ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Οι ΗΠΑ πίσω από τις τουρκικές προσκλήσεις
  • Ανακοίνωση, με αφορμή τη νέα πρόκληση για τη Γαύδο
  • Κάλεσμα για ανάπτυξη πρωτοβουλιών ενάντια στους εχθρούς της ειρήνης, που είναι η Νέα Τάξη και το ΝΑΤΟ

"Πίσω από την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, κρύβεται η προσπάθεια των ΗΠΑ να αναγορευτούν σε επιδιαιτητές και επικυρίαρχους στο Αιγαίο, με στόχο τον έλεγχο της περιοχής που έχει μεγάλη στρατηγική, αλλά και οικονομική σημασία για τους αγωγούς των πετρελαίων και του φυσικού αερίου".

Τα παραπάνω καταγγέλλει η ΕΕΔΥΕ, με ανακοίνωσή της, με αφορμή τις νέες προκλήσεις των Τούρκων για τη Γαύδο. Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Οι νέες προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης για τη Γαύδο που γίνονται με την ανοχή και την άμεση παρότρυνση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο ότι η πολιτική των "ευχαριστιών", της υποταγής και της ευθυγράμμισης στα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων, οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Είναι πια προφανές ότι πίσω από την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης κρύβεται η προσπάθεια των ΗΠΑ να αναγορευτούν σε πλήρη επιδιαιτητή και επικυρίαρχο στο Αιγαίο, με στόχο τον έλεγχο της περιοχής που έχει μεγάλη στρατηγική, αλλά και οικονομική σημασία για τους αγωγούς των πετρελαίων και του φυσικού αερίου.

Ηδη, οι λαοί της πρώην Γιουγκοσλαβίας πλήρωσαν με πολύ αίμα και τεράστιες καταστροφές παρόμοια σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Εχει πια αποδειχθεί ότι ο μονόδρομος της υποταγής, της συμμετοχής στους επιθετικούς σχεδιασμούς, όχι μόνον δεν αποτρέπει, αλλά ανοίγει περισσότερο την όρεξη των ιμπεριαλιστών για εντάσεις και επεμβάσεις.

Μπροστά σε αυτά τα σχέδια, ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα, της ανάπτυξης των κινημάτων ειρήνης είναι υποχρεωτικός για τους λαούς, ώστε να βάλει φρένο στους παραλογισμούς".

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τις επιτροπές ειρήνης, τους μαζικούς φορείς, το λαό και τη νεολαία να εντείνουν τον αγώνα τους κατά των σχεδίων έντασης, να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας κατά της λογικής της υποτέλειας, να αγωνιστούν κατά του εχθρού της ειρήνης, που είναι η Νέα Τάξη και το ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερα καλεί τις επιτροπές ειρήνης των ακριτικών περιοχών του Αιγαίου και της Θράκης να αναπτύξουν πρωτοβουλίες, ώστε στη σχεδιαζόμενη ένταση να προβληθεί η ειρήνη και η φιλία ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό.

ΠΑΣΟΚ
Στο επίκεντρο ο έλεγχος του συνέδριου

Πρόβα συμμαχιών και καταγραφής δυνάμεων, η εκλογή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων

Εντείνονται οι προετοιμασίες και οι αντιπαραθέσεις των αντιμαχόμενων ομάδων στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της κρίσιμης διαδικασίας ανάδειξης των 4.500 συνέδρων την ερχόμενη και την επόμενη Κυριακή.

Η πλευρά του Κ. Σημίτη επιχειρεί να επηρεάσει την κομματική βάση αξιοποιώντας τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική και τις προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες. Παράλληλα δημιουργεί συνθήκες ασφυκτικής πίεσης στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είτε θέτοντας διαρκώς εκβιαστικά διλήμματα ("Σημίτης ή τίποτα", "αντιπρόεδρος ή παραίτηση", κ.ά.) είτε κάνοντας επίδειξη δύναμης με κινήσεις σε γενικότερο επίπεδο, όπως αυτή των οκτώ ευρωβουλευτών. Η ομάδα Σημίτη επισείει επίσης τα ανυπέρβλητα συνταγματικού χαρακτήρα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην περίπτωση που δεν εκλεγεί αντιπρόεδρος ο Κ. Σημίτης, όπως σε ποιον θα ανατεθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές, κλπ.

Από την πλευρά της η ομάδα του Α. Τσοχατζόπουλου αξιοποιεί τις ευνοϊκές γι' αυτήν αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το ΕΓ και την ΚΕ για θεσμοθέτηση αντιπροέδρου και συγκεντρώνει την προσοχή στον έλεγχο του σώματος των συνέδρων. Παράλληλα επιχειρεί να αποκρούσει την καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη προπαγάνδα του "εκσυγχρονιστικού μπλοκ".

Στα πλαίσια της καταγραφής συσχετισμών και επίδειξης δυνάμεων αλλά και απόπειρας σύναψης συμμαχιών μεταξύ των ομάδων, κινήθηκε η χτεσινή ψηφοφορία στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη των έξι κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Πρώτος σε αριθμό ψήφων εκλέχθηκε ο προσκείμενος στον Γερ. Αρσένη, βουλευτής Δ. Γεωργακόπουλος,ο οποίος προφανώς υποστηρίχτηκε και από τους προσκείμενους στον Α. Τσοχατζόπουλο, ενώ δεύτερος ήρθε ο προσκείμενος στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Χαραλάμπους.Ακουλούθησαν οι προσκείμενοι στον Κ. Σημίτη Β. Μπρακατσούλας, Γ. Ζαφειρόπουλος και Β. Κεδίκογλου.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης,μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, εμφανίστηκε αισιόδοξος "πως μετά το συνέδριο όλοι εδώ, εννοώ στο ΠΑΣΟΚ" και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει πιο ισχυρό απ' όλες αυτές τις διαδικασίες.

Ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης,που συναντήθηκε και αυτός με τον Κ. Σημίτη, δήλωσε ότι το συνέδριο θα αποφασίσει για το αν θα θεσπισθεί ή όχι θέση αντιπροέδρου, ενώ διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν έχει πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα για αυτή τη θέση.

Ο Α. Παπανδρέου, ο οποίος δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του, συνέχισε και χτες τον κύκλο των επαφών του με ηγετικά στελέχη και συναντήθηκε με τους Γ. Χαραλαμπόπουλο και Γ. Καψή.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στου κουφού την πόρτα...

Βοήθεια από ΗΠΑ και ΕΕ, (ξανα)ζητά η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη τουρκική πρόκληση

Σε συμμάχους και εταίρους προσφεύγει για μια ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση, με τη φρούδα ελπίδα να βρει συμπαράσταση και βοήθεια για να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη τουρκική πρόκληση. Η αμφισβήτηση του καθεστώτος της νήσου Γαύδου που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κρήτης, θορύβησε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αντιλαμβάνεται πως η Αγκυρα, επιδιώκει την επαναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος, όχι του Αιγαίου αλλά ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η νέα τουρκική απαίτηση στη Γαύδο, η οποία αποκτά επικίνδυνη διάσταση καθώς από χτες η Τουρκία εισέρχεται σε μια περίοδο εκτεταμένης απ' ό,τι φαίνεται, περιόδου κυβερνητικής αστάθειας, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης στο Μέγαρου Μαξίμου του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, μετους υπουργούς Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο και Αμυνας Γερ. Αρσένη. Στη συνάντηση αποφασίστηκε ότι την προσεχή Δευτέρα θα συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ υπό τη νέα του σύνθεση (δε θα συμμετέχει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων) το οποίο θα ασχοληθεί με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει για τις νέες τουρκικές διεκδικήσεις τους πρεσβευτές των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στους οποίους θα παραθέσει γεύμα. Η παράσταση προς τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κρατών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δε θα έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Επίσης, στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, αποφασίστηκε να κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ο επιτετραμμένος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα προκειμένου να επιδοθεί η ελληνική διαμαρτυρία για τις "νέες απαράδεκτες" αξιώσεις της Αγκυρας, οι οποίες "υπονομεύουν κάθε προσπάθεια για την προσέγγιση" των δύο χωρών. Ο κύκλος των ελληνικών αντιδράσεων, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της κυβέρνησης, θα κλείσει με σειρά επιστολών του πρωθυπουργού προς τους ηγέτες των ΗΠΑ, των χωρών - μελών της ΕΕ και της Ρωσίας, με τις οποίες θα υπογραμμίζεται ο κίνδυνος που δημιουργεί η επεκτατική πολιτική της Αγκυρας.

Οπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, η σκέψη για οξύτερες αντιδράσεις εγκαταλείφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, εξαιτίας της έκρυθμης πολιτικής κατάστασης που αρχίζει να διαμορφώνεται στην Τουρκία. Η αστάθεια, άλλωστε, που διακρίνει το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία, χρησιμοποιείται τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την ΕΕ ως άλλοθι όταν απαιτείται από την ελληνική κυβέρνηση μια συμπεριφορά, απέναντι στην Τουρκία, η οποία θα διευκολύνει τις "δυτικόστροφες" πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα.

Στην πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αγκυρα επέρριψε, με δήλωσή του από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, τη νέα ένταση που δημιουργήθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με το θέμα της Γαύδου. "Είναι καιρός, δήλωσε ο πρωθυπουργός, οι Τούρκοι πρωθυπουργοί να μάθουν ότι γνώμονας της δράσης τους δεν μπορεί να είναι ούτε οι εσωτερικές πολιτικές αντιθέσεις της Τουρκίας, ούτε οι πιέσεις των στρατηγών. Η Ελλάδα, κατέληξε ο πρωθυπουργός, είναι συσπειρωμένη και μπορεί να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε πρόκληση. Ματαιοπονεί ο κ. Γιλμάζ και οποιοσδήποτε άλλος έχει βλέψεις σε ελληνικά εδάφη".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζητάει επίσπευση ψηφοφοριών για τη Συνταγματική αναθεώρηση

Να μη διακοπούν οι εργασίες της παρούσας Συνόδου τη Βουλής πριν γίνουν οι δύο απαραίτητες ψηφοφορίες για τα άρθρα του Συντάγματος που πρέπει να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή, ζήτησε χτες με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτης.Αιτιολογώντας την πρόταση, είπε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν τώρα οι ψηφοφορίες, επειδή "ο πολιτικός ορίζοντας είναι θολός και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο" με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η διαδικασία της αναθεώρησης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στις θέσεις που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος οι οποίες απορρίφθηκαν. Τέτοιες είναι η επαναφορά ορισμένων αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφαιρέθηκαν με την αναθεώρηση του 1986, η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας "μη κρατικών ΑΕΙ" (ουσιαστικά ιδιωτικών), η σύσταση μορφής Συνταγματικού Δικαστηρίου, η έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα του βουλευτή που υπερέβη το ανώτατο όριο των εκλογικών δαπανών, ο περιορισμός των ορίων της βουλευτικής ασυλίας και η δυνατότητα και της αντιπολίτευσης να συνιστά Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής όταν ρωτήθηκε για την πρόταση αυτή αρκέστηκε να πει ότι δεν του έχει υποβληθεί επίσημη πρόταση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, ενόψει της Εθνικής Συνδιάσκεψης που θα γίνει από τις 21 μέχρι τις 23 Ιούνη, ο Μ. Εβερτ επισκέπτεται τη Λήμνο, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει από αύριο περιοδεία στον Πύργο και την Αρκαδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ