροστά στο 17ο Συνέδριο στις αρχές Φλεβάρη ένα πλατύ άνοιγμα στο λαό. Βάζουν σε συζήτηση τη συνολικά διαφορετική πολιτική τους πρόταση και το πρόγραμμά τους στο λαό. Είναι μια μάχη που τη δίνουμε με αισιοδοξία, με κύριο μέλημά μας να γίνουμε πιο δυνατοί και ικανοί ώστε συνολικά το Κόμμα να σταθεί στο ύψος που απαιτούν οι σημερινές συνθήκες της ταξικής πάλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ