ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Νέες αποφάσεις «φωτιά» στην αντιπαράθεση με Ρωσία - Κίνα

Προαναγγελία «μακροπρόθεσμου» πολέμου στην Ουκρανία με το ευρωατλαντικό «στρατηγικό πολυετές πρόγραμμα»

Ολοκληρώθηκε χτες η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, «προπαρασκευαστική», όπως την χαρακτήρισαν, όσων συζητηθούν και αποφασιστούν στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον Ιούλη.

«Καλωσόρισαν» τη Φινλανδία ως το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ συμφώνησαν επίσης για την ένταξη της Σουηδίας «το συντομότερο δυνατόν», δεδομένου και του παζαριού που κάνει η τουρκική αστική τάξη, επιδιώκοντας παραπέρα γεωστρατηγική της αναβάθμιση και υλοποίηση των στόχων της.

Συμφώνησαν, δε, για συνέχιση της «υποστήριξης» στην Ουκρανία, σε όπλα, χρήμα, μέσα, εκπαίδευση, προσαρμογή των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στα ΝΑΤΟικά δόγματα και πρότυπα λειτουργίας.

«Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε τις εργασίες για την ανάπτυξη ενός στρατηγικού πολυετούς προγράμματος βοήθειας για την Ουκρανία. Μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι η υποστήριξή μας θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα. Για να αυξήσουμε τη διαλειτουργικότητα της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ και να την φέρουμε στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Αυτό θα βοηθήσει την Ουκρανία στην πορεία της προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση. Γιατί το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην ευρωατλαντική οικογένεια. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεσμεύονται να δώσουν στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να επικρατήσει ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο έθνος στην Ευρώπη. Και να επιτύχει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», έλεγε χαρακτηριστικά ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, με το πέρας της Συνόδου.

«Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους εταίρους μας που αντιμετωπίζουν πιέσεις από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων της Μολδαβίας, της Γεωργίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Συζητήσαμε επίσης τις απειλές και τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, συμπεριλαμβανομένων της αστάθειας, της τρομοκρατίας και των αυξανόμενων δραστηριοτήτων Ρωσίας και Κίνας», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, προαναγγέλλοντας γενίκευση της αντιπαράθεσης και σε μια σειρά άλλα μέτωπα.

Αλλωστε, χτες είχαν και ξεχωριστή συνεδρία με τους «εταίρους του ΝΑΤΟ» στη ζώνη Ασίας - Ειρηνικού, συγκεκριμένα με τους υπουργούς Εξωτερικών από Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα, ενώ μετείχε και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ. Θέμα συζήτησης η «αυξανόμενη ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία».

«Η Κίνα αρνείται να καταδικάσει την επιθετικότητα της Ρωσίας. Απηχεί τη ρωσική προπαγάνδα. Και στηρίζει την οικονομία της Ρωσίας. Η Κίνα και η Ρωσία ενισχύουν επίσης τις κοινές στρατιωτικές τους δραστηριότητες στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού», τόνιζε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ, προειδοποιώντας ότι «οποιαδήποτε παροχή θανατηφόρας βοήθειας από την Κίνα στη Ρωσία θα ήταν ένα ιστορικό λάθος, με βαθιές επιπτώσεις», προσθέτοντας ότι «σε μια εποχή όπου Πεκίνο και Μόσχα κινούνται ενάντια στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, είναι ακόμη πιο σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι. Ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Και με ομοϊδεάτες εταίρους». Σε αυτό το πλαίσιο προσκάλεσαν τους αρχηγούς των 4 αυτών κρατών να μετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους, δεδομένου ότι συμμετείχαν και πέρυσι, στη Σύνοδο της Μαδρίτης, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ.

Και καθώς όλα αυτά απαιτούν κι άλλο χρήμα, συζήτησαν και συμφώνησαν για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, βάζοντας στόχο στη Σύνοδο του Ιούλη να καταληχτεί ότι όλα τα κράτη - μέλη θα δίνουν το λιγότερο 2% του ΑΕΠ τους για αυτές τις δαπάνες (θυμίζουμε, η Ελλάδα είναι τα τελευταία χρόνια πρωταθλήτρια στη σχετική λίστα, ξεπερνώντας ακόμα και τις ΗΠΑ).

«Ευκαιρία για επίλυση προβλημάτων» βλέπει ο Ερντογάν

Συνάντηση Δένδια - Ερτζιγιές χτες

«Εθιμοτυπική συνάντηση» με τον νέο πρέσβη της Τουρκίας, Τσ. Ερτζιγιές, είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος, σημειωτέον, προχτές, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, είχε σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου.

Σε αυτό το κλίμα, ο Δένδιας υπογράμμισε στον πρέσβη «τη βούληση για διατήρηση του θετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για την περαιτέρω προώθησή τους με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο». Θυμίζουμε ότι ο Ερτζιγιές θεωρείται «γκουρού» της τουρκικής διπλωματίας επί των θαλάσσιων ζωνών, ενώ συμμετείχε προηγουμένως σε διερευνητικές συνομιλίες των δύο μερών. Πρόσφατα, δε, είχε συνάντηση και με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Δεν περνά, εξάλλου, απαρατήρητο ότι πριν από τον Τούρκο, ο Δένδιας είχε συνάντηση με τον πρέσβη της Γερμανίας, Ερνστ Ράιχελ, για συζήτηση με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τις «εξελίξεις σε Δυτικά Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Ουκρανία». Θυμίζουμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα το Βερολίνο έπαιξε σε διάφορες φάσεις ρόλο ενδιάμεσου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Την ίδια ώρα, σε εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΡ ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, απευθυνόμενος στους Τούρκους πρέσβεις ανέφερε ότι η πρόσφατη ατμόσφαιρα με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Αγκυρα «υποστηρίζει τα βήματα που συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη των Βαλκανίων» και ότι, «παρά τις αδικίες που έχει υποστεί», η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος για την Τουρκία.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ
Συνενώνονται τα λογισμικά των Ενόπλων Δυνάμεων με αυτά της λυκοσυμμαχίας

Ν. Παπαναστάσης: Μόνο κίνδυνοι για τον λαό από την ένταξη στον «πυρήνα» του επιχειρησιακού μηχανισμού του ΝΑΤΟ

Αλλο ένα βήμα στη στενότερη διασύνδεση με το ΝΑΤΟ κάνουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, υλοποιώντας προτάγματα της ντόπιας αστικής τάξης.

Στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής συζητήθηκε χτες η κύρωση του Μνημονίου Συμφωνίας (MoA) μεταξύ του υπουργείου Αμυνας και του Οργανισμού Επικοινωνιών και Πληροφορικής του ΝΑΤΟ (NCIO), εκπροσωπούμενου από την Υπηρεσία Επικοινωνιών και Πληροφορικής του (NCIΑ) όσον αφορά τη «συνεργασία σε δραστηριότητες συσκέψεων, διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης» (C4ISR Activities). Το Μνημόνιο υπογράφτηκε στις 26 Μάρτη 2018 και στις 2 Απρίλη 2018, σε δύο πρωτότυπα κείμενα στην αγγλική γλώσσα.

Οπως αναφέρεται αρμοδίως, τα δύο μέρη «συμφωνούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους» μεταξύ άλλων «χρησιμοποιώντας αναπτυγμένα προϊόντα της Υπηρεσίας NCI σε ελληνικά συστήματα εθνικής άμυνας με σκοπό την επίτευξη στενής διαλειτουργικότητας με το ΝΑΤΟ», επίσης «παρέχοντας τη δυνατότητα στην Υπηρεσία ΝCI να υποστηρίξει την εν εξελίξει ανάπτυξη των ελληνικών συστημάτων για C4ISR, για να επιτευχθεί το απαιτούμενο επίπεδο διαλειτουργικότητας με τα συστήματα του ΝΑΤΟ», «ενθαρρύνοντας το ρόλο της Υπηρεσίας NCI ως στρατηγικού εταίρου στην Ελληνική Δημοκρατία», και «αναγνωρίζοντας τον ρόλο ΝΑΤΟικών / πολυεθνικών σχεδίων στην ανάπτυξη εθνικών δυνατοτήτων C4ISR μέσω μίας προσπάθειας συνεργασίας».

Ο τομέας C4ISR «μπορεί να καλύπτει διοίκηση, ελέγχους, επικοινωνίες, συστήματα πληροφορικής», ενώ η «συνεργασία» μπορεί να καλύπτει και «άλλους σχετικούς τομείς που χρειάζονται για την εκπλήρωση συμφωνημένων αποστολών, στο πλαίσιο εθνικών και συμμαχικών πολιτικών», περιλαμβανομένων π.χ. διασφάλισης πληροφοριών και κυβερνοάμυνας, εκπαίδευσης και ασκήσεων.

Στόχος του μνημονίου, με το οποίο συνενώνονται επί της ουσίας τα λογισμικά λειτουργίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τα ΝΑΤΟικά, είναι η ευόδωση των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, της πολιτικής των ΗΠΑ και της ΕΕ, ξεκαθάρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, μιλώντας στην Επιτροπή.

Ξεκινώντας την ομιλία του, κατήγγειλε τους εισηγητές της κυβέρνησης και τους αγορητές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν αναφέρθηκαν καθόλου στη λειτουργία και τη δράση του ΝΑΤΟικού Οργανισμού με τον οποίο υπογράφεται το μνημόνιο, θέλοντας να κρατήσουν, από κοινού, τον λαό στο σκοτάδι. «Κατά βάση όλοι είστε στις ίδιες ράγες με την πολιτική του ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Παπαναστάσης.

Οπως εξήγησε, ο Οργανισμός Επικοινωνιών και Πληροφορικής του ΝΑΤΟ «είναι ένα πολυπλόκαμο χταπόδι» που συμμετέχει στο σύνολο της λειτουργίας των μηχανισμών του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, συμμετέχει στη διοίκηση εναέριας και πυραυλικής άμυνας, στην κυβερνοασφάλεια, στην επιχειρησιακή ανάλυση, αποτελώντας ένα δίκτυο πληροφοριών το οποίο ενοποιεί κέντρα ελέγχου και τα οδηγεί σε ένα κεντρικό σύστημα.

Ανέδειξε ότι πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο σύστημα σε επίπεδο ροής πληροφοριών για τις Ενοπλες Δυνάμεις και εντάσσεται σε αυτό που το ΝΑΤΟ ορίζει ως «διαλειτουργικότητα», ενώ κατήγγειλε πως στην ουσία με το μνημόνιο αυτό, συμφωνείται η ένταξη του πυρήνα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον επιχειρησιακό μηχανισμό του ΝΑΤΟ.

Αλλωστε, ο Ν. Παπαναστάσης υπενθύμισε μια πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος είχε πει ότι πρέπει οι χώρες - μέλη «να μπορούν να κάνουν ό,τι χρειάζεται ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ». Απευθυνόμενος δε στα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, είπε ότι οι ΝΑΤΟικοί θέλουν εξοπλισμούς και συστήματα για να κάνουν όσα θέλουν και «τους τα δίνετε όλα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ